Denemeyi denemek

DİZİ 25.09.2020, 09:29 26.09.2020, 09:10
Denemeyi denemek

Eylül ayı dizi ayı. Başlıyor bir bir yeni sezonlar. Kanalların ana haber bülteni sonrası kapışmaları, en iyi reytinglerin içine girmesi beklenen diziler üzerinden yapılıyor. TV8, Kırmızı Oda ile bomba gibi başladı. Benzer bir diğer iş, TRT ekranlarında Masumlar Apartmanı. Biz meğer psikolojik dramalara ne kadar ilgiliymişiz. Farkındalık yaratması adına olumlu ama izlerken zorlanılan bu iki dizinin beğenisi ortaya koyuyor ki yine kendimizi izlemeye dikkat kesiliyoruz. Konaklar, hanlar, aşiretler geride kaldı. Romantik yaz dizileri, zengin kızlar, oğlanlar ile vakit geçirdik ama yine dönüp dolaşıp kendi içimizde ki karanlığa ayna tutan işleri izliyoruz. Karantina günlerinde doğan iç sıkıntımız ve toplumsal olarak geçirdiğimiz yalnızlığımız, izlediklerimize yansıdı. Tarih tekerrür etti ve bir kez daha romantizm yerini gerçekçiliğe bıraktı.

Bu halin içinde elbette sit-com durum komedisi dizi örnekleri rahat bir nefes almamızı sağlayacaktır. Dört nala freni boşalan bir kamyonun çıkış rampası araması gibi biz de benzer türler arasında sıkışmışlık yaşayabiliriz. Gülmek, biraz kafa dağıtmak, kara bulutların ardından umudu yakalamaya çalışacağımız zaman başvuracağımız iyi bir komedi işine piyasanın ihtiyacı olacaktır diye düşünüyorum. Ülkenin sosyal ihtiyaçlarını iyi koklayan yapımcılar umarım psikolojik dramaların reytinglerini görüp bizi daha fazla aynı tür dizilere boğmazlar. Bu tip ağır senaryolar zaten her bünyenin harcı değil. O bakımdan tuttu diye hadi biraz daha mantığı devreye girebilir. Böyle bir hal içinde kalırsak bizler köprüden önce son çıkış adına komediye yöneleceğiz ya da dizi alternatiflerini bulamayıp, yarışmalara kayacağız. İlgililerin dikkatine; bizi karanlıkta bırakmayın. Psikolojik dramaları terapi odası ya da ruh hastalıkları çerçevesinden çıkarıp, aksiyon, polisiye/suç, gibi türlerde denemek, izleyiciye bu çeşitlerle gelmek uzun vadede faydalı olacaktır.

Bir dönem hatırlayın, terörle mücadele ve kolluk kuvvetlerinin yaşantıları konulu diziler nerdeyse her kanalda başlamıştı. Her biri yine çok beğenilmişti. Uzun vadede ayakta kalan sadece Savaşçı olmuştu. Ezcümle şimdi de durum o hale gelebilir. Psikolojik drama projelerinde hızlı bir artış ve sonrasında ayakta kalacak bir efsane dizi.

Ülkemizde çok genç kalemler var. Deneyimli ve farklı konuları yazmış, yazabilecek bir çok senarist var. İzleyicinin hazır olmadığını düşündükleri rafta bekleyen yüzlerce sayfa iş var. Kırmızı Oda bir örnekti. Risk almanın örneği. Belki de artık izleyici sever demek yerine izleyiciyi alıştırmak denenebilir. Uyarlama ve tekrara düşmek yerine zamanını bekleyen projeleri raftan indirmenin zamanı geldi. Seyircimiz reytinglerle cesaretini kanıtladı şimdi sıra sizde. Denenmeyeni, denemenin, bilim kurgunun, belgesel serilerinin ve absürd komedinin tam sırası olabilir.

Yorumlar (0)