15.08.2020, 21:10

Salgına inat spora devam!

Spor sadece fiziksel anlamda değil, aynı zamanda ruhsal, bilişsel, sosyal ve kişisel gelişiminde de önemli bir rol oynar. Çağımızın en önemli sorunlarından biri haline gelen fiziksel aktivite azlığı, özellikle çocuklarda obezite, diyabet ve dikkat eksikliği gibi hastalıklara neden oluyor. Uzun süre tablet, televizyon ve bilgisayar karşısında zaman geçiren, spordan uzak duran ve açık alanlar yerine alışveriş merkezlerinde dolaşmayı tercih eden çocuklar ve gençlerin yeni kabusu salgın nedeniyle hayatlarına giren kısıtlamalar.

Voleybol, yüzme, basketbol, pek çok spor dalı ve branşlar devam eden salgın nedeniyle sekteye uğradı. Veliler çocuklarını göndermeye çekiniyor ve haklı olarak korkuyor. Büyük ihtimalle ilk dönem yüz yüze eğitim olamayacak ve dersler online yapılacak. Akademik eğitim bir şekilde telafi edilir. Ancak beden eğitimine ara vermek çok daha büyük sıkıntılara yol açabilir. İşte bu nedenle çocukları her zamankinden daha fazla hareket etmeye ve spora yönlendirmeliyiz. İçlerindeki enerjiyi atmaları, okula fiziksel olarak gidememenin yarattığı boşluğu doldurmak ve hayat disiplinini kaybetmemeleri için bu süreçte spor konusunda ısrarcı davranmak gerek.

Her şeyin belirsiz olduğu sokağa ve kalabalıklara çıkmaya korktuğumuz bu ortamda çocuklara nasıl spor yaptırabiliriz? Riski azaltarak, kapalı salonlar yerine seyircisiz, açık havada yapılan sporlara yönlendirerek… İlla para harcamak da gerekmiyor. Kaykay, paten, yürüyüş, koşu gibi ailece yapılacak birçok aktivite seçeneği var. Yeter ki durmayalım, hareket edelim. Yatarak büyüyen tek şeyin karpuz olduğunu kendimize sık sık hatırlatalım.

Hareket hareketi çeker, yuvarlanan taş yosun tutmaz, çalışan demir ışıldar diye boşuna söylememiş eskiler. Evinize en yakın tesiste tenis dersi aldırabilirsiniz. Deniz kenarında bir yerde iseniz rüzgar sörfü, yelken, optimist ve kürek sporunu siz de deneyebilirsiniz. Suyun iyileştirme, arındırma gücü tüm negatifliği de üzerinizden atacaktır.

Spor deyip geçmeyin! Biz ailece değişen hayatımızı oğlum Eren’in sporuna borçluyuz. Galatasaray Spor Kulübü’nde rüzgar sörfü sporcusuyken 11 yaşından beri yanında yetiştiği Tuğrul Albayrak hocamızla birlikte Urla Deniz Kulübü’ne transfer oldu. Tuğrul Hoca, Eren’le birlikte 3 sporcusunu da yanında götürmek isteyince tüm hayatımızı yeniden modellemek zorunda kaldık. Koronavirüs salgınından hemen sonra Urla’ya yerleştik. İş için İstanbul’a gelip gitmeye devam ediyoruz. Oradaki evi de kapatmadık ama burada ailece çok mutlu ve huzurluyuz.

Türkiye’ye dünya çapında derece getiren tek antrenör olan Tuğrul Hoca’nın peşinden yerleştiğimiz Urla hepimize çok iyi geldi. Dünya Kupası yarışları ertelendi ama Eren 15 Haziran’dan beri her gün suda. İstanbul’da yılda 10 gün esen hava ve rüzgar burada her gün var. Bu sayede İstanbul’daki özel okulların yarı fiyatına ve sporcu bursu ile İzmir Ted Koleji’ne kaydolduk. Kulüpte hem sporcu olan, hem de yaz okulunda sörf yapmaya çalışan çocukların yüzü gülüyor. Çok mutlular… Rüzgar, deniz, güneş düşündükleri tek şey. Açık havada vaktin nasıl geçtiğini bile anlamıyorlar.

Urla rüzgar sörfünün başkenti. Hem rüzgar, hem de mekânsal olarak kulüplerin bir çoğu burada. İstanbul’da Eren’in spora başladığı İstanbul Windsurf Center, Galatasaray Yelken Kulübü ve Büyükçekmece Windsurf dışında bu işi yapacağınız başka yer yok. Ama burada 10 taneden fazla kulüp var. Alternatif çok anlayacağınız, biri olmazsa diğeri olur. Ama bizim için önemli kıstas tabii ki 11 yaşından beri Eren’e emek veren hocamız… Kısacası o nereye biz oraya… Urla Deniz Kulübü dışında EMR Windsurf ve Göztepe Yelken Kulübü de yörenin en tanınmış ve iyi sporcularını yetiştiren güçlü kulüpler. Biz spor akademisine gitmeyi hedefleyen Eren için bu kararı aldık. Spor yöneticiliği, menajerlik, spor hekimliği diyetisyenliği gibi pek çok yeni alternatif meslek var. Sisteme kurban olmasını ve o stresi yaşamasını istemiyoruz açıkçası.

Herkesin imkanı şartları birbirinden farklıdır. Ama önemli olan çocukları eğitim ve okul dışında kendilerini yetiştirebilecek farklı dallara yönlendirmek. İçlerindeki yetenekleri, kabiliyetleri keşfetmelerini sağlamak. Bunun içinde hareket şart! Ne imkan ve şarta sahipseniz o çerçevede çocuklarınıza rehberlik edin. Kapı kapıyı açar. Başlattığınız aktivite ve sporun size neler getireceğini, başka ne gibi fırsatlara yol açacağını tahmin bile edemizsiniz. Unutmayın, bir (1) sıfırdan (0) çok daha iyidir. Yeter ki biz o ilk adımı atabilelim.

Yorumlar (0)