Yeni Hayat nasıl başladı?

DİZİ 04.09.2020, 11:06 05.09.2020, 12:39
Yeni Hayat nasıl başladı?

Siz istediğiniz kadar plan yapın, hayat kendi planından şaşmıyor. Geçtiğimiz mart ayında Kanal D ekranında Karga Seven Pictures imzalı Yeni Hayat dizisi başlayacaktı. Üstelik iki bölümü bile çekilmişti. Ancak hayatımıza giren Covid-19 dizinin çekimlerinin durmasına neden oldu ve Yeni Hayat eylüle ertelendi. İşte burada devreye “Her şerde bir hayır vardır” cümlesi giriyor. Zira dizinin Türkiye yapımcıları Ömer Özgüner ve Ümmü Burhan için bambaşka bir serüven başladı. Pandemi döneminin sonunda Karga Seven Pictures Türkiye televizyonlarından çekilme kararı aldı. Üstelik Kanal D’de yayınlanan iki dizisi vardı. Ömer Özgüner’de Ay Yapım’ın sahibi Kerem Çatay’la ortak oldu. Ojo Pictures’ı kuran ikili Yeni Hayat dizisinin yapımını üstlendiler. Böylece Yeni Hayat’ın yapımcılarına da yeni bir hayat verdiğine daha dizi başlamadan hepimiz şahit olduk.

Adem gönlümüzdeki tahta oturdu

Gelelim diziye… Ojo Pictures’ın yapımını, Ömer Özgüner ve Ümmü Burhan’ın yapımcılığını, Başak Soysal ve Cem Özüduru’nun yönetmenliğini, Elif Usman’ın hikaye ve senaryosunu üstlendiği Yeni Hayat, perşembe akşamı (dün) Kanal D’de başladı. Serkan Çayoğlu, Melisa Aslı Pamuk, Tayanç Ayaydın, Nilperi Şahinkaya, İpek Filiz Yazıcı, Nisa Sofya Aksongur, Devrim Nas, Aziz Caner İnan, Nebil Sayın, Ayşe Tunaboylu, Begüm Akkaya, Furkan Kalabalık, Seher Terzi, Övül Özbay’ın rol aldığı dizi ilk bölümüyle dikkat çekti. Dizinin açılış sahnesi ve ardına bağlanan takip sahnesi o kadar iyi yazılmış, çekilmiş ve oynanmış ki, tam 5.5 dakikada Adem Şahin’in kim olduğunu bize anlattı ve genellikle bir bölümle bile anlatılamayan karakter tanıtma işini çözmüş oldu. Adem’in bordo bereli olduğunu, belanın kokusunu hemen aldığını ve cesurca peşine düştüğünü anladık. Üstelik eski kocasının peşine düştüğü bir kadını kurtararak hepimizin kalbinde daha ilk dakikada büyük bir tahta oturdu. “Kaldı mı böyle adamlar? Bu ülkeye daha çok Adem lazım!” dedirtti.

Adem’in karısı ve çocuğuyla mutlu olduğunu ama geçmişte onlardan kopuk bir hayatı olduğunu oyunculuk performansı ve rejinin tatlı detaylarıyla tüm bölüm boyunca da görmüş olduk. Kızına düşkün ama büyürken yanında olamamış bir baba Adem. Şimdi işsiz kaldığı dönemde kaybettiği yılları telafi etmeye çalışıyor. Kafasının dikine giden bir adamdan, üniformasını çıkarıp takım elbise giyen, şımarık bir kadının korumalığını bile kabul eden adama dönüşüyor. Adem’in kendi içinde gelgitleri, duruma yabancı oluşu ve ailesine düşkünlüğü bölümün artılarıydı. Ve en önemlisi ilk bölümde ailesi de kendisi de gerçekti.

Karatan Ailesi kartondu

Ancak iş Karatan Ailesi’ne döndüğünde aynı cümleleri kuramayacağım. Timur Karatan kim? Ne iş yapıyor? Karısı neden öldürülmüş? Şimdiki karısına neden bu kadar düşkün? Yoksa düşkün değil mi? Düşmanları kim? Bu evlilik nasıl gerçekleşmiş? Timur bu kadar korkutucuyken kızı Gökçe nasıl o kadar rahat? Karatan Ailesi neden o kadar karton? Daha bir sürü soru var kafamda…

Timur ve Yasemin arasındaki ilişki bana fazlasıyla Sen Anlat Karadeniz’deki Nefes ve Vedat ilişkisini anımsattı. Ama Nefes ve Vedat ilişkisi kesinlikle ilk bölümde çok daha iyi anlatılmıştı. Biz Yeni Hayat’ta bir şey anlamadık. Mesela Yasemin karakterine bir adım bile yaklaşamadığımız için dizinin finalinde ortaya çıkan mektuplar, tehditler ve operasyon planını Yasemin’in kurmuş olması bana hiç şaşırtıcı gelmedi. Hatta dizinin ilk dakikalarından bu planı kesin Yasemin kurmuştur duygusunu hissettim. Çünkü tüm bölüm boyunca son derece itici olan karakter Yasemin’di. Üstelik tetikçisinin bulduğu kaçmak için korumanı kendine aşık etmelisin çözümü son derece duygusuz, olsun diye söylenmiş bir motivasyon olarak kaldı. Yasemin bence yanlış kurulmuş bir karakterdi. Düşünün dizide Yasemin’e şiddet uygulandı ama hiçbirimiz o kadını savunmadık, anlamadık, hissetmedik ve görmezden geldik.

Serkan da azim, istek, çalışkanlık var

Ezcümle; ilk bölüm su gibi aktı geçti, ben ne zaman başladı ve bitti anlamadım. Yönetmenler işin ritmini çok iyi kurmuşlar ellerine sağlık. İlk bölüm Adem’in yeni hayatına odaklandığımız için Yasemin’in apaçık ortada duran anti-kahramanlığı arada kaynadı bence ama ikinci bölümde hızlıca açılmazsa büyük bir sorun olacaktır. Çünkü Adem’in dünya tatlısı eşi Nevin var. Nilperi Şahinkaya en minimal oyunculuğuyla bile tatlılık kontenjanını doldurdu. Ama belli ki evliliğini yalanlar üstüne kurmuş. O da yakında gözden düşecektir.

Serkan Çayoğlu’na gelince; onu ilk kez baba olarak izledik. Ben çok sevdim, hatta ilerleyen bölümlerde şahane bir baba-kız ilişkisi çıkar diye bekliyorum. Timur ve Yasemin karşısında profesyonel ve karakterli duruşunu da çok sevdim. Zaten dizinin başında yaptığı kahramanlıkla gönlümüzde taht kurmuştu. İlk bölümde üç farklı Serkan izledik. Adem çok dişi bir karakter, zamanla farklı renklerini de bize gösterecektir. Serkan’da o azim, o çalışkanlık ve o istek var. İşi olmadığı zamanlarda bile oyunculuğunu daha da geliştirmek için çabaladığına bizzat şahidim. “Daha nasıl farklı yapabilirim?” sorusunu sormaktan vazgeçmiyor. O nedenle de Adem’i daha da köpürtecektir.

Gelelim reytinglere… Yeni Hayat Tüm Kişiler’de 6’ncı, AB’de 5’inci, ABC1 20+’da 7’nci olmuş. Reytingler maalesef kötü ama kurtarılamaz değil! Ana karakterlerin motivasyonlarını seyirciye gerçek bir duyguyla geçirmeliler. Herkesin emeğine sağlık.

Yorumlar (0)