Çocukluk...

DİZİ 14.10.2020, 09:04
Çocukluk...

Herkesin dönemlere göre değişen bir çocukluk hikayesi vardır. Benim 12 Eylül öncesi ve sonrasına denk geliyor. Sokaklarda özgürce oynadığımız bir döneme… Cep telefonlarının olmadığı, hatta ev telefonlarının bile her evde olmadığı bir döneme… Oyun oynamaktan eve giremediğimiz, bütün annelerin pencerelerden eve gelmemizi istediği bir döneme… Ve sokağa çıkma yasaklarına, fırın önünde ekmek kuyruklarına… Her yerde nöbet bekleyen askerlere ve 12 Eylül’ün acı gerçeklerine…

12 Eylül öncesinde her türlü top oyunu oynadığımız, saklambaçlar, yakan toplar, kovboyculuklar, şimdi hatırlamadığım bir sürü oyunlar. Kalabalık mahallede bir yığın oyun arkadaşı ile birlikte büyümek benim için büyük bir şanstı. 12 Eylül sonrasında da çocuk gözüyle çok farklı bir ortamı yaşadık.

Benim için çocukluk anılarım her şeye rağmen çok güzel ama çocukluk anıları herkes için gülümseyerek hatırlanan anılar olmayabilir. Çocukluk dizisi bize, anıları travmalarla dolu olan çocuklukları hatırlattı. Yine de 4 kızın yatakta birlikte gülüştükleri sahne, onların da çocuk oldukları anlardan biriydi ve içimizi ısıttı. Dizi güzeldi ama ne yazık ki uyarlamaydı. Ben uyarlamaları sevmiyorum. Üreten onca beyin varken dışarıdan alınan dizilerin Türkiye uyarlamaları, kendimize ihanetmiş gibi geliyor. Tabii ki üreten senaristler RTÜK yüzünden büyük bir darbe yedi ama yine de dijital platformlara yapılan işler hala güzel ve farklı işler üretildiğini kanıtlamakta.

Hatta Çocukluk dizisini izlerken aklıma bizde bu hikayelerin zaten var olduğu aklıma geldi. Biz çocukken Kemalettin Tuğcu’nun kitaplarını okur ve hayatımıza şükrederdik. Öyle acıklı hikayeler vardı ki okurken ağladığımı bile hatırlıyorum. Şimdi bu Çocukluk dizisi prime time'da yayınlanıyor ve diziyi çocuklar da izliyor. Çünkü kendi yaşıtları oynuyor.

Yıllardır karşılaştığım her yapımcıya çocuk projesi yapmak istediğimi söyledim. O yapımcılar da bana o saatte yani prime time'da çocuklarla ilgili projelerin yapılamayacağını söylediler. Kanallar çocukların 21.30 da uyumaları için uyarıyorlar ve böyle bir diziyi yayınlamazlar diye yanıtlar aldım. Şimdi Çocukluk başladı… Keşke yerli bir dizi olsaydı. Ama yine de çocuklarla ilgili bir iş izlemek hoşuma gitti… Belki kanalların ve yapımcıların fikri de değişir.

Sağlıklı ve güzel günler dileğiyle…

Yorumlar (0)