Tarihi Kavaklıdere Sineması yeniden kapılarını açıyor!

ÖZEL HABER 27.03.2023, 10:58 27.03.2023, 14:58
Tarihi Kavaklıdere Sineması yeniden kapılarını açıyor!

Ankara’nın kültür sanat hayatında önemli bir yeri olan ve 2007 yılından bu yana kapalı olan tarihi Kavaklıdere Sineması, kapılarını yeniden açmaya hazırlanıyor. Kült Kavaklıdere adlı bir oluşumun sosyal medya üzerinden yayınladığı açıklamaya göre, Ankara’nın tarihi ‘Kavaklıdere Sineması’nın kapıları Haziran 2023’te açılacak! Ankaralı sanatseverler tarafından sosyal medyada müjdeyle karşılanan haber sonrası, tarihi sinemanın yeni yüzü merakla beklenmeye başladı.

1968 yılında açılan tarihi Kavaklıdere Sineması, 2007 yılından bu yana kapıları kapalı bir şekilde duruyordu. Sinemanın açılması için verilen çabalar, 2023 yılında sonuç buldu. Kült Kavaklıdere’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada: “Uzun zamandır kapalı olan Kavaklıdere Sineması'nın hüznünü sizlerle paylaşıyoruz. Bu hasrete son vermek için Kült Kavaklıdere olarak 2023 Haziran ayında kapılarını tekrar açıyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Sinemanın yanında tiyatro, stand-up, çeşitli müzik etkinlikleri ve sergiler de olacak

DiziDoktoru.com’dan Deniz Ali Tatar’a açıklamada bulunan Kült Kavaklıdere oluşumu, yakın zamanda bir duyuru planladıklarını ve sinemanın 3 katının da aktif bir şekilde kullanıma açık şekilde bütün haliyle kullanılacağını belirtti. Tarihi sinemada, sinema dışında farklı sanat disiplinlerinin de yer alacağını belirten oluşum: "Mevcut 4 sinema salonundan bir tanesi sinema olarak korunurken; kalan salonlar tiyatro, stand-up, çeşitli müzik etkinlikleri vb. amaçlarla kullanılacak. Çeşitli festivaller için de salonlar dönüştürmeye açık, esnek bir şekilde kullanılıyor olacak. Bunlara ek olarak bir sergi alanımız olmasını planlıyoruz. 15-16 Nisan’da Kavaklıdere Sinemasının korunduğu eski haliyle bir etkinlik planlıyoruz. Yenilenme başlamadan önce sinema kapılarını son kez seyircilerine açıyor olacak. 17 Nisan’a geçtiğimizde restorasyon için çalışmalar başlayacak. Haziran ayında ise yeni haliyle “Kült Kavaklıdere” olarak binanın kapılarını yeniden açacağız." diye belirtti.

Festivallerin sineması olarak anıldı

8 Nisan 1968 tarihinde kapılarını “Hürriyet Fedailer” filminin gösterimiyle açan tarihi Kavaklıdere Sineması, Tunalı Hilmi Caddesi’nde bulunan Başkent Apartmanı’nın girişinde yer alıyor. 80’li yıllarda Amerikan'ının uyguladığı ambargonun etkisi sinema sektöründe yoğun bir şekilde hissedilince 1985 ile 1991 yılları arasında da kapalı kalan sinema, 1991 yılında İrfan Demirkol’un girişimleriyle tekrar açılır. Kirada olduğu süreçte çoğunlukla kültür sanat filmlerinin gösterimi yapan sinema, birçok festivale de yaptığı ev sahipliği yaparak "festivallerin sineması" olarak anılır. 2007 yılında ise kapılarını kapatma kararı alan tarihi sinemanın mavi tabelası ise, 2022 yılına kadar asılı kaldı. Tarihi sinemanın, 2023 Haziran’da ‘Kült Kavaklıdere’ adıyla kapılarını yeniden açması planlanıyor.

Yorumlar (0)