FilmBox Arthouse’da Japon Sineması’na saygı duruşu

SİNEMA 10.08.2023, 11:24 10.08.2023, 11:28
FilmBox Arthouse’da Japon Sineması’na saygı duruşu

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yayın yapan FilmBox Arthouse, Japon sinemasından efsanevi yönetmenlerin unutulmaz filmlerini ekranlarımıza getiriyor.

Japon sinemasının altın çağı olarak kabul edilen 1940’lar ve 60’lar arası döneme ait, bu dönemin efsanevi yönetmenleri Akira Kurosawa, Yasujiro Ozu ve Mikio Naruse’nin imzasını taşıyan 5 muhteşem yapım, 12–21 Ağustos tarihleri arasında FilmBox Arthouse ekranlarında olacak.

Judo Efsanesi (Judo Saga / Sugata Sanshirô ) – 12 Ağustos Cumartesi, Saat 18:20 

Adı Japon sineması ile özdeşleşen büyük usta Kurosawa’nın erken dönem filmleri arasında yer alan Judo efsanesi, bir gencin büyüme öyküsünü anlatıyor. Judonun inceliklerini öğrenmekte zorluk çeken inatçı genç Sugata, önce Judonun anlamını, bunun için de hayatın anlamını çözmesi gerektiğini fark eder.

Kanlı Taht (Throne of Blood / Kumonosu-jô) – 13 Ağustos Pazar, Saat 00:40 

Japon sineması Kurosawa adı ile, Kurosawa da aktör Toshiro Mifune ile birlikte anılır. Bu yönetmen ve aktör ikilisinin imza attığı birçok kült yapımdan biri olan Kanlı Taht, kazanılmış bir zafer sonrasında, eşinin de tahrikleriyle Örümcek Ağı Kalesi'ni fethetmeye çalışan bir generalin öyküsünü anlatıyor.

Geç Gelen Bahar (Late Spring / Banshun) – 14 Ağustos Pazartesi, Saat 19:15 

60 yaşında doğum gününde hayata veda eden, statik kamera kullanımı ile ünlenmiş usta yönetmen Yasujiro Ozu'dan 20. yüzyıl Japon yaşamına dair derin bakış. Geç Gelen Bahar, bir baba kızın öyküsünü anlatıyor. Noriko, dul kalmış, babasıyla mutlu bir yaşam sürerken teyzeleri, Noriko'nun artık evlenmesi gerektiğini söyler. Noriko her ne kadar babasını yalnız bırakmak istemese de hem babasını ikna eder, hem de evlenmeye karar verir. 

Sonbahar Çoktan Başladı (Autumn Has Already Started / Aki tachinu) – 14 Ağustos Pazartesi, Saat 23:00 

14 Ağustos Pazartesi ekrana gelecek diğer Japon klasiği, bir diğer ustanın, Mikio Naruse’nin imzasını taşıyor. Filmin öyküsünde; taşralı bekar bir anne, babası ölmüş olan, 6. sınıfa giden oğlu ile birlikte Tokyo'ya gelir ve çocuğunu, amcasının ailesinin yanına bırakır. Amca, karısı ve erkek çocuklarıyla zor durumdaki bir manavı işletmektedir. Anne, yerel bir handa yaşar ve çalışır.

Başıboş Günce (Her Lonely Lane/ Aki tachinu) – 21 Ağustos Pazartesi, Saat 23:00 

Edebi eserlerini yayınlatmak için mücadele eden Fumiko, yıllarını yoksulluk içinde çalışarak geçirmekte ve bir yandan da erkek arkadaşının istismarına maruz kalmaktadır. Tek umudu, bu döngüden kendini kurtarmaktır.

Filmbox Arthouse yayınlarına, seçkin TV platformları KabloTV Kanal 344 ve Vodafone TV Kanal 56 üzerinden ulaşılabiliyor. Filmbox Arthouse içeriklerine ayrıca www.filmbox.com websitesi üzerinden bilgisayar, tablet ve mobil telefon ekranlarından da ulaşılabiliyor.  

Yorumlar (0)