17.10.2020, 15:50

Sizi hayat boyu mutlu edecek mesleği seçin

Aile, arkadaşlar, öğretmenler, alınan eğitim, trendler, yetenekler, imkanlar ve hayaller... Tüm bunların ortasında çocukların sağlıklı meslek seçimi yapabilmeleri için önce kendilerini tanımaları ve keşfetmeleri gerekiyor.

Hayatından ya da çevresinden memnun olmayan, mutsuz insanlara çok daha fazla rastlar olduk. Bu kişilerin üniversite ya da lisansüstü̈ eğitimleri, hatta iyi bir kariyer ve maaşları da olabilir. Fakat “Nasıl bir dünya istiyorsun?” diye sorulduğunda çoğunlukla net bir yanıt veremezler. Değiştirmek için çok çaba harcamadıkları bir yaşamı sürdürürler. Bu da onları mutsuz eder çünkü̈ mutluluğun önemli koşullarından biri de hedefe sahip olmaktır.

Fakat bu hedefler ilgi ve yeteneklerimizle örtüşmeli, uyumlu olmalı. Yerinde duramayan, ilgisi 30 dakikadan sonra dağılan bir çocuğu mühendis ya da doktor yapamazsın. Ya da sayılarla arası çok iyi olup hiç kimse söylemeden, uyarmadan kendi kendine saatlerce sıkılmadan test çözen bir çocuğu atletizm kariyerine yönlendiremezsin. Yapılan araştırmalar özellikle ülkemizde çocukların mesleklerini kendilerinin değil ailelerinin seçtiğini ortaya koyuyor.

“Annem ve babam doktor olmamı istiyor. Yaşlandıklarında onlara bakabilirmişim. Ablam pilot olmamı, amcamsa futbolcu olmamı istiyor. Öğretmenlerime kalırsa da iyi bir mühendis olurmuşum” diye konuşan pek çok çocuk görmeniz mümkün. Bu şekilde yönlendirilen kafası karışık, ne istediğini bilmeyen bir çocuk sadece mutsuz olur, başka hiçbir şey değil.

Eğitimi yeteneklerimizle birleştirmemiz gerek. Her insan kendine özgü̈ yeteneklerle dünyaya gelir. Doğuştan gelen ilgi ve yetenekler, alınan eğitimle birleştirilirse doğru bir meslek seçimi yapılabilir.

İnsan, yaptığı meslekten sadece maddi kazanç elde etmez, manevi doyum da sağlar. Hatta çoğu zaman manevi doyum maddiyatın da önüne geçer. Kanal D’de uzun yıllar çalışmamın en büyük sebebi maddiyattan çok psikolojik doyumdu. Harika bir ekiple, müthiş işlere imza attık. Yıl 365 gün ise biz 326 gün 1.’lik haberi ve ilanı çıkıyor, 5 yıldan fazla üst üstte yılın en çok izlenen ve kazanan kanalı oluyorduk. İşe ayaklarımız geri geri değil, yüreğimiz heyecanla giderdik. İş ve eş seçimleri insanın mutlu bir hayat sürmesindeki en önemli iki etken. Her iki seçimi de doğru yapabilmek insanın kendini çok iyi tanıması ve bilmesi ile gerçekleşir. Özellikle de meslek sadece geçim sağlama yolu değil “bireyin kendini gerçekleştirme” yoludur. Peki kendimiz için en uygun yolu nasıl buluruz? Peşine düşmemiz gereken asıl soru bu aslında. Bu konuda büyük görev ailelere düşüyor. Çocuklarınızı yönlendirin ama zorlamayın. Kendilerini geliştirmeleri için imkan ve olanakları sağlarken, yarım kalmış hayallerinizi çocuklarınız üzerinden tamamlamaya kalkmayın.

Artık bu konuda destek alabileceğimiz pek çok platform ve akademik kurslar var. Özellikle lise öğrencileri için meslek keşfi ve gelişim programları giderek artıyor, çeşitleniyor. Bunlardan biri de Doğan Yayın Holding’te (ne yazık ki artık böyle bir holding kalmadı) uzun yıllar birlikte çalıştığım İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı Yasemin Merih’in açtığı platform. Çok başarılı konuşmacılar, önemli liderler, işinde uzman ve kariyer sahibi isimlerle harika işler yapıyor. Meslekleri tanıtıyor, kim neyi nasıl yapar, mesai saatleri, çalışma koşulları gibi konuları uzmanları anlatıyor. Böylece gençler hiç bilmeden sadece kulağa hoş geldiği, ailesi istediği için değil gerçekten kendine uygun olduğu doğru üniversiteyi seçebiliyor eğitim almak için. Covid-19 yüzünden bu sene bu eğitimler online, dijital yapılıyor. Mutlaka göz atmanızda fayda var. Detaylı bilgiye www.ymaegitim.com adresinden ulaşabilirsiniz. Lise öğrencileri için birbirinden farklı meslek ve gelişim programları var. Özellikle eğitimin evlerde devam ettiği şu günlerde çok yardımcı olabilir.

İnsanın yaptığı iş onun kimliğidir de aslında. Ve ne kadar başarılı olacağın ise kendine, yeteneklerine ne kadar uygun olanı seçtiğinle doğru orantılı oluyor. Üniversite seçimlerini yapan çocuklarınıza önce o bölümlerle ilgili staj yaptırın, en olmadı bir iki gün çalışma koşullarını ve şartlarını yakından gözlemlemesini sağlayın. Mutlu bir yaşam kişiliğimize en uygun iş seçiminden geçip şekilleniyor.

“Sevdiğiniz bir işi meslek edinirseniz, hayatta bir gün dahi olsa işte çalışmış olmazsınız. Ben hayatta bir gün dahi işte çalışmadım. Çalışmalarımın tümü sadece keyif ve mutluluktan ibaretti." /  Edison

Herkese keyifli bir pazar dilerim.

Yorumlar (0)