BluTV rakiplerine fark attı ve liderlik koltuğuna oturdu

TV 21.04.2021, 10:00 21.04.2021, 17:01
BluTV rakiplerine fark attı ve liderlik koltuğuna oturdu

Berlin merkezli dizi ve film araştırma şirketi JustWatch, yayın platformlarının Türkiye’de ne kadar kullanıldığını açığa çıkardı. 2021’in birinci çeyreğini kapsayan verilere göre, BluTV yüzde 43 pazar payıyla liderlik koltuğuna oturdu. İkinci sırada ise yüzde 26 pazar payıyla Netflix yer alırken; onu yüzde 18 ile, geçen sene Türkiye’ye giriş yapan Amazon Prime, yüzde 8 ile MUBI platformu takip etti. Ayrıca diğer yayın platformlarının da yüzde 5’lik dilime ev sahipliği yaptığı öğrenildi.

Listedeki ilk üç platformun toplam pazar payı yüzde 87′ye tekabül ediyor. Bu veri, Türk izleyicilerin internet dizilerini ve filmlerini takip etmek için bu servislere ağırlık verdiğini gösteriyor.

JustWatch aynı araştırmayı yılın her çeyreği yapıyor. En son 2020’nin dördüncü çeyreğinde rapor yayınlayan şirket, BluTV pazar payının yüzde 44 olduğunu açıklamıştı. Türkiye merkezli platform, yılın ilk çeyreğinde yüzde 1’lik düşüş yaşamasına rağmen liderliği elden bırakmadı. 2016’da Türkiye’ye giriş yapan Netflix ise geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 25 olan payını bir puan artırarak yüzde 26’ya yükseltmeyi başardı. Amazon Prime Video’da ise değişiklik görülmedi.

Shift Delete'in haberine göre; mart ayında, dijitalleşen çağın ve platformların buradaki rollerinin konuşulduğu Dijital Dünya Çalıştayı düzenlenmişti. RTÜK’ün de katıldığı toplantıda Netflix Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili, Türkiye’de 3.5 milyon abonelerinin olduğunu açıklamıştı. Görünüşe bakılırsa, açıklanan bu abone sayısı %26’lık pazar payına tekabül ediyor. Yaklaşık iki kat paya sahip olan BluTV’nin 4 milyondan fazla aboneye sahip olması muhtemel.

BluTV son yıllarda atağa geçti

2015 yılında kurulan dijital yayın platformu BluTV özellikle son bir yıldır albenilerini giderek artırdı. Friends, Joker gibi popüler dizi ve filmleri kataloğuna ekleyen şirket, uluslararası anlaşmalara da imza attı. Formula 1 ve S Sport içeriklerin lisans haklarını alarak hitap ettiği kitleyi genişletti.

Yurt dışından ülkemize yatırımcı çeken BluTV hisselerinin yüzde 35’ini ABD merkezli Discovery şirketine ortak yaptı. İkili arasındaki anlaşmanın meyvesi olarak, Discovery+ Mayıs ayında BluTV’ye eklenecek. Böylelikle Türkiye’deki kullanıcılar aylık 19,90 TL karşılığında çok daha fazla içerik kütüphanesine sahip olacaklar.

Yorumlar (0)