Zamanım bol diyenler için 'en uzun' film önerileri!

ÖZEL HABER 01.04.2021, 16:55 03.04.2021, 09:34
Zamanım bol diyenler için 'en uzun' film önerileri!

Dijital platformların hayatımıza girmesiyle kısa süreli yapımlara alışan bünyelerimiz televizyon ekranlarındaki dizi sürelerinden şikayet ededursun vaktim bol diyenler için yeni bir listeyle karşınızdayız. 

Hazır hafta sonu yasakları sebebiyle yeniden evlere kapanmışken ve izlenmedik bir şey bırakmamışken sinema tarihinin süre açısından en uzun destansı filmleri gününüze keyif katabilir...

İşte Hollywood tarihinin en uzun yapımları:

CLEOPATRA – 1963 – 248 Dakika

Tamı tamına dört saat ve sekiz dakikalık bir efsane. 1963’ün en çok hasılat yapan filmi, dört Oscar ödülü ve efsanevi Elizabeth Taylor – Richard Burton aşkının başlangıcı. Zamanın kalite kokan TRT’si sayesinden bu destansı filmlerin neredeyse hepsini çocukken izlemiştik.

HAMLET – 1996 – 242 Dakika

Bir çok kişi Kennet Branagh’ı oyunculuğu ile tanısa da kendisi oldukça iyi bir yönetmendir de. Hele ki konu Sheakespeare ise. 1996 Yapımı bu film ise orijinal eserdeki her sahneyi içermektedir ve orijinale en sadık Hamlet uyarlaması olarak kabul edilmektedir.

GONE WITH THE WIND – 1939 – 221 Dakika

Amerikan İç Savaşı sırasında geçen bu tarihi drama gösterime ilk girdiğinde bazı müzikal sahneler, bitiş müziği ve verilen ara –antrakt- ile 240 dakikayı bulmaktaymış. Fakat filmin orijinal süresi 221 dakika. Sonuç; 10 Oscar ödülü ve akıllardan silinmeyen, silinmeyecek Clark Gable ve Vivien Leigh ikilisi, eskimeyen bir klasik.

LAWRENCE OF ARABIA – 1962 – 222 Dakika

David Lean'ın olağanüstü bir oyuncu kadrosu; müthiş bir senaryo, nefes kesen sinematografi ve ustaca yönetmenliği sayesinde ortaya çıkmış 3 saat 42 dakikalık bir film. Peter O'Toole'un Lawrence rolündeki efsanevi performansı ise şüphesiz hayranlık uyandırıcı.

THE TEN COMMANDMENTS – 1956 – 220 Dakika

Cecil B. DeMille’in vefatından önceki son yapımı olan On Emir 50li yılların en büyük gişe başarılarından biri. 7 Dalda aday olmuş fakat sadece en iyi görsel efekt ödülünü alabilmiştir.

BEN-HUR  – 1959 – 212 Dakika

1959’da gösterime giren ve 1960 Oscar Ödülleri’ne 12 dalda aday olup 11’ini kazanmış bir destan. 9 Dakikalık at arabası yarışı sahnesi ile zihinlere kazınmıştır. Başrolde dönemin süper yıldızı Charlton Heston bulunmakta.

THE IRISHMAN – 2019 – 209 Dakika

Pandemi sırası/sonrası yeni eğlence anlayışını ilk deneklerinden biri olmuş bir yapım. Az sayıda sinema salonunda gösterime girdi ve ana mecrası Netflix oldu. Sevgili Ezel Akay’ın hayal kırıklığı olan 9 Kere Leyla’daki bahanelerinden biri olarak öne sürülen “E seyirci dikkat veremiyor, istediği zaman mola veriyor, sinemada olsa böyle olmazdı” sav bu filmde pek işlemedi açıkçası. Bir çok kişi efsane dörtlünün (Scorsese, De Niro, Hoffman, Pesci) gösterisini bir oturuşta izleyip kalktı. 960’lı yılların mafya- politakcı ilişkilerini arka alan olarak kullanan film bize İrlanda’lı kiralık katil Frank Sheeran’ın hikayesini anlatıyor. Aslında bir yerden sonra Sheeran da bir fon olarak kalıyor ve film ünlü sendika lideri Jimmy Hoffa’nın hikayesine dönüşüyor.

THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING – 2003 – 201 Dakika

Peter Jackson’ın Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi’nin finali. 11 Oscar ödülü ve bir milyar dolar barajını aşan hasılatı ile seriye destansı bir nokta koyuldu.

GIANT – 1956 – 201 Dakika

Bir Teksas çiftliğini fon olarak alan; drama, sosyal, politik ve ırksal sorunları derinlemesine işleyen çok yönlü ve görsel olarak çarpıcı bir drama. Yönetmenine de bir Oscar kazandırdı fakat filmle ilgili en önemli detay maalesef baş roldeki James Dean’in filmin çekimlerinden sonra trafik kazasında vefat ederek eserin nihai halini görememiş olması.

MALCOLM X – 1992 – 200 Dakika

Spike Lee'nin Malcolm X'in hayatına dayanan senaryosunu ve Denzel Washington'un Oscar adayı bir performansıyla birlikte yazdığı bir senaryoyu koyun ve ne elde edersiniz? Yine Lee'nin yönettiği, Afrikalı-Amerikalı aktivistlerin zamanındaki en önemli anları hayata geçiren inanılmaz derecede dokunaklı bir biyografik drama.

Yorumlar (0)