“Atatürk II” filminde vatanı kurtaran “Onbeşliler” izleyiciyi gözyaşlarına boğuyor

SİNEMA 11.01.2024, 15:50
“Atatürk II” filminde vatanı kurtaran “Onbeşliler” izleyiciyi gözyaşlarına boğuyor

5 Ocak’ta sinemalarda vizyona giren, Mehmet Ada Öztekin filmi olan “ATATÜRK II”nin en çarpıcı sahnelerinden biri, Çanakkale Cephesi’ne giden ve halk arasında “Onbeşliler” diye bilinen 1315 doğumlu (1898-1899 yıllarında doğmuş) çocukların hikâyesi…

Lanistar Media imzalı “ATATÜRK”ün, 5 Ocak’ta sinemalarda gösterime giren ikincisi, ilk filmden çok farklı bir dönemi anlatıyor. “Atatürk II”, 1915’ten başlayarak Çanakkale Savaşı’na ve 1919 yılına kadarki dönemde Kurtuluşa Doğru Millî Mücadele’yi çarpıcı savaş sahneleri ve duygusal hikayelerle vurgulayan bir savaş-drama filmi…

İkinci filmdeki en çarpıcı sahnelerden biri ise Onbeşliler’in cepheye ulaşması ve “Hey Onbeşli” ağıdının kulaklarda, kalplerde ve zihinlerde bıraktığı unutulmaz izi…

Onbeşli Türküsü’nün hikâyesi kısaca şöyle: Cepheye gönüllü olarak giden Tokatlı Halil’in annesi, Rum çeteciler tarafından öldürülür, nişanlısı Hediye kaçırılır, kısa sürede serbest bırakılır, ancak Halil ile kavuşamazlar. Türkü Hediye ve Halil’in konuşmalarına yer verir.

Her ne kadar Halil cepheden dönse de vatanın gözü pek gençleri olan Onbeşli’lerin büyük çoğunluğu şehit olur. Geriye dönmeyi bir kez bile akıllarından geçirmeyen bu kahraman çocuklar, vatanı kurtarmış, ancak sevdiklerini de gözleri yaşlı bırakmışlardır.

Lanistar Media Yapımcısı Saner Ayar, kahramanlıkları bir destana dönüşen, uğurlarına ağıtlar yakılan ve asla unutulmayacak olan Onbeşliler’in bizi biz yapan değerlerin simgesi olduğunu vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: 

“Bizlerin, bu vatanın ne büyük zorluklarla kazanıldığını ve bağımsızlığına kavuşturulduğunu tekrar hatırlamaya, bizi biz yapan değerlerimizi, tarihimizi, insanımızı anlamaya her zaman ihtiyacımız var. Yorgun, bitkin, fakir, yetişkin erkeklerinin pek çoğunu cephede kaybetmiş bir ülkede, vatanın bağımsızlığı için gönüllü olan Onbeşliler’in cepheye koşması bizim milletimizin ne kadar yüce gönüllü olduğunun ve hiçbir millete benzemediğinin göstergesi… Tüm dünya bu yüksek değerlerimizi, Atatürk’ü, millî mücadelemizi ve bizi tanıyacak…”

“ATATÜRK II” Filmiyle ilgili Bilgi Notu:

Bir Mehmet Ada Öztekin filmi “ATATÜRK 1881-1919”, Millî Mücadele’yle kahramana dönüşerek hem kendi hem de ülkesinin kaderini değiştiren bir lideri anlatıyor. Filmde; Mustafa Kemal rolünü Aras Bulut İynemli, Zübeyde Hanım’ı Songül Öden, Enver Paşa’yı Sarp Akkaya ve Madame Corinne’i Esra Bilgiç canlandırıyor.

Filmin Tarih Danışmanları ise şöyle: Genel Danışmanlar Orhan Çekiç, Saadet Özen, Hacı Mehmet Duranoğlu. Askerî Danışman Tuncel Koç. Askerî Kostüm Danışmanı Kadir Türker Geçer. Osmanlı Türkçesi Danışmanı: Üzeyir Karataş.

Yorumlar (0)