Pera Müzesi güncel sergileri uzatıldı

DİZİ 23.02.2022, 15:16
Pera Müzesi güncel sergileri uzatıldı

Pera Müzesi büyük ilgi gören güncel sergilerinin süresini bir hafta uzattı. Sanatseverler, müzenin İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlediği İstanbul’dan Bizans’a ve “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” başlıklı sergileri ile Uluslararası Bağımsız Küratörler (ICI) oluşumunun Yarına Notlar isimli gezici sergisini 13 Mart’a kadar ziyaret edebilecek.

Yakın geçmişten geleceğe notlar

Independent Curators International [Uluslararası Bağımsız Küratörler] (ICI) oluşumunun daha önce ABD ve Çin’de sergilenen Yarına Notlar adlı gezici sergisi, sanatseverleri mevcut kriz ortamında çağdaş kültürel değerleri yeniden sorgulamaya davet ediyor. 25 ülkeden 30 küratörün ortak çalışmasıyla hazırlanan sergi dünyanın dört bir yanından 29 sanatçının eserlerini bir araya getiriyor ve küresel bir çağda sanatın kolektif hafızanın inşasındaki rolünü ele alıyor. Sergideki birçok çalışma kuşku ve güvensizliğin yükseldiği zamanlarda dünyayı anlamlandırmanın yollarını sorguluyor. Covid-19 pandemisiyle daha görünür hale gelen yeni küresel gerçekliği yansıtan bu eserler, yakın geçmişten bir ilham kaynağı ve geleceğe yön veren bir bakış açısı öneriyor. Pandemi döneminde yaşanan tecrit, ev hayatı ve bakım kavramlarına odaklanan eserler ile pandemiye doğrudan referans vermeyen eserler beraber incelendiğinde, Yarına Notlar bir bütün olarak günümüzün yansımasını oluşturuyor. Sergi süresince her cumartesi Pera Müzesi Oditoryumu’nda gösterilen sanatçı videoları, izleyicileri dünyanın ve insanlığın geleceğini yeniden düşünmeye davet ediyor.

Bizans mirasının dünü ve yarını

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle iki Bizans sergisi eş zamanlı olarak sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Bu sergilerden İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955, Bizans araştırmalarının İstanbul’daki gelişimine ışık tutuyor. Bizans sanatı uzmanı Brigitte Pitarakis’in küratörlüğünde hazırlanan sergi, İstanbul’un 1800-1955 yılları arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasal değişimlerinin Bizans mirasına etkisini ve Bizans’ın yeniden keşfi ile bu mirasın geniş bir ilgi alanına dönüşümünü anlatıyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ndeki Bizans koleksiyonları başta olmak üzere, döneme özgü, gösterişli bir üslupta resimlendirilmiş nadir kitaplar, baskı ve haritalar, orijinal fotoğraflar, belge ve resimler tematik bir bütünlük içinde bir araya getiriliyor. 

İstanbul’dan Bizans’a sergisiyle eşzamanlı olarak, Emir Alışık’ın küratörlüğünde hazırlanan “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisi ise Bizans’ın popüler kültürdeki temsillerini ele alıyor. Bizans’ı simgeleyen ya da ona atfedilen değerlerin farklı sanat mecralarında nasıl yer bulduğunu ortaya koyan sergide elliyi aşkın sanatçı, yazar, illüstratör, müzisyen, sinemacı ve moda tasarımcısının Bizans’a atfedilen eşsizliği ve egzotizmi yorumlayan işleri yer alıyor. Moda tasarımcısı Özgür Masur’un Byzantium koleksiyonu ile Dice Kayek’in Victoria ve Albert Müzesi ödülüne değer görülen Ayasofya isimli tasarımı, Bizans ikonografisinin moda alanındaki yansımalarına işaret ediyor. 

Dijital dünyada Bizans’ın popüler temsilleri

“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergisi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar dijital ortamda sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Sergiyle aynı adı taşıyan “What Byzantinism Is This in Istanbul!” podcast serisi, farklı sanat mecralarındaki Bizans izlerini tartışmak üzere Bizans tarihi araştırmacıları ile ünlü yazar, sanatçı ve müzisyenleri buluşturuyor. Bizans’a Kafa Sallamak isimli çalma listesi sergiye ses veren müzikleri bir araya getirirken, sanatçı Meltem Şahin’in tasarladığı “Fantastik İkona” filtresi sosyal medya kullanıcılarını dönemin karakteristik özelliklerini taşıyan sanal bir kurgunun parçası haline getiriyor. “Fantastik İkona” pozlarını Instagram’da paylaşmak isteyenler filtreye Pera Müzesi’nin Instagram hesabından  ulaşabiliyor.      

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-19.00, Pazar günleri ise 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir. Cuma günleri “Uzun Cuma” kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçiler, Çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

Yorumlar (0)