“Unutma Biçimleri” New Yorklu sinemaseverlerle buluşacak

KÜLTÜR SANAT 01.02.2023, 09:34 01.02.2023, 15:06
“Unutma Biçimleri” New Yorklu sinemaseverlerle buluşacak

Yönetmen Burak Çevik'in önümüzdeki günlerde 73. Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini gerçekleştirecek filmi “Unutma Biçimleri” Kuzey Amerika prömiyerini 2 Mart'ta dünyanın en önemli modern sanat müzelerinden birisi olan MoMA’nın Doc Fortnight seçkisinde yaparak New Yorklu sinemaseverlerle buluşacak.

Her yıl kurmaca olmayan filmlerden bir seçki oluşturan Doc Fortnight, 22. edisyonunda dünyanın dört bir yanından en güncel, ilham verici ve heyecan uyandıran işlerden bir seçkiyi takipçilerine sunuyor. 

22 Şubat - 7 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin 15 uzun ve 8 kısa filmi arasında Çevik’in yeni filmi “Unutma Biçimleri” de yer alıyor. Çevik, daha önce 2019 yılında “Aidiyet” filmiyle de MoMA ve Lincoln Center işbirliğiyle gerçekleştirilen New Directors / New Films seçkisine davet edilmişti.

Bu yılki seçki, belgesel biçiminin sıradan insanların deneyimleriyle, toplumsal değişime ve tarihi değiştiren olaylara tanıklık etme, dünya anlayışımızı haber başlıklarının çok ötesinde zenginleştiren yeni ve incelikli bakış açılarını desteklemeyi ön plana çıkarıyor.

Doc Fortnight aynı zamanda kurmaca olmayan yenilikçi ve deneysel yaklaşımlar ile sesin politikasını, belleğin iç işleyişini, arşivlerin anlatabileceği bahsedilmemiş tarihsel gerçekleri ​​ve belgeselin temel önermesinde neyin tehlikede olduğunu keşfeden sanatçılar ile yönetmenleri bir araya getiriyor.

Yönetmen Burak Çevik’in, başrollerde yer alan Nesrin Uçarlar ve Erdem Şenocak ile birlikte metnini kaleme aldığı “Unutma Biçimleri”  14 yıl önce ayrılan bir çifti konu ediniyor. Film, yıllar sonra tekrar bir araya gelen çiftin, nasıl ayrıldıklarını bir türlü hatırlayamaması üzerinden tarihin nasıl katmanlaştığına ve tekrar tekrar yazılabildiğine dair bir deneyim sunuyor.

Yorumlar (0)