En çok konuşulan filmler temmuz ayında MUBI'de

TV 27.06.2022, 12:53 27.06.2022, 15:19
En çok konuşulan filmler temmuz ayında MUBI'de

MUBI, temmuz programında başta Cannes ve Berlin Film Festivali olmak üzere, katıldıkları tüm festivallerde izleyici ve eleştirmenlerden tam not alan özel bir seçkiyi takipçileriyle buluşturuyor. Usta yönetmen David Cronenberg’ün Viggo Mortensen, Léa Seydoux ve Kristen Stewart gibi yıldızları bir araya getiren distopik öyküsü MÜSTAKBEL SUÇLAR, Andrew Dominik’in Nick Cave ve Warren Ellis’in yaratıcı ortaklığını anlatan belgeseli THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE, Ryusuke Hamaguchi’nin En İyi Uluslararası Film Oscar’ını kazanan ve tüm dünyada geniş yankı uyandıran Murakami uyarlaması DRIVE MY CAR, Audrey Diwan’ın Annie Ernaux’nun çok tartışılan romanını beyazperdeye aktardığı KÜRTAJ, Nadir Sönmez’in Öner Erkan ve Esme Madra gibi isimlerle dikkat çeken tiyatro oyunundan uyarladığı AMA ve Ahmet Boyacıoğlu’nun Murat Kılıç, Şevval Sam, Rıza Sönmez, Erkan Can, Muzaffer Özdemir ve Ercan Kesal’ı bir araya getiren filmi PARANIN KOKUSU, MUBI temmuz programında izlenebilir.

BİR MUBI SUNUMU: MÜSTAKBEL SUÇLAR

David Cronenberg, 2022

David Cronenberg filmleri doğrudan seyircinin derisinin altına işleyen bir yana sahip. İnsan bedeniyle makinelerin hemhal olduğu Cronenberg dünyası, insanlığın geleceğine dair fikirler üreten düşünsel bir kuvvet de taşıyor. Ustanın yeni filmi MÜSTAKBEL SUÇLAR’da her ikisi birden mevcut. Hayal gücünü tetikleyen şaşırtıcı evreniyle Cannes’da pek çoklarının dudaklarını uçuklatan bu iddialı öykü, Viggo Mortensen, Léa Seydoux ve Kristen Stewart gibi üç büyük yıldızı buluşturuyor. İnsanların sentetik organlarla kendini yenilediği bir yakın gelecek tasviri sunan film, bedensel dönüşümünü canlı bir şova çeviren bir performans sanatçısına odaklanıyor. Gerilimi giderek tırmanan bu distopik öykü, uzun yıllar zihinlerden çıkmayacak sahnelerle dolu karanlık bir kehanet.

BİR MUBI SUNUMU: THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE

Andrew Dominik, 2022

Modern zamanların iki ozanı Nick Cave ve Warren Ellis, müzik aleminde gördüğümüz en özel dostluklardan birine sahip. Nick Cave and the Bad Seeds’in iki has üyesi, Andrew Dominik imzalı bu filmde son iki albümleri “Ghosteen” ve “Carnage”dan parçalar icra ediyor. THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE, bir müzik filminin ötesine geçerek, yaratıcılık, dostluk ve birbirine ilham verme üzerine bir yolculuğa dönüşüyor. KORKAK ROBERT FORD’UN JESSE JAMES SUİKASTI ile tanıdığımız yönetmen Andrew Dominik, 2016 yılında çektiği Nick Cave belgeseli ONE MORE TIME WITH FEELING ile birbirini tamamlayan, özel bir müzikal deneyim inşa ediyor. THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE, dijital prömiyerini 4K kalitesinde MUBI’de gerçekleştirecek.

SADECE MUBI’DE: DRIVE MY CAR

Ryusuke Hamaguchi, 2021

Ryusuke Hamaguchi’ye En İyi Uluslararası Film Oscar’ını kazandıran DRIVE MY CAR, şimdiye kadar çekilmiş en iyi Haruki Murakami uyarlamalarından biri. Japon yönetmen, Murakami’nin yarattığı gizemli dünyayı beyazperdeye taşırken, küçük takıntıları, tuhaf karakterleri ve zengin bir referans dünyasını incelikle aktarıyor. Tiyatroya, özellikle de Anton Çehov yapıtı “Vişne Bahçesi”ne göndermelerle bezeli bu bol katmanlı anlatı, yan karakterlerin kestirilemez hikayeleriyle giderek modern bir başyapıta dönüşüyor. Yas tutan bir tiyatro yönetmeni ile hayata tek başına tutunmaya çalışan genç şoförünün kurduğu bağ, insanlık hallerimize dair geniş bir duygu yelpazesini barındıran eşsiz bir zarafet taşıyor.

KÜRTAJ

Audrey Diwan, 2021

Annie Ernaux’nun büyük gürültü koparan romanından uyarlanan film, 1960’larda Fransa’da kürtajın yasak olduğu bir dönemi portreliyor. Seyircide hem duygusal hem bedensel etki bırakan güçlü bir öykü.

AMA

Nadir Sönmez, 2022

Bir grup sanatçının iş ve aşk hayatlarındaki kesişimleri anlatan AMA, Öner Erkan, Esme Madra, Nadir Sönmez, İlda Özgürel, Emrah Özdemir ve Büşra Albayrak’lı kadrosuyla ilgi toplayan tiyatro oyunundan uyarlandı.

PARANIN KOKUSU

Ahmet Boyacıoğlu, 2018

Ahmet Boyacıoğlu ikinci filminde, kenar mahalledeki bir takside kesişen hayatları anlatıyor. Murat Kılıç, Şevval Sam, Rıza Sönmez, Erkan Can, Muzaffer Özdemir ve Ercan Kesal gibi isimlerin rol aldığı bir Ankara öyküsü.

ANİMA

Yusuf Emre Yalçın, 2021

İnsan merkezli dünyamızda, hayvanları sömürmek üzerinden kurulu düzene eleştirel gözlüklerle bakan bu özgün anlatı, 40. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülüne layık görüldü.

ALİ VE AVA

Clio Barnard, 2021

BENCİL DEV (2013) ile dikkat çeken İngiliz yönetmen Clio Barnard’ın imzasını taşıyan ALİ VE AVA, geçmiş ilişkilerinden getirdikleri ağır yükleri sırtında taşıyan iki melankolik insanın yolunu müzik sayesinde kesiştiren bir aşk öyküsü.

YALNIZLAR

Hong Sung-eun, 2021

Başroldeki Gong Seung-Yeon’un olağanüstü performansıyla öne çıkan, Toronto Film Festivali’nden ödülle dönen bu Güney Kore yapımı film, genç bir kadının yalnızlıkla yüzleşmesini dokunaklı, sade bir öyküyle anlatıyor.

GÜNEY İSTASYONUNDA RANDEVU

Diao Yi'nan, 2019

Neon ışıklarla bezeli bu dolambaçlı polisiye, son dönemde Çin sinemasından çıkan en özgün çalışmalardan biri. Çizgi romanları anımsatan görselliğiyle dikkat çeken bir görkemli bir distopya.

ALTIN ELDİVEN

Fatih Akın, 2019

Fatih Akın, Altın Küre ödüllü PARAMPARÇA’dan sonra, Heinz Strunk’un çok satan romanından esinlenen, 1970’ler Almanya’sının çarpıcı bir portresini sunan bir seri katil hikayesiyle karşımızda.

MANDY

Panos Cosmatos, 2018

Nicolas Cage’in kariyerinin en çarpıcı performanslarından birini sergilediği MANDY, eşi tuhaf bir tarikat tarafından katledilen Red’in intikam arayışını anlatan, görsel olarak ihtişamlı bir kabus.

YENİ BAŞTAN

Nicolas Bedos, 2019

Daniel Auteuil, Guillaume Canet ve Fanny Ardant gibi dev isimlerin rol aldığı bu Fransız romantik komedisi, yıllar öncesine dönüp ilk aşkımızı tekrar yaşayabilmek için neler yapardık sorusunun peşinden gidiyor.

PIXOTE: EN GÜÇSÜZÜN YAŞAM SAVAŞI

Héctor Babenco, 1980

Brezilyalı usta Héctor Babenco’nun kamerasından kenar mahallelerdeki çocukların yaşamına gerçekçi bir bakış. Dünya sinemasının klasiklerinden biri, The Film Foundation tarafından restore edilmiş kopyasıyla seyirciyle buluşuyor.

TAPINAK

Murat Uğurlu, 2019

Murat Uğurlu’nun kendine has siyah beyaz bir estetik kuran bol ödüllü kısa filmi, bir konteyner parkında gece bekçiliği yapan Mevlüt ile parka bırakılan bir köpek etrafında gelişen tuhaf olayları merkezine alıyor.

Michelangelo Antonioni Filmleri

Modernist sinemanın büyük ustası Michelangelo Antonioni, sinemanın gramerini değiştiren isimlerden biri. Şehirlerin, kasvetli endüstriyel yapıların ve doğanın ortasında ufacık kalan insan figürlerini tasvir eden çarpıcı görsel dili onun en ayırt edici özelliklerinden. İnsan ilişkilerindeki çıkışsızlığı, yalnızlaşmayı, yabancılaşmayı anlatan İtalyan auteur’ün 50’li yıllarda çektiği iki önemli yapıtı, KAMELYASIZ KADIN (1953) ve ÇIĞLIK’ın (1957) yanı sıra, Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau ve Monica Vitti gibi yıldızlara sahip klasiği GECE (1961) de temmuz ayında MUBI’de sinemaseverlerle buluşacak.

MUBI Temmuz 2022 Programı

  • 1 Temmuz Deri Ceket (Le Daim, 2019)
  • 2 Temmuz Sadece MUBI’de: Drive My Car (2021)
  • 3 Temmuz Paranın Kokusu (2018)
  • 4 Temmuz Saltanatın Mezarlığı (Rak Ti Khon Kaen, 2015)
  • 5 Temmuz Tapınak (2019)
  • 6 Temmuz Aquarius (2016)
  • 7 Temmuz Kızım ve Ben (La Ciociara, 1960)
  • 8 Temmuz Bir MUBI Sunumu: This Much I Know to Be True (2022)
  • 9 Temmuz Yeni Baştan (La Belle Époque, 2019)
  • 10 Temmuz Sil Baştan (Coup de Torchon, 1981)
  • 11 Temmuz Yalnızlar (Honja Saneun Saramdeul, 2021)
  • 12 Temmuz Mandy (​​2018)
  • 13 Temmuz Pixote: En Güçsüzün Yaşam Savaşı (Pixote: A Lei do Mais Fraco, 1980)
  • 14 Temmuz Aşk ve Dostluk (Love & Friendship, 2016)
  • 15 Temmuz ​​Akdeniz (Mediterranea, 2015)
  • 16 Temmuz Kürtaj (L'événement, 2021)
  • 17 Temmuz Altın Eldiven (Der Goldene Handschuh, 2019)
  • 18 Temmuz Meleklerin Rahibesi Joan (Matka Joanna Od Aniołów, 2015)
  • 19 Temmuz Hayata Röveşata Çeken Adam (En Man Som Heter Ove, 2015)
  • 20 Temmuz North Terminal (2021)
  • 21 Temmuz Çığlık (Il Grido, 1957)
  • 22 Temmuz Güney İstasyonunda Randevu (Nan Fang Che Zhan De Ju Hui, 2019)
  • 23 Temmuz Ama (2022)
  • 24 Temmuz Ornitolog (O Ornitólogo, 2016)
  • 25 Temmuz Karnaval (2013)
  • 26 Temmuz Kamelyasız Kadın (La Signora Senza Camelie, 1953)
  • 27 Temmuz Anima (2021)
  • 28 Temmuz Hâl ve Gidiş (Conducta, 2014)
  • 29 Temmuz Bir MUBI Sunumu: Müstakbel Suçlar (Crimes of the Future, 2022)
  • 30 Temmuz Gece (La Notte, 1961)
  • 31 Temmuz Ali ve Ava (Ali & Ava, 2021)

Yorumlar (0)