Sinematek/Sinema Evi "Hakkâri'de Bir Mevsim"i restore ediyor

SİNEMA 05.04.2023, 15:56
Sinematek/Sinema Evi "Hakkâri'de Bir Mevsim"i restore ediyor

Geçen yıl kaybettiğimiz Erden Kıral’ın Hakkâri’de Bir Mevsim (1983) filmi, Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi tarafından, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin katkılarıyla restore ediliyor.

Ferit Edgü’nün er-öğretmen olarak görev yaptığı Hakkâri’de yaşadıklarından ilhamla yazıp 1977’de yayımladığı O adlı romanından uyarlanan film, Hakkâri’nin bir dağ köyüne sürülen öğretmenin burada yaşadığı şaşkınlığı, yalnızlığı ve olgunlaşmayı anlatıyor. Senaryosu Onat Kutlar’a ait filmin başrolünde, tiyatromuzun her daim dinç oyuncusu Genco Erkal yer alırken oyuncu kadrosu Erkan Yücel, Şerif Sezer, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Macit Koper, Zeynep Irgat ve Berrin Koper gibi usta isimlerden oluşuyor.

Gösterimi sıkıyönetim tarafından yasaklanan film, 1983’te Berlin Film Festivali’nden Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödülleriyle dönmüş; 1988’de SİYAD’dan En İyi Senaryo ve En İyi Görüntü Yönetimi ödüllerini almış, Erkan Yücel’e ise Özel Ödül kazandırmıştı.

Senaryo Onat Kutlar

Kültür sanat alanındaki nitelikli projelere desteğini sürdüren Kurukahveci Mehmet Efendi’nin değerli katkılarıyla, Atlas Post Production tarafından üstlenilen restorasyon Kadıköy Belediyesi’nin bu alandaki ilk çalışması. Filmin senaristi Onat Kutlar aynı zamanda, 1965-1980 yılları arasında faaliyet gösteren Türk Sinematek Derneği’nin kurucusu. 2021’de Sinematek ruhunu yeni kuşaklara ulaştırma gayesiyle faaliyete geçen Sinematek/Sinema Evi’nin sinema salonu da bu sebeple Onat Kutlar’ın adını taşıyor.

Erden Kıral’a saygı

1942 tarihinde doğan Kıral üniversite yıllarında Yılmaz Güney, Bilge Olgaç, Osman Fahir Seden gibi yönetmenlerin asistanı olarak çalıştı. Sonrasında reklam filmleri ve belgeseller yönetti; çeşitli dergilerde sinema yazıları kaleme aldı. 1978’de ilk uzun metraj filmi olan Kanal’ı yöneten Kıral, ertesi yıl Orhan Kemal’in aynı isimli romanından uyarladığı Bereketli Topraklar Üzerinde filmini tamamladı. 1982 yılında Hakkâri’de Bir Mevsim’i çektikten sonra Berlin’e taşındı. 1984’te çektiği Ayna ile Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarıştı. Takip eden filmleri de gerek ulusal gerek uluslararası film festivallerinde kabul görürken Mavi Sürgün (1993) İstanbul Film Festivali’nde Uluslararası yarışmada Altın Lale kazandı. 2000’lerde de üretmeyi sürdüren Kıral 2022’de beklenmedik bir şekilde aramızdan ayrıldı.

Yorumlar (0)