Oscar için geri sayım başladı

SİNEMA 23.04.2021, 15:24 24.04.2021, 11:08
Oscar için geri sayım başladı

Nihayet maratonda bitiş çizgisi göründü. Önümüzdeki haftabaşı itibariyle hayatıma kaldığım yerden geri döneceğim. Oscar ödül töreni yıllardır benim için takip etmesi en zevkli organizasyondur. Aday tüm filmleri izlemek, törenin seyir zevkini arttırır. Kırmızı halıyı olmasa da ödül konuşmalarını her yıl merak ederim. Akademi’nin yıllardır izlediği, zaman zaman da evirdiği standartlarını anlamaya çalışırım. Teknik ödülleri, sahne performanslarını, sunucu, aday sataşmalarını ve tabii ki her konuşmacının dokundurduğu trend konuyu gözümü kırpmadan, soluk almadan izlerim. Sabahın ilk ışıklarına doğru yılın kaybedilen sanatcı ve akademi üyeleri anılır. Büyük üç ödül ise işe gidenlerin sokak seslerinin artık duyulduğu vakitte tamamlanır. Benim için de öğlene kadar uyuma zamanı gelir.

93. Akademi Ödül Töreni'ne uluslararasılık damgasını vurdu diyebiliriz. Dan ve Çin’li yönetmenler, Uzak Doğu’lu ve Pakistan doğumlu erkek oyuncu adayları. Siyahi ve kadın adayların dağılımı oldukça sevindirici ve umarım hep böyle devam eder.

Bu sene pandemi etkisiyle zamanında erteleme yaşanmışsa da çok kalabalık bir konuk listesi olmadan, anladığım kadarıyla sunucusuz bir tören izleyeceğiz. NTV sonrası yıllardır Bein törenin yayın haklarını alırdı. TRT 2 bu sene müthiş bir yerinde karar örneği göstererek resmi yayıncı oldu. Oscar töreni TRT’ye çok yakıştı. TRT 2’nin akşam kuşak filmlerinin, film önü ve film sonrası konuşmacıları da olan, Türkiye’nin önemli film eleştirmenleri Alin Taşcıyan ve Mehmet Açar geceye yorumcu olarak Zeynep Atakan ile birlikte katılacak. Yıllardır Oscar gecesi deyince aklımıza ilk gelen isim olan Yekta Kopan’ı gözümüzün arayacağı kesin. Los Angelas’ta çift mekandan eş zamanlı yapılacak törene artık saatler kala ben de sizlerle yüksek ihtimalleri ve kendi gönlümün kazananlarını paylaşmak istedim.

Teknik ödüllerden özel efekt, Tenet’e gidecek gibi gözüküyor. Heykelciği aldıktan sonra geri geri yürümeleri ise olası. Umarım bu şakayı yapmazlar. Ses dalında Sound of Metal. İzleyiciye duyma kaybı ne demek daha iyi geçirilemezdi sanırım. Sound of Metal kurgu dalında Bafta’yı kapan film olsada benim kurgu adayım The Father. Gelelim prodüksyona, Mank ve Ma Rainey’s Black Bottom, sanat tasarımı, kostüm dizaynı ve saç, makyaj ödüllerini paylaşacak gibi duruyor.

Görüntü yönetmenliği, en iyi sinematografi ödüllerinde kalemimle kalbim farklı konuşacak. Nomadland alacaktır, keşke Mank alsa. Yine bir ikilemi en iyi yönetmen dalında yaşamaktayım. Güçlü adayın Nomadland ile Chloe Zhao olduğunu farkında olmakla birlikte keşke Thomas Vinterberg olsa demekteyim. Yönetmen ödülünü alamasa da Druk (Another Round) ile en iyi uluslararası film ödülünü alarak Danimarka’ya dördüncü Oscar’ı götürecektir.

Animasyon ve orjinal film müziği dallarında sürpriz olmayacak film Soul. Senaryo ödülleri adaptasyon kategorisinde Florian Zeller’in harika oyunu The Father ile Zeller ve Christopher Hampton’a, orjinal kategoride ise The Trial of the Chicago 7 ile Aaron Sorkin’e giderse rahat uyurum.

Oyuncu ödülleri ben de genelde çekişmeli ve gelgitli. Kötü oyunculuk performansının Oscar aday 5 beşlisinde ne işi var elbette ama işte yıllar, diğer performanslar, yaşlar kısacası duygular bu dalda benim çok kafamı karıştırır.

Oyuncu ödülleri adaylıkları hayalimi aktarıyorum. Mizansen şöyle; sahneye sağ kulisten Vanessa Kirby girer. Benim gibi kimse doğuramaz diyerek şovunu yapar. Haklıdır da. Sayesinde artık kimse evde doğurmayacaktır. Sol kulisten kırbacıyla Carey Mulligan girer. Kimse de benim gibi can veremez der. Gerçekten o da haklıdır. Sayesinde artık kimse MeToo diyemez hale gelmiştir. Kırmızı rujunu dudaklarına isabet ettiremeyen ve yüzünün her milimine yedirmiş olan Blues’un annesi Viola Davis pistten bebeleri alalım diye heykelciğe doğru yürürken, ben Golden Globe aldım diyen Andra Day belirir. Onlar çekişedursun Frances McDormand afedersiniz geçiktim, kenara çekilebilir misiniz, karavanımı anca park ettim diyerek heykelcik sayısını üçe çıkarır.

Kadınlar sahnesinde bunlar yaşanırken, erkekler son derece beyfendilerdir. Sir Hopkins ve Usta Oldman birbirlerini tebrik ederek, Oscar’ı karşılıklı olarak birbirlerine vermeye çalışırlar. Steven Yeun bir şeyler söylemektedir ama kimse Korece bilmiyordur. Riz Ahmet ise bir kenarda oldukca sessizdir zira kulakları duymuyordur. O sırada bir ışık sahneye iner. Chadwick artık bir melektir. Cennetten inerek benim Heath Ledger’dan ne eksiğim var der ve heykelcikle birlikte kaybolur. Bunlar olurken sahnede ki oyunculara yardımcı olan başka oyuncularda vardır. Neden yardımcı oyuncu diye bir adaylık olduğunu bir tek ben hala anlayamamışımdır. Aralarından Olivia Colman ve Sacha Baron Cohen elele koşmaktadırlar. İkisi de yardımcı Oscar heykelciklerini tutmuştur. Sonra uyandım.

Geldik gecenin en büyük ödülüne. 93. Akademi Ödül Töreni'nin sonu. En iyi film adayları. 8 birbirinden iyi yapım. Bu kulaklar neler duydu, yanlışlıkla La La Land dendiğini, yanlışlıkla değil bile isteye Shakespeare in Love dendiğini, hatta Argo dendiğini bile duydu. Oklar Nomadland’ı göstermekte. Akademi sürpriz yapacak olursa ise Şikago Yedilisi diyecektir.

Sinema otoritesi olarak değil, kalemimin bana verdiği yetkiye dayanarak size son haftalarda Oscar yorumları yazmaktan büyük keyif aldım. Pazar gecesi için heyecanlıyım.

Hepinize keyifli bir tatil diliyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nızı kutluyorum.

Yorumlar (0)