Salı gerçekten sallanır mı?

DİZİ 24.11.2020, 15:44 25.11.2020, 13:51
Salı gerçekten sallanır mı?

5 sezondur salı denilince akla atv’nin Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz (EDHO) dizisi gelir. Her zaman zirvede ya da zirveye en yakın yerdedir. Bu sezonda yerini korumaya devam ediyor. Bu yıl Kanal D Hekimoğlu’yla, FOX Baraj’la salı yarışına katıldı. Ancak iki kanalda sene başında koronavirüsün azizliğine uğradı ve ara vermek zorunda kaldı. İzleyici daha dizilere ısınamadan ara gelince yeni yapımlardan da biraz koptu. Eylül sezonunda Hekimoğlu ve Baraj döndü. Ama izleyicinin artık her ikisine de büyük şans vermeyeceği reyting sonuçlarından belli oldu. Baraj daha sonra reytingini biraz yükseltti ama başarılı diyebileceğimiz bir sonuca ulaşamadı. Hekimoğlu maalesef beklenen etkiyi yaratamadı. Ben şahsen Hekimoğlu’nu seviyorum ama bazen düşünmeden edemiyorum. Acaba koronavirüs almış başını gitmişken, insanlar hastane görmeye tahammül edemiyorken, Hekimoğlu insanların şu sıralar yoğun olan hastane ve virüs korkusunu mu canlandırıyor?

Masumlar Apartmanı’nı ne yerinden eder?

Show TV Güldür Güldür’le, TV8 Masterchef’le salı akşamının reyting mücadelesinde “Ben de varım” diyor. Ama sadece demekle yetiniyorlar. Çünkü maalesef sonuçlar ortada. 6 kanal arasında durum bu! Bu sezon salı akşamlarının tek bir galibi var. O da TRT 1’de ekrana gelen Masumlar Apartmanı. Zirvede o kadar sağlam oturuyor ki, onu bir süre daha yerinden kimse kaldıramayacak gibi görünüyor. Çünkü karşısında farklı bir rakibi yok. EDHO sıkı rakip ama eski dost. İzleyici yeni heyecanlara da yelken açmak istiyor. Kanallar salı akşamı kumandanın sahibi kadın izleyici için yeni içerikler üretmediği sürece Masumlar Apartmanı bu sezonu zirvede kapatır. Peki, izleyici salı akşamı ne gelirse yerinden kalkar ve kapıyı açar? Kadının her zaman unuttuğu gücünü hatırlatan ve bunu yaparken de anlatım dilinde psikolojiden beslenen bir kadın işi Masumlar Apartmanı’nı yerinden eder. Yani Salı gerçekten sallanır. Demedi demeyin!

9 Kere Leyla bir tekrarlar silsilesi

Netflix, 9 Kere Leyla filmine ön izleme verip 23 Kasım’a kadar ambargo koyunca bekleyip son gün izledim. Sıcağı sıcağına yazmayı seviyorum. Filmi acayip merak ediyordum. Çünkü anlatıcı Ezel Akay. Anlatıcı diyorum zira yönetmen Akay kendisini öyle tanımlamayı tercih ediyor. Zaten filmografisine baktığımızda da anlatıcılığı tercih ettiğini görüyoruz. Mitoloji ve masallardan besleniyor ve renkli dünyalar kuruyor. Absürt mizah tüm işlerinde hakim! Şimdi size Neredesin Firuze, Hacivat Karagöz Nasıl Öldürüldü filmleri desem izleyenler “Harikaydı” der. İzlemeyenler mutlaka hafta sonu izleme listenize alın. Gelelim 9 Kere Leyla’ya… Aslında martta vizyona girecekti ama pandemi nedeniyle ertelenince Netflix’e nasip oldu. 4 Aralık’ta izleyebileceksiniz. Ben önden izlediğim için birkaç kelam edeceğim. Aşırı spoiler vermemeye dikkat edeceğim. Başrollerini Haluk Bilginer, Demet Akbağ ve Elçin Sangu’nun paylaştığı 9 Kere Leyla, merkezine kadın erkek meselesini alıyor, yine mitolojiden besleniyor ve fantastik bir evreni var.

Feminist bir filme dönüşüyor

Adem mutsuzdur ve boşanmak ister. Leyla ise Adem’le ilişkilerini düzeltmek için çareyi bir evlilik terapistine gitmekte bulur. Ancak Adem ve evlilik terapisti Nergis ilişki yaşamaya başlayınca işler iyice karışır. Adem Leyla’dan kurtulmanın yolu olarak onu öldürmeye karar verir. Ama bu kaza süsüyle olacaktır. İşte bu kaza süsü filmi bitmek bilmeyen bir tekrarlar silsilesinin içine sokuyor. O noktada da Ezel Akay filmi tam anlamıyla bir BKM komedisine dönüşüyor. BKM komedisi total izleyiciyi hedefleyen ve izleyiciye finalde her şeyi açıklayan bir tarzdır. 9 Kere Leyla’da tüm bu unsurları barındırıyor. Önce dar alanda tekrar planlarla komedi yaratılıyor, finalde 20 dakikada da tüm bunların neden yapıldığı anlatılıyor. Sonunda feminist bir filme dönüşüyor.

9 Kere Leyla izlenir mi? Sırf Haluk Bilginer, Demet Evgar, Elçin Sangu, Alican Yücesoy, Fırat Tanış’ın oyunculuk performansı ve Ezel Akay’ın rengarenk dünyası için bile izlenir. Ama 9 Kere Leyla’dan benim hatırımda maalesef sadece tekrarlar kaldı.

Yorumlar (0)