01.04.2023, 23:27

Adım Farah'taki sorun ne?

İlk tanıtımında Demet Özdemir’i Farsça ninni söylerken dinlediğimden beri merakla beklediğim bir işti Adım Farah! Farsi kültürüne olan ilgim nedeniyle de heyecanla oturdum ekran karşısına haftalardır… Beklediğimi tam anlamıyla bulduğumu söyleyemem ama vaadi olan bir hikayeyle karşılaştığımı düşünüyorum. Hatta bu sezon ekranda olan pek çok diziden daha ayakları yere basan bir hikaye Adım Farah. Senaryosu izleyiciyi bazen boşa düşürse de, bölüm sonunda kafamız dolu bir şekilde veda ediyoruz diziye… Bir sonraki haftaya dair merakımız da oluyor. Dizinin oyuncu kadrosu da şahane, adeta şampiyonlar ligi gibi… Demet Özdemir, Engin Akyürek, Fırat Tanış, Senan Kara, Mustafa Avkıran, Ali Sürmeli, Lale Başar, Oktay Çubuk… Yönetmen koltuğunda Recai Karagöz oturuyor. Üstelik Fox’ta ekrana geliyor. Peki, ama her şey bu kadar güllük gülistanlıkken bu dizi neden 5 reytingin üzerine çıkamıyor?

İZLEYİCİ İÇİN KARANLIK HİKAYE

Öncelikle kanaldan başlayacağım. Bugüne kadar gözlemlediğim kadarıyla Fox izleyicisi karanlık işlerden daha çok ışıltılı işlere ya da toprak projelerine ilgi gösteriyor. Adım Farah hem dizinin renk tonu, hem de hikayesiyle kanalın izleyicisi için fazlasıyla karanlık bir tarafta duruyor. Ayrıca “Color Correction” (Renk düzeltme) deyip geçmeyin, izleyiciye “gel gel” demenin çok önemli unsurlarından biri olduğunu kanıtlıyor. Kanalın kadın izleyicisi için aşk ve acı çok önemli bir reyting unsuruyken, maalesef ikisi de dört bölümdür tam olarak ortaya çıkmıyor. Dizide acılı anneler var ama gözyaşı dökecek vakitleri yok. Çocuklarını kurtarmak için bir an önce ayağa kalkmaları gerekiyor. Benim hikayede en sevdiğim taraf bu! Ancak acının sağılmasına alışmış izleyici için empati kurması çok zor!

FİZİKSEL GÖRÜNTÜYE TAKILMAMAK BAŞARIYI GETİRİYOR

Demet Özdemir bu hikayede fazlasıyla etkileyici. Romantik komedilerde oldukça başarılı ama ilk kez hem anne oynuyor, hem dramada işi sırtlanıyor, hem de fiziksel avantajını yok sayıyor. Bir oyuncu nasıl görüneceğini bırakıp nasıl oynadığına odaklandığında sonuç hep başarı oluyor. Bu hikayede de Farah’ı öyle sahiplenmiş ki, sonuna kadar inanıp peşine takılmak istiyorsunuz. Tahir Lekesiz bu hikayenin erkek kahramanı ve defolu! Engin Akyürek’i 2009 yılında Bir Bulut Olsam’da Mustafa’yı oynadığından beri sıkı takip ederim. Türk televizyon tarihinin en önemli karakterlerinden biri olan Mustafa’yı oynamak her aktörün altından kalkabileceği bir iş değildi. Fatmagül’ün Suçu Ne, Kara Para Aşk ve Sefirin Kızı’nda da bambaşka karakterlere büründü ve her defasında bizi arkasından sürükledi. Fakat Tahir Lekesiz’i hemen kabullenmedik. Bir kadına silah çekmesini, ilk iş şiddete başvurmasını içselleştiremedik. Merhametine şahit olduk ama sakinliğine, aşkına, empati kuracağımız hikayesine uzak! Dördüncü bölümle birlikte aşkı da ortaya çıkmaya başladı. İşte şimdi hikaye lezzetlenmeye başladı. Ben fiziksel görüntüye hiç takılmam ama o deri ceket ve saç kesiminin acil değişmesini talep eden bir izleyiciyim! :)

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ AKTÖRLERİNDEN BİRİ

Nisan Dağ’ın “Bir Nefes Daha” filmini festivalde izledikten sonra başrol oyuncusu Oktay Çubuk için “Aranan jön bulundu. Türkiye’nin Asthon Kutcher’ı Oktay Çubuk’tur” yazmıştım. Bu dizide öyle güzel oynuyor ki, onu keyifle izliyorum. Senan Kara tiyatroda, sinemada, dizide izlemekten her zaman mutlu olacağım bir oyuncu. Adım Farah’ta da oğluna takıntısını seviyorum. Fakat bir polisle beraber olduktan sonra mafyayla evlenmesinin nedenini merak ediyorum. Gelelim Fırat Tanış’a… Ne oynasa o olmayı başarabilen, Türkiye’nin en önemli aktörlerinden biri! Bugüne kadar oynadığı her karaktere inandırdı. Ancak burada 5 bölümdür sürekli bağırmasından sıkılmaya başladım. Delirmenin ötesine geçip daha zekice Tahir’in peşine düşmesini diliyorum.

BİR TANE BİLE İYİ ADAM YOK

Dizinin çarşamba akşamı ekrana gelecek olan 6. bölümüne Tahir ve Farah’ın evlilik hamlesi damgasını vuracak gibi görünüyor. İzleyicinin de beklediği aşkın kapısı sonunda açılıyor. Ancak Adım Farah’ın en önemli sorununa bir an önce çözüm bulunması gerekiyor, ERKEKLER… Bu dizide bir tane bile iyi adam yok. Tahir özünde iyi ama eli kanlı bir adam, Mehmet özünde iyi bir adam ama kadınlara bağırmaktan ve kaba davranmaktan çekinmiyor. Kaan cinayet işleyerek bu hikayeyi başlattı, sonrada birkaç gün vicdan azabı çekti ve bitti. Orhan sakinliğiyle tanınıyor ama Vera’yı korumak için adaletten vazgeçti. Ali Galip zaten iyiliği çocukken şeytana satmış. Farkında mısınız dizinin tek iyi erkeği Kerim Şah. O çocuksuluğu, yaşamaya olan inancı ve annesine olan sevgisiyle içimizi açıyor.

Adım Farah’ı izlemeyi seviyorum. Ancak bu dizinin şiddet sevmeyen, kadınları çanta taşır gibi çekiştirmeyen, bağırmayan, merhametli erkeklere de ihtiyacı var. Aşkın erkekleri değiştirmesini beklersek çok zaman kaybedilecek!

Yorumlar (0)