"Çağ Yangını" ikinci bölümüyle devam ediyor

BELGESEL 09.10.2021, 12:19
"Çağ Yangını" ikinci bölümüyle devam ediyor

Yaşadığımız en büyük doğa felaketlerinden biri olan 2021 orman yangınlarını ele alan belgesel ‘Çağ Yangını’ ikinci bölümüyle devam ediyor. Gazeteci-yazar Çınar Oskay daha önce girilmeyen bölgelere gidiyor, konunun uzmanlarıyla kıyametin sebeplerini konuşuyor. GAİN orijinal belgeseli ‘Çağ Yangını’ ikinci bölümü ‘Soruşturma’ ile 10 Ekim Pazar günü GAİN’de…

28 Temmuz 2021’de Manavgat’ta başlayan ve Türkiye’nin birçok ilinde aynı anda meydana gelen orman yangınları yaşadığımız en büyük doğa felaketlerinden biri olarak tarihe geçti. GAİN, gazeteci-yazar Çınar Oskay’ın kıyametin boyutlarını yerinde incelediği orijinal belgeseli ‘Çağ Yangını’ ile bu felaketi tüm yönleriyle ele alan çok kapsamlı bir yapıma imza atıyor.

Üç bölümlük belgesel ‘Çağ Yangını’nın ikinci bölümü ‘Soruşturma’da yangınlar neden çıktı ve söndürme çalışmaları neden gecikti sorusunun yanıtları aranıyor. Türk Hava Kurumu’nun geldiği durumu ve hangarda bekletilen yangın uçaklarını, bu konuda yaptığı haberlerle 2019’da Sedat Simavi Ödülü alan araştırmacı gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu anlatıyor. Söndürme çalışmalarına destek olmak için Türkiye’ye gelen İspanyol Hava Kuvvetleri pilotlarından yangının boyutlarını kokpitin içinden dinliyoruz.

Tunceli’de günlerce süren ve medyada yeteri kadar yer bulmayan orman yangınlarının yarattığı tahribata yerinde tanık oluyoruz. Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Munzur Çayı’nın kıyısında geciken müdahalenin sonuçlarını anlatıyor.

Tehdit altında olan orman alanlarını bu konudaki cesur haberlerin sahibi Çiğdem Toker’den dinliyoruz. Akbelen Ormanı’nda maden ocağı tehdidine karşı aylardır nöbet tutan İkizköy halkının mücadelesine tanıklık ediyoruz.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, orman vasfını yitiren alanlarının maden ve turizm işletmelerine açılması tehdidine karşı görüşlerini “10 binler ayaklanır burada. Bunu düşünen varsa bile bu düşüncesinden vazgeçsin, hiç aklından geçirmesin” diyerek paylaşıyor.

Kıvılcımdan küle Türkiye’nin en büyük orman yangın felaketinin anatomisi GAİN’in orijinal belgeseli ‘Çağ Yangını’nda. ‘Çağ Yangını’ ikinci bölümü ‘Soruşturma’ ile 10 Ekim Pazar günü GAİN’de…

Yorumlar (0)