28.03.2023, 03:18

Bildiğiniz bütün kilo verme yöntemlerini unutun!

Başlığı görür görmez tıklayıp bu yazıya geldiysen, sen de benim gibi bu kilo meselesinden çok çekmişsin sevgili okuyucu! Benim kilolarımla savaşım 5 sene önce başladı. Önce duygusal bir yıkım yaşadım, sonra da şişmeye başladım. Şişmeye diyorum zira tam anlamıyla benim hikayem öyle başladı. Bir gece uyudum sabah uyandım ama yataktan çıkmakta zorlandım, 5 kilo almıştım. Bir gecede 5 kilo… Ödemdir diyerek detoks sularına başladım. Sonuç 3 kilo daha aldım. Sonra bu kilo alma süreci 6 ayda 32 kiloya kadar çıktı. Beni gören herkesin ilk sorusu “Hamile misin?”, sonraki cümlesi de “Çok kilo almışsın. Ne yaptın kendine. Anlamıyorum ki bir insan kilo aldığını görüp kendisine nasıl dur demez” oldu. Anlayacağınız başladı “body shaming.”

HİÇBİR ŞEYE İNANCIM KALMADI

Her görenin bedenim, kilolarım ve kendisinin nasıl güzel ve sağlıklı olduğunun formülünü anlattığı düzene son vermek için duruma el attım. Önce testlerim yapıldı, hiçbir sağlık sorunum yoktu. Sonra diyetisyen yolculuğum başladı. Gerçekten de hepsinin emeğine sağlık, acayip kilolar verdim. Ama işte tam da 2-3 ay sonunda bir anda diyetteyken şişmeye başlıyordum. Ardından da bazıları “Siz yiyorsunuz ama bize söylemiyorsunuz, kaçaklarınız vardır” diye yargılamaya başlıyordu. Oysa yemiyordum ama bir şey beni şişiriyordu. Yargılanınca da yemek istiyordum. Sonunda psikiyatriste gittim. Anti-depresanla geçen bir dönemin sonunda yine şişmeye başladım. Ondan sonra da artık bıraktım. Hiçbir şeye inancım kalmadı. Ta ki Sinerji 360’ın kurucusu Didem Koçak’ın Instagram adresinde Ece Benligiray’ın “Hafiflemenin Kutsal Kitabı”nın tanıtımını görene kadar! Ruh-beden-zihin ve holistik kelimeleri geçiyordu tanıtımda. Dayanamadım Didem’e yazdım ve onun yönlendirmesiyle kendimi Ece Benligiray’ın Holistik Beslenme Kampı-Zihin’de buldum bir ay önce.

BU KAMPTA YEMEK KISITLAMASI YOK

Kampa başlarken kendimi salmış, morali bozuk, her gece iki paket çekirdek bitiren, yoksunluk çekercesine yemeğe saldıran biriydim. Ama en büyük sorunum şişmelerimdi. Ben bir anda şişebiliyordum. Sonra da ürtiker (Kurdeşen) döküyordum. Kampın ilk günü online buluşma öncesi kısıtlamalı beslenme geleceğine emin olan zihnim bana “Karnını doyur Oya” dedi. Güzelce, son kez yemek yiyormuş gibi yedim ve akşam buluşmasına katıldım. Ece Benligiray’a da bunu söyledim. Kendinden emin bir şekilde gülümsedi ve “Şimdi ne yemek istersin?” dedi. “Çekirdek” dedim. “Ye”dedi. İşte o anda benim sistem hata vermeye başladı. “Yemek mi, bu saatte, nasıl yani, çekirdek yiyebilir miyim?” diye hiç durmadan soru sordum. Ece Hanım gülümsedi: “Evet, bu kampta kısıtlama yok” dedi. Zihnim karıştı. O gece bir güzel yedim çekirdeği… Ertesi günlerde de istediğim gibi beslenmeye devam ettim. Ama bir kısıtlama, yoksunluk hissi olmaması saldırgan yemek yemelerimi azalttı. Bana gelen tek yasak tartılma meselesinden oldu. Çünkü ben adeta bir tartı bağımlısıydım. Tartıyı gözümün önünden kaldırmak bu meseleyi daha az düşünmemi sağladı. Ve her gün ödevlerimiz ve biraz hareketimiz vardı.

ÇEKİRDEK DEĞİL BAŞARISIZLIK KORKUMU YİYORMUŞUM

Yani kimse yeme, içme demedi. Ama düşün, hisset, bul, yaz dedi. Zayıflamak için geldiğim 21 günlük kampta kendimle, geçmişimle ve köklerimle yeniden tanıştım. Meğer ben en çok kendimi unutmuşum bu canhıraş diyet yaparken ya da kıtlık geliyormuş gibi yerken… Çekirdek yerken başarısızlık korkumu yiyormuşum meğer… Bu kampta neyi anladım biliyor musunuz? Kendini çok cesur zanneden benim aslında ne çok korkum varmış. Korkulardan kendime bir hapishane yapmış, etrafını da kilolarla sarmışım. Bu kampta zihnimi susturup duygularımla buluştukça da şişmelerim azalmaya başladı. Korku hapishanemden çıkınca İlk ablam fark etti, “Oya farkında mısın şişmiyorsun?” dedi. Aynaya bakıp bakıp tartılmak istedim ama durdum. 21 günlük Holistik Beslenme Kampı Zihin’de gördüm ki, benim canım bir şey istemiyormuş, o yemekleri isteyen duygularımmış. Yani Ece Bengigiray’ın “Hafiflemenin Kutsal Kitabı”nda yazdığı gibi kazınan midem değil duygularımmış. Onlarla yüzleşmek de bana kendimi hediye etti. Ben kampın zihin bölümünü bitirdim. Yakında Holistik Beslenme Kampı-Beden başlayacak. Ve ben bu defa bedenimin isteklerini duyacağım.

2 KİLO VERDİM

Benim zihnim hep sonuç görmeye odaklıdır. O nedenle kamp biter bitmez tartıldım. Hiçbir şeyden vazgeçmeden beslenen, hiç kısıtlama yapmayan ben 2 kilo vermiş ve 4 cm incelmiştim. Bu yazıyı da o nedenle yazmak istedim. Yemeği değil, kısıtladığımız duyguları serbest bırakmayı öğrendiğimizde kalıcı kilo vereceğiz. Ben değil Ece Benligiray diyor, ben de ona teslim oluyorum.

Yorumlar (0)