TRT, Srebrenista Soykırımı’nı gözler önüne seriyor

TV 10.07.2021, 15:51 12.07.2021, 10:11
TRT, Srebrenista Soykırımı’nı gözler önüne seriyor

TRT, 11 Temmuz 1995’te gerçekleşen Srebrenista Soykırımı’nın 26. yıl dönümünü özel yayın ve etkinlikler ile anıyor. Gerçekleştirilecek yayın ve etkinliklerle soykırım ve sonrasında yaşananlar hakkında farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

11 Temmuz 1995'te başlayan ve 10 bine yakın Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenista Soykırımı, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendiriliyor. TRT, 26 yıl önce Srebrenitsa'da yaşananları tüm gerçekliği ile gözler önüne seriyor.

Kimliği tespit edilen 19 Srebrenista şehidi defnediliyor

Potaçari Şehitliği’nden 11 Temmuz Pazar günü düzenlenecek “Srebrenitsa Soykırımı Anma ve Defin Töreni” ile soykırımın acımasızlığı ekrana gelecek. Soykırımın yaşandığı Potoçari eski akümülatör fabrikasından gerçekleşecek yayında soykırımın tanıkları, 26 yıl önce yaşananları anlatacak. Soykırımda katledildikten sonra toplu mezarlara gömülen Bosnalıların DNA örneklerinden yapılan kimlik tespit çalışmaları ile kimliği tespit edilen 19 şehit ise tören ile defnedilecek. “Srebrenitsa Soykırımı Anma ve Defin Töreni” 11 Temmuz Pazar günü TSİ 12.00’de canlı yayınla TRT Türk ekranlarında olacak.

TRT World Citizen’dan dijital farkındalık kampanyası

Her yıl düzenlenen “Srebrenitsa'yı Anma” etkinliğinin bu yılki temasını “Hayatları Yeniden İnşa Etmek” olarak belirleyen TRT World Citizen ise 10-13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek sosyal medya paylaşımları ile soykırımın 26. Yıl dönümünde farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Etkinlikler 10 Temmuz’da Bosnalı gazeteciler Aleksandar Brezar ve Haris Buljubasic ile yapılacak söyleşi ile başlayacak. Soykırım sonrası bölgenin yeniden inşası, soykırımın inkârı ve bölgedeki istikrarsız siyasi durumun bir sonucu olarak hala karşılaşılan zorlukların konuşulacağı söyleşi 10 Temmuz saat 18.00’de TRT World Citizen Instagram hesabından canlı olarak takip edilebilecek.

11-12-13 Temmuz’da ise soykırıma dair videolar, mektuplar ve bilgilendirmeler TRT World Citizen sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Instagram için özel olarak tasarlanan bir filtrenin de kullanıma teşvik edileceği dijital farkındalık kampanyası ile Bosna'daki soykırım ve etnik temizlik sırasında yerinden edilen iki milyon insan için bilinç oluşturulması hedefleniyor.

Yorumlar (0)