19.09.2023, 10:42

Can Yaman’ın El Turco’suna ne oldu?

Bunu sadece ben merak ediyor olamam değil mi? Aylardır Aras Bulut İynemli’nin rol aldığı Atatürk dizisini konuşuyoruz AMA Halit Ergenç’in Numen’ine, Meryem Uzerli’nin RU’suna, Ezgi Mola’nın Dünyayı Değiştiren Ayten’ine, Şahan Gökbakar’ın Erdal ile Ece’sine ve Can Yaman’ın El Turco’suna ne olduğundan ya da olacağından kimse söz etmiyor. Bu konuda neler olup bitiyor diye uzun süredir gelişmeleri takip ediyorum. Uzun zamandır adını vererek reklamını yapmak istemediğim lobinin Atatürk dizisini iptal ettirdiğini tartışıyoruz. Madem Atatürk dizisini onlar iptal ettirdi, neden diğer diziler platformda yok? Öncelikle konuyu tekrar açıklığa kavuşturalım. Disney+ şubat ayında hissedarlar toplantısında içeriklerde 1.8 milyar dolarlık tasarrufa gitmeyi hedeflediğini açıkladıktan sonra dünyanın dört bir yanından yüzlerce içeriği kataloğundan çıkarmaya başladı. Yani yayına girecek lokal içerikler başta olmak üzere birçok içeriği kataloğundan kaldıracağını, yayınlamayacağını birkaç ay önce duyurdu.

İNGİLTERE’DE TEPKİLER ALDI BAŞINI GİTTİ

Tıpkı Atatürk dizisi gibi İngiltere’nin en büyük bütçeli ve en iddialı işi Nautilus’ü de yayınlamayacağını açıkladı. İngiltere’de tepkiler aldı başını gitti. Fakat Türkiye’de işe siyaset karıştı. Adını vererek reklamını yapmayacağım lobi, fırsattan yararlandı ve platforma Atatürk dizisini kaldırdığı için teşekkür ederek konunun merkezini değiştirerek kendi reklamını yaptı. Ve işte o andan itibaren de Türkiye’de sular durulmadı. Benim en çok merak ettiğim şeylerden biri de; Disney + Türkiye ekibinden bir kişinin çıkıp açıklama yapmamasıydı. Çünkü Disney + CEO’su Bob Iger, sürekli açıklama yapıyordu. İçerik azaltma hedefinin yükseldiğini ve artık 2.6 milyar dolara çıktığını belirtip, karlılık hedefi doğrultusunda her pazara eşit yaklaşılamayacağı ve her pazara eşit lokal içerik yayınlama fırsatı tanınamayacağını yineliyordu. Atatürk tartışmaları alıp başını giderken tüm bunların ne anlama geldiğini ise Türkiye ofisi açıklamıyordu. Bunu ben de çok merak ediyordum. Öğrendim ki; Disney kuralları gereği global stratejiler hakkında lokal ofislerin açıklama yapmaları, politik tartışmalara girmeleri ve her türlü spekülasyona cevap vermeleri YASAK!

GAİN VE NETFLİX’LE GÖRÜŞÜLÜYOR

Atatürk dizisi artık iki film olarak yayınlanacak. Ama bir basın toplantısıyla bizlere tanıtılan, fragmanları izletilen Numen, Reyan ile Uzer (RU), El Turco, Dünyayı Değiştiren Ayten ve Erdal ile Ece dizilerine ne oldu, ne olacak? Bu kadar emek harcanan, prodüksiyonları tamamlanan, milyonlarca dolar bütçeleri Disney+ tarafından ödenen bu diziler neden açıkta kaldı? Disney+ parasını ödediği ama yayınlamadığı içeriklerle nasıl kar edecek? Benim kafamda deli sorular… Öncelikle “write-off” olarak adlandırılan bu durum ve muhasebesel terim hayatımıza girdi. Bütçeleri ödenmesine rağmen önümüzdeki yıllarda karlı olabilmek adına bu bütçelerin zarar olarak gösterilmesi ve vergiden düşülmesi gerektiği açıklandı. Bu durumda Halit Ergenç’in Numen’i, Meryem Uzerli’nin RU’su, Ezgi Mola’nın Dünyayı Değiştiren Ayten’i, Şahan Gökbakar’ın Erdal ile Ece’si ve Can Yaman’ın El Turco’sunun da hakları yapımcılarına devredildi. Yani bu diziler istedikleri platforma tüm hakları yapımcıya ait olarak satılabilirler. O nedenle son günlerde bu diziler için Gain’le, Netflix’le dirsek temasında olan yapımcılar olduğunu duyuyoruz. Henüz pazarlıklar sürüyor, anlaşmalar sağlanmadı ama yakında hangi dizinin nerede yayınlanacağını duyarız. Benim tahminim ise Can Yaman’ın rol aldığı El Turco Türkiye’de yayınlanmak yerine yurt dışında bir platforma satılabilir.

ARAYIŞ VE AKTRİS YAKINDA KALDIRILACAK

Diğer taraftan Disney+ diğer Türk içeriklerini kaldırmaya devam ediyor. Recep İvedik 7, Bursa Bülbülü, Yılbaşı Gecesi, Özür Dilerim, Kral Şakir: Geri Dönüşüm, Kaçış, Dünya ile Benim Aramda, Gri platformdan kaldırıldı. Bazı filmlerin yayınlarını FOX’ta görmeye başladık ama diğer filmler ve dizilere ne olacak bilmiyoruz. Şu anda platformda sadece Aktris ve Arayış dizileri var. Onlarda yakında olmayacak. Ben muhasebeden anlamam, CEO Bob Iger’ın tüm dünyada bu kararları alırken bir bildiği vardır ama buradan bakınca girdiği her ülkede agresif bir strateji uygulayarak ve rakiplerini celebrity (ünlü) isimleri bünyesine bağlayarak zorlayan ve piyasanın dinamiklerini bozan Disney+ için “ayağını yorganına göre uzatmamış” demek hafif kalır. Bu tüm sektöre eminim bambaşka bir deneyim kattı. Umarım açıkta kalan işler bir an önce yayınlanacakları platformlarını bulurlar.

Yorumlar (0)