TRT’den İstiklal Marşı'nın 101. yılına özel yayınlar

TV 12.03.2022, 09:58 12.03.2022, 15:40
TRT’den İstiklal Marşı'nın 101. yılına özel yayınlar

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin, Milli birlik ve beraberliğinin simgesi İstiklal Marşı'nın kabulünün 101. yıl dönümünde çok özel içerikler TRT’de izleyiciyle buluşacak. TRT Müzik’te “Mehmet Akif Ersoy’u Anma Konseri” izleyicilerin beğenisine sunulurken, TRT 2’de bugüne özel bir dizi program ekrana gelecek. TRT Çocuk ekranlarında ise sevilen çizgi film “Rafadan Tayfa”, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü özel bölümüyle ekranda olacak.

İstiklal Marşı'nın 12 Mart 1921'de kabulünün 101. yıl dönümü TRT’de kutlanacak. Mehmet Akif Ersoy’un anılacağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından gerçekleşecek olan “Mehmet Akif Ersoy’u Anma Konseri” bu akşam TRT Müzik ekranında izleyiciyle buluşacak. Türkiye’nin kültür sanat kanalı TRT 2 bu güne özel bir dizi programı ekranlara getirirken, TRT Çocuk ise sevilen çizgi film “Rafadan Tayfa”yı İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü özel bölümüyle izleyiciyle buluşturacak.

“Mehmet Akif Ersoy’u Anma Konseri” TRT Müzik’te

Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan ve Türk ulusunun bağımsızlığına, Hakk’a, dinine ve yurduna düşkünlüğünü dile getiren şiir, 12 Mart 1921’de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Bu anlamlı günde ekranlara gelecek olan “Mehmet Akif Ersoy’u Anma Konseri” programında Milli şair Mehmet Akif Ersoy’un bestelenmiş şiirlerine yer verilecek. Ersoy’un, “Ey Bu Topraklar İçin Toprağa Düşmüş Asker”, “Gök Kubbenin Altında Yatar Alkan İçinde”, “Yılmam Ölümden Yaradan Askerim” ve “İstiklal Marşı” gibi eserleri “Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu” tarafından icra edilecek. Ali Toprak, Emre Aygan, Ertuğrul Sevindik, Hülya Eryetli, Meltem Seyfelioğlu ve Recai Nuri Kadıoğlu’nun solist olarak katılacağı konser milli duygulara tercüman olacak.

Şef Özgür Ulaş Doğanoğlu yönetiminde gerçekleşecek olan “Mehmet Akif Ersoy’u Anma Konseri” bu akşam saat 19.45’te TRT Müzik’te ekranlara gelecek.

TRT 2’den İstiklal Marşı'nın kabulünün 101. yılına özel programlar

İstiklal Marşı'nın yazıldığı koşulları tanımlayan Prof. Dr. Mehmet Samsakçı Mehmet Akif'in düşünce yapısından, Akif'in İstiklal Marşı'nı Türk milletine adamasından ve İstiklal Marşı'nın Türk milleti için öneminin bahsedildiği “Hayat Sanat” programı, bu akşam saat 17.15’te TRT 2’de izleyiciyle buluşacak.

Koleksiyoner Raif Kara'nın konuk olduğu “Koleksiyoner” programında, İstiklal Marşı'nın ilk bestesi, Zeki Müren ve Müzeyyen Senar'ın ilk kayıtları konuşulacak. 1890'larda Osmanlı'da yapılmış ilk ses kaydını barındıran ve Türkiye'nin ses tarihi olarak nitelendirilebilecek özel koleksiyonun yakından inceleneceği “Koleksiyoner”, bu akşam saat 20.00’de TRT 2’de.

Edebiyat tarihçisi Prof. Dr. Fatih Andı’nın konuk olduğu “Tarih Söyleşileri” programında, İstiklal Marşı’nın tarihi ve edebi yönlerinin yanı sıra yazılma ve bestelenme süreci ele alınacak. “Tarih Söyleşileri” bu akşam saat 20.30’da TRT 2’de izleyiciyle buluşacak.

“Rafadan Tayfa” İstiklal Marşı özel bölümüyle TRT Çocuk’ta

İstanbul sokaklarının güzelliklerini ve samimiyetini ekranlara taşıyan Rafadan Tayfa, bu kez de tarihin perdesini aralayıp İstiklal Marşı'nın mısralarında anlatılmak istenenleri çözmeye çalışacak. Akın, Kâmil, Hayri ve Mert, İstiklâl Marşı’nın mısralarının anlamını çözmek için tarihi bir yolculuğa çıkıyor. Rafadan Tayfa "İstiklal Marşı" özel bölümüyle 12 Mart Cumartesi günü 10.40, 15.30 ve 18.55’te TRT Çocuk'ta.

TRT Belgesel’de saat 18.55’te yayınlanacak “Milli Marşlar” belgeselinde ise İstiklal Marşı'nın hangi şartlarda oluştuğu, kabul edildiği ve yapısına ilişkin bilgiler konu edilecek.

TRT Nağme’de, Ankara Radyosu TSM saz ve ses sanatçılarının sözleri Mehmet Akif Ersoy’a ait şarkılardan oluşan özel konseri bu akşam saat 20.00’de dinleyicinin beğenisine sunulacak. TRT Bölge Radyoları da gün boyunca özel konserler, programlar ve söyleşileri dinleyiciyle buluşturacak.

Yorumlar (0)