İbrahim Müteferrika’nın yayınlanmamış belgeleri “Tarihin Arka Odası”nda

BELGESEL 07.10.2021, 12:09
İbrahim Müteferrika’nın yayınlanmamış belgeleri “Tarihin Arka Odası”nda

Türk televizyonlarının unutulmaz programı “Tarihin Arka Odası”, 8 Ekim Cuma günü saat 23.45’te Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nden canlı yayınla TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşacak. Programda, İbrahim Müteferrika’nın nadir baskıları ve şimdiye kadar yayınlanmamış belgeler televizyonda ilk kez gösterilecek.

Murat Bardakçı ile Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun sunacakları programda Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde açılan İbrahim Müteferrika Sergisi tanıtılacak ve matbaacılık tarihimiz konuşulacak.

Türkiye’nin ilk matbaacısı ve ilk kitap yayıncısı olan İbrahim Müteferrika’nın hayatı, yayınları ve eserlerinin anlatılacağı programda ülkemizde bu sergi için ilk kez bir araya getirilen ve Türkiye’nin ilk basılı eserleri olma özelliğini taşıyan Müteferrika’nın nadir baskıları ve şimdiye kadar yayınlanmamış belgeler televizyonda ilk kez gösterilecek.

İbrahim Müteferrika’nın kendi kurduğu matbaada bastığı ve bugün sadece birkaç büyük kütüphane ile az sayıda özel koleksiyonda bulunan 17 adet kitap, basımı 31 Ocak 1729’da tamamlanan ve sadece Türkiye’de değil, İslâm dünyasında da bir matbaada basılmış ilk yayın olan Vankulu Lügatı, yine Müteferrika’nın yayınladığı ve bazıları bugün sadece tek nüsha olan haritalar, zamanın hükümdarı 3. Ahmed’in matbaanın kurulması için verdiği ferman ile şeyhülislâmın fetvasının aslı, Müteferrika’nın yazışmalarının orijinalleri ve daha birçok belge izleyiciyle buluşacak.

Programda, Müteferrika’nın yaşadığı ve tarihlerimize “Lâle Devri” olarak geçen dönem anlatılırken matbaanın Türkiye’ye geç gelmesinin sebepleri de tartışılacak ve Klasik Türk Müziği’nin üç seçkin ismi Esma Başbuğ, Uğur Işık ve Harun Korkmaz, Lâle Devri’nde bestelenmiş bazı parlak eserleri seslendirecek.

Yayıncılık ve kitap tarihimizin geçmişini bütün gerçekliğiyle yansıtan bu tarih ve kültür hazineleri, 8 Ekim Cuma günü saat 23.45’te TRT 1’de yayınlanacak olan “Tarihin Arka Odası”nda.

Yorumlar (0)