DocuBox HD ekranlarında farklı ülkeler, farklı hayatlar

TV 16.11.2021, 10:19 16.11.2021, 15:39
DocuBox HD ekranlarında farklı ülkeler, farklı hayatlar

Belgesel kanalı DocuBox HD, ilginç yapımlarıyla muhteşem deneyimlerin kapısını açıyor. Kasım ayında DocuBox HD ekranlarında farklı kıtalarda farklı ülkelere yolculuk yapıp, farklı hayatların öykülerini izleyeceğiz.

İguazu Şelaleleri (Iguazu Falls)

17 Kasım Çarşamba, Saat 00:00

Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece yarısı, Paraguay, Brezilya ve Arjantin olmak üzere üç ülkeye sınırı olan ve dünyanın en nefes kesici şelalesi olarak ün yapan Iguazu Şelalesi’ni ziyaret edeceğiz. Modern dünyanın yedi harikasından biri olarak gösterilen Iguazu Milli Parkı, yıllık bir milyona yakın ziyaretçisiyle bu doğa harikası büyük bir ekolojik zorluk ile karşı karşıya. Guarani Yerlileri, bu patlayan endüstrinin kurbanı oldu ve topraklarını otel gruplarına satmak zorunda kaldılar. Günümüzde artık balıkçılıkla veya avlanarak değil, turistler için el sanatları yaparak kıt kanaat geçiniyorlar.

Paraguay'ın Yeni Evleri (Paraguay's New Houses)

19 Kasım Cuma, Saat 20:00

*360°GEO – Report bu bölümde, Paraguay’ı konut yetersizliğinden kurtarma yolu arayan Elsa Zaldivar’a eşik ediyor. Bu yol da, bölgenin doğal bir ürününden ve geleneksel bir el sanatından geçiyor. Paraguay’da lif kabağı, bitkisel lif yapımında kullanılıyor. Paraguay’daki lif kabağı zamanla unutulup gitti, ancak son birkaç yılda, duş lifi olarak başarılı bir dönüş yaptı. Günümüzde bitkisel lifler dünya çapında alıcı bulmakta. Elsa Zaldivar’a göre bu, aynı zamanda ev yapımında da kullanılabiliyor. Bir zamanlar sık ormanlarla kaplı bu kırsal yer, günümüzde büyük ölçüde kesilmiş halde. Birçok insanın bütçe dostu inşa malzemelerine erişimi yok. Lif kooperatifi, lif kalıntılarıyla plastiğin birleştirilip, evlerin duvarları için sağlam bir malzeme üretilmesi için araştırmalar yapıyor.

Japonya'nın Deniz Kadınları (The Seawomen of Japan)

21 Kasım Pazar, Saat 21:00

*360° Geo – Report, cesur bir adım atarak, “Ama”ların, yani Japonya’da yüzyıllardır kadın işi olarak kabul edilen yumuşakça balıkçılığı ve deniz ürünleri için dalış geleneğini sürdüren “Denizlerin Kadınlarının” izole edilmiş dünyalarına giriyor. Bu kadınlar, yaşlanana dek derinlikleri cesurca fethedip, deniz tabanından kıymetli deniz ürünlerini topluyor. Denizden dolayı derileri yıpranır, sesleri kalınlaşır, derin ve gür bir hal alır. Shima Japon yarımadasından dokuz kadın, kaderlerini paylaştıkları teknede birlikte büyüyerek, birbirlerine çok yakın ve denizlere bağlı bir aile oluşturmuş durumda. 80 yaşına yaklaşmış Kazu Yamamoto, grubun en yaşlısı ve kendisi beşinci nesil bir “Ama”dır. İşini bırakmayı asla düşünmeyen Kazu Yamamoto, “Denizde, kıyıda olduğundan daha iyi bir şekilde vücudumu hissedebiliyor ve hareket edebiliyorum. Suya girdiğimde tüm acılarım yok oluyor ve sırtımın ağrısı birdenbire geçiyor” diyor.

Yorumlar (0)