ABD'de senaristler 15 yıl sonra tekrar greve gitme kararı aldı

DÜNYA 03.05.2023, 14:56 03.05.2023, 17:19
ABD'de senaristler 15 yıl sonra tekrar greve gitme kararı aldı

ABD'de senaristler yaklaşık 15 yıl sonra bir kez daha greve gitme kararı aldılar. Senarist birliği The Writers Guild of America (WGA) ile yapımcıları temsil eden birlik Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) arasında 6 haftadır devam eden görüşmelerde anlaşmaya varılamadı. Birlik, usule uygun olarak üyelerinden grev ihtimaline karşı yetki istemişti ve 17 Nisan'da %97.95 ile "evet" oyunu aldı.

Tarafların arasında devam eden anlaşmanın 1 Mayıs'ta sona ermesinin ve anlaşma kararının çıkmamasıyla birlikte WGA, grev kararını resmi olarak duyurdu.

raninitv'nin aktardığına göre; WGA, görüşmelerde daha yüksek asgari ücretler, TV dizileri için zorunlu bir personel seviyesi ve dijital gelirlerinde daha iyi bir formül talep ediyordu. Ancak bir süredir tarafların anlaşamayacağı ve sektörün greve doğru yol aldığı, çoğu kişinin de kendini buna göre konumladığı konuşuluyordu.

WGA'nın açıklamasına göre birliğin istekleri arasında diziye ve bölüm sayısına göre en az 6-12 kişilik yazar ekibi bulundurulması, sezonun uzunluğuna bağlı olarak 10-52 hafta arasında garanti çalışma süresinin sağlanması da bulunuyor. Ancak AMPTP bu iki hususu kabul etmedi ve karşı teklifte bulunmadı. AMPTP, açıklamasında tazminat ve dijital gelirleri konusunda bir iyileştirme sunsalar da bunun WGA'nın istediği kadarını karşılamayacağını belirtti. AMPTP ayrıca dijitaldeki gelirlerin dizinin başarılı olması durumunda değişkenlik göstermesini de kabul etmedi. The Hollywood Reporter'ın haberine göre bu durumda platformların izleyici verileri konusunda daha açık/transparan olması gerekecek ancak dijital platformlar bu konuya isteksiz yaklaşıyor.

WGA'nın istekleri arasında yapay zekadan (AI) çıkan içeriklerin edebi olarak kabul edilmemesi ve kaynak materyal olarak kullanılmaması da var. AMPTP ise şimdilik sadece konu üzerinde çalışmayı kabul etti. Variety'nin haberine göre senarist birliğinin teklifinin yıllık maliyeti 429 milyon $ iken, yapımcılar birliğinin teklifi 86 milyon $ ediyor.

Alınan grev kararının ardından birlik üyesi senaristler, Salı öğlen itibarıyla Los Angeles ve New York'ta, dijital platformlar da dahil sektörün önde gelen yapım şirketlerinin binalarının önünde eylem yapmaya başlayacaklar. WGA, sitesinde bu haftanın tarihlerini ve yerlerini şimdiden paylaştı.

Birliğin 2007'deki son grevi 100 gün sürdü ve birçok yapımı iptale ve sezon finali yapamadan bitmeye, senaristleri ve yapımcıları maddi-manevi olarak yıpranmaya götürdü. ABD'deki bu yeni grevin öncelikli olarak gece yayınlanan talk şovları ve günlük dizileri etkilemesi, kısa süre içinde yayından çekilmeleri bekleniyor. Dizilerin Emmy kampanyalarını, Mayıs ortasında başlayacak yeni sezon tanıtımlarını ve devam eden prodüksiyonları ne şekilde ekleyeceğini ise zaman gösterecek.

Yorumlar (0)