27.01.2023, 21:19

“90’larda Ne Oldu” belgeseli türünün farklı bir örneği!

Bu hafta benim için çok yeni olan bir deneyime ortak etmek istiyorum sizi. Geçen yıl yaklaşık 10.000 km yol yaparak çekimlerini gerçekleştirdiğimiz “90’larda Ne Oldu” belgeseli ilk bölümü ile huzurlarınızda. Tam olarak çocuğum diyemesem de yeğenim diyebilirim. Daha önce gerçekleştirilen 90’lar belgesellerinde dikkatimi çeken nokta ağırlıkla pop müzik üzerinden bir dönem tahlili yapılmasıydı. 90’larda ne oldu da ise ülkedeki değişim bir çok konu başlığı altında, dönemin önemli isimleri tarafından inceleniyor ve aktarılıyor. Bu isimlerden bazıları; Bahadır Baruter, Murat Murathanoğlu, Ege Aydan, Efe Aydan, Atilla Taş, Fatih Ürek, Emel Müftüoğlu, Ömer Karacan, Aydın Örs ve daha niceleri.

Dinamik bir kurguya sahip olan yapımda ilk bölümde izlediğiniz bir isim ile -mesela- beşinci bölümde tekrar karşılaşabileceksiniz. Çünkü demin de bahsettiğim gibi 90’ları bir konu özelinde değil, genel anlamda ele almaya çalıştık. Örneğin Efe Aydan bize sadece basketbolu anlatmadı, cep telefonu ile tanışması, dönemin siyasi ortamı gibi bir çok renkli öğe mevcut konuşmasında. Bu nedenle de her konuğa yayınlanan her bölümde denk gelme şansı var, ya da yok. Bölümün temeli olan konu ile ilgili söylediklerine bağlı.

Peki neden YouTube? Açıkçası ana neden kısıtlamalara tabii olmadan, (Bu sadece siyasi söylem, vb anlamında değil yanlış anlaşılmasın.) kanal yayın politikası, görsel tercihler gibi etkenlerin yönetmen Yamaç Alkan’ı kısıtlamaması ve elimizden geldiğince çok kişiye ücretsiz ulaşması için ideal bir seçimdi diye düşündük.

Röportajlar sırasında en çok dikkatimizi çeken şey ise insanların o yıllara, o yılların ortamına duyduğu özlem idi. Daha önce de bahsetmişimdir ben 90’ları insanlık tarihinin zirvesi olarak görüyorum. Bu proje sırasında ne kadar şanslı olduğumuzu tekrar hatırladık ve bu dönemi şimdinin gençlerine aktarabiliyor olmamız da bizi çok mutlu etti. Gençlik yıllarımdaki anılarımı dinlemeyi çok seven kızım bundan çok memnun mesela.

Her perşembe saat 21:30’da yeni bir bölümün yayınlanacağı yapımımızı umarım beğenirsiniz. Bir süre sonra her bir isimin tam röportajları da bölüm bölüm, ayrı bir seri olarak yayınlanacak. Size bayağı bir süre 90’lar sunacağız yani.

Sevgili Tan Sağtürk’ün dediği gibi: “Biz o zamanlar aya çıkmışız, Mars’a gitmişiz de haberimiz yokmuş”

İlk bölüm linki:

Yorumlar (0)