Ahmet Kural, Kemal Dereli'yi anlatıyor

DİZİ 25.03.2021, 10:01 26.03.2021, 09:10
Ahmet Kural, Kemal Dereli'yi anlatıyor

TRT 1 ekranlarında yayınlamaya hazırlanan, yapımını TMC Film’in, yapımcılığını Erol Avcı’nın üstlendiği, başrollerini Ahmet Kural, Serkan Çayoğlu, Pelin Karahan, Tayanç Ayaydın, Gülper Özdemir ve Devrim Saltoğlu’nun paylaştığı “Bir Zamanlar Kıbrıs” dizisinde başarılı oyuncu Ahmet Kural canlandırdığı “Kemal Dereli” karakteriyle büyük beğeni toplayacak.

Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesini, tarihi olaylar çerçevesinde ekranlara getirecek olan dizide Ahmet Kural sakız tüccarı Kemal Dereli karakterine hayat veriyor. Eşi İnci (Pelin Karahan) ve iki kızları ile birlikte adada mutlu bir yaşam süren Kemal’in hayatı, kanlı Noel gecesiyle başlayan olaylarla değişiyor. Kasabalarından sürülüp zorunlu göçe başlayan binlerce Türk’ün lideri haline gelen Kemal Dereli’nin mücadelesi izleyenleri derinden etkileyecek.

Canlandırdığı karakter ve hikaye üzerine uzun dönem araştırmalar yapan Ahmet Kural hazırlık aşamasını şu şekilde anlatıyor; “Rolüme hazırlanmaya başlarken, o döneme ait birçok belgesel izledim, binlerce görüntüyü taradım. O dönemi anlatan kitaplar okudum. Bir oyuncu, en önemlisi bir insan olarak, bu insanlık dramından çok etkilendim. Tabii ki, yaşananları bizler çok iyi biliyoruz. Ama Kemal Dereli’nin ki gibi “insan hikayesi” üzerinden bazı şeyleri okumaya başladığınızda, her şey önemini yitiriyor. Geriye Kemal Dereli’nin yaşadıklarını daha iyi aktarma isteği kalıyor. Oynadığım karakterin verdiği mücadele ve yaşadıkları ise bir insanın neleri değiştirebileceğini görmek, insanın içine bir umut veriyor.”

Kıbrıs’ta yaşanan gerçek olaylardan yola çıkarak kaleme alınan dizi için bir milletin çektiği acılara, yaşam ve bağımsızlık mücadelesine izleyicinin yakından tanık olacağını belirten Kural sözlerine şöyle devam ediyor;” Bu dizi, aslında hiçbir günahı olmadan şehit edilenlere karşı bir görevi yerine getirmemize imkân tanıyor. 1963 yılındaki kanlı Noel olarak bilinen olayların başlaması ile artan saldırılarla bir milletin çektiği acılara, yaşam ve bağımsızlık mücadelesine tanık oluyoruz. Bugüne kadar bu kadar detayda bilmediğimiz gerçek olayları ekrana taşıyor. Kahramanlaşan insanların hikayelerini anlatıyor. Gerçekten de, izleyenlerin çok etkileneceği ve izlerken de empati kurabileceği bir dizi olacak.

“Bir Zamanlar Kıbrıs”ın senaryosunu Emre Özdür, Başar Başaran, yönetmenliğini ise Hakan İnan üstleniyor.

Dizide; 1963, Kıbrıs’ta Türkler ve Rumlar yan yana yaşamaktadır. Adanın pastoral coğrafyasında neşeli hayatlarını süren sakız tüccarı Dereli ailesi, Kanlı Noel olarak bilinen olayların başlaması ile diğer Türk aileler gibi saldırıya uğrar. Birbirlerinden ayrı düşen aile fertleri kasabalarından sürülüp zorunlu bir göçe başlarken ailenin başındaki Kemal Dereli kendi ailesiyle birlikte göç yolundaki binlerce Türk’ün lideri haline gelir. Kıbrıs’ta yaşam mücadelesi sürerken Türkiye’den adaya gizli görevle yollanan Ankaralı ise Lefkoşa’da olayların seyrini değiştirir. Adada gizli kahramana dönüşen Ankaralı ve ayrı düştüğü nişanlısının hasretle ve yaşam mücadelesi ile harmanlanan aşkı da Dereli ailesinin hikayesi ile iç içe geçer. Gerçek olaylardan yola çıkılan hikâyede Rauf Denktaş-Dr Küçük ve aileleri, Makaryos ve diğer Rum liderler ile yaseminler adası Kıbrıs başroldedir.

Yorumlar (0)