"Şahsiyet'te öz ve biçim ilişkisi üzerine çalıştık"

DİZİ 28.11.2020, 14:21 30.11.2020, 09:17
"Şahsiyet'te öz ve biçim ilişkisi üzerine çalıştık"

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) desteğiyle bu yıl 6. düzenlenen Kara Hafta İstanbul Festivali kapsamında Yeni Platformlarda Polisiye: Şahsiyet Fenomeni başlıklı oturum gerçekleştirildi.

Oturum başkanlığını Can Erol'un üstlendiği söyleşi, koronavirüs tedbirleri kapsamında İBB Kültür AŞ'nin YouTube kanalı Kültür İstanbul'dan canlı olarak yayınlandı. Şahsiyet'in senaristi Hakan Günday ve yönetmeni Onur Saylak'ın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşide, Haluk Bilginer'e En İyi Erkek Oyuncu dalında Emmy ödününü getiren Şahsiyet dizisi üzerinden, yeni film ve dizi izleme platformlarındaki polisiye konusu ele alındı.

Dizinin yönetmeni Onur Saylak dizideki Agah Bey karakterinin hafızasını kaybetmesiyle aslında bireysel hafıza ile toplumsal hafıza üzerinde bir ilişki kurmaya çalıştıklarını anlatarak, "Yani Agah Beyoğlu, hafızasını kaybedeceğini öğrendiği zaman eyleme geçiyor. Aslında öyle bir çağda yaşıyoruz ki unutmak üzerine kurulu bir çağ. Çünkü çağın toplamına bakarsanız, herhalde her anlamda en vahşi dönemlerden bir tanesindeyiz. O yüzden de aslında toplumsal hafızanın ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar önemsediğimizi görüyoruz. Bu anlamda sürekli aynı suçların tekrar tekrar işlenir olduğu dünya üzerine bir sürü tartışma yaptık. Bunun görsel kısmına gelirsek de tamamen öz ve biçim ilişkisi üzerine çalıştık" dedi. 

Şahsiyet dizisinde ve Daha filminde oyuncu kadrosu açısından çok şanslı olduklarını ifade eden Saylak, "Haluk (Bilginer) abi olsun, Cansu (Dere) olsun, Hümeyra olsun, Müjde Ar, Necip Memeli gibi hepsi elinden geleni yaptı ve çok iyi performanslar sergiledi. Biz de onların rahat etmesi için elimizden geleni yaptık. Çünkü bizim için önemli olan sette Hakan'ın müthiş yazımını var edebilmekti. O kadar iyi yazılmış bir metindi ki, bize sette sadece zevkle çalışmak kaldı. Sonuçta da Haluk abinin, Emmy'e kadar uzanan bir serüveni oluştu" ifadelerini kullandı. 

Şahsiyet dizisinde işlenen temanın ve seyircide bıraktığı duygusal, düşünsel dilin evrensel kodlar taşıdığına dair geri dönüşler aldıklarını aktaran Onur Saylak, "Şu anda Meksika'da Şahsiyet'in remake'i yapılıyor. Almanya'da gösterime girdi. İlk kez Almanya, bir Türk dizisini yayınladı. Avrupa'da pek çok ülkede daha gösterilecek. Bu da beni sevindiriyor. Demek ki buradaki yerel kodları kullanarak, evrensel bir anlatı yaratabilmişiz, episodik anlatımla" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)