Araştırma: Netflix ve HBO içerikleri izleyicinin tatil rotalarını belirliyor!

DÜNYA 27.03.2023, 15:02 27.03.2023, 17:14
Araştırma: Netflix ve HBO içerikleri izleyicinin tatil rotalarını belirliyor!

Tatilciler sevdikleri dizi ve filmlerin geçtiği yerlere hızla artan sayıda akın ediyor. Bir zamanlar turistlerin West Village'daki Friends apartmanını keşfetmesi, ardından Dubrovnik'in Game of Thrones hayranlarının akınına uğraması, şimdi de The White Lotus sayesinde belirli otellerin tamamen tükenmesi şeklinde tezahür ediyor. Bloomberg haberinde bu akıma 'Beyaz Lotus' adını veriyor.

American Express'in yeni raporuna göre, Z ve Y kuşağı gezginlerinin %70'i bir destinasyonu ekranda gördükten sonra seyahat etmek için ilham aldıklarını söylüyor. Bu oran neredeyse sosyal medyanın etkisi kadar yüksek: Tüm katılımcıların %75'i arkadaşlarının ya da başkalarının seyahatleri hakkında paylaşımlarını gördükten sonra bir yerlere seyahat ettiklerini söylüyor. American Express Seyahat Başkanı Audrey Hendley, "Gezginler pop kültüründen giderek daha fazla ilham alıyor" diyor.


Bloomberg'in haberine göre bu akımın giderek yayılmasında pandemi alışkanlıkları da etkili olmuş olabilir. Evde yemek yemek zorunda olan ya da seyahat edemeyen insanlar, HBO'nun The White Lotus ya da Netflix'in Emily in Paris dizilerinin hit olan ilk sezonları gibi saatlerce televizyon izledi. Kanepelerinden, seyahat kısıtlamalarının ne zaman kalkacağını hayal ederek, kullanılmayan bir boş zaman bütçesiyle, izleyiciler ana karakter olabilecekleri bir seyahat planlamaya başladılar. Şimdi sınırlar yeniden açıldığına göre artık hayalleri süsleyen rotalara yolculuk yapmanın tam zamanı.

Bunun Beyaz Lotus'tan daha iyi bir örneği de yok. Dizi HBO için eleştirel ve ticari bir başarı, gezginler için de rüya gibi bir ilham kaynağı oldu. Komedi-drama türündeki dizi, lüks bir tatil köyünde zengin konuklar ile otel personeli arasında yaşanan ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan garip etkileşimleri konu alıyordu.

Dizi tutkunları çekildiği bölgelere akın ediyor

Birinci sezon Four Seasons Resort Maui at Wailea'da çekildi ve ikinci sezonda bir başka Four Seasons tesisi olan İtalya Taormina'daki San Domenico Palace'ın sahil cenneti yer aldı. Diziyi kaçırmayan izleyiciler, dizinin çekildiği gerçek tesislerde rezervasyon yaptırıyor ve bu da dizide yer alan otellere destek oluyor.

Four Seasons Hotels and Resorts Başkan Yardımcısı ve Ticari İşler Müdürü Marc Speichert, "Bu trend Maui ve Taormina'ya olan ilgiyi belirgin bir şekilde artırdı ve her iki tesis de web sitesi ziyaretlerinde ve müsaitlik kontrollerinde önemli bir artış yaşadı ve sonuç olarak daha fazla rezervasyona neden oldu" dedi.

Fiyatlar 1000 euro'dan başlıyor

Four Seasons'a göre, otelin Maui sitesine gelen web trafiği dizinin yalnızca birinci sezonunda dahil yıldan yıla %425 arttı. Ayrıca pazar geceleri HBO'da dizi izleyenlerin Sicilya'daki rezervasyonlar üzerinde büyük bir etkisi oldu.

Speichert, "Taormina'da önümüzdeki sezon için tesisin biletleri birkaç dönem boyunca tükendi ve gösteri de inanılmaz bir destinasyon olarak Taormina'ya ışık tuttu" diyor. Tesiste fiyatlar gecelik yaklaşık 1.000 euro'dan başlıyor.


Lüks seyahat şirketi Little Emperors'ın kurucusu Rebecca Masri, özellikle Amerikalı müşterilerinin Sicilya'daki Four Seasons'ı sorup durduğunu söylüyor. Masri, Sicilya'ya olan talebin şov nedeniyle ve aynı zamanda Amalfi sahili gibi bazı bölgelerden daha ucuz olduğu için arttığını söylüyor.

Diziler lüks oteller için bir nimet

Masri "Bundan yararlanan sadece Four Seasons değil" diyerek dizinin bölgedeki diğer lüks oteller için de bir nimet olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Rocco Forte ve Belmond'un Sicilya'da otelleri var ve dizi orada çekilmemiş olsa da dizinin etkisiyle hepsi talep gördü."

Birleşik Krallık'ta bu akımın ismi ise Harry Potter. Filmin hayranları, kurgusal çocuk büyücünün Hogwarts'a giden trene bindiği Peron 9 ¾'ü ziyaret ettiği yoğun Kings Cross Tren İstasyonu'na büyük ilgi gösteriyor. 2010'ların başında ise Downton Abbey'nin çekildiği Hampshire'daki Highclere Şatosu'nu görmek için ziyaretçiler akın akın geliyordu. Şimdi ise Netflix'in Bridgerton'ı ziyaretçileri Bath şehrinde gün geçirmeye çağırıyor.

Genç ziyaretçilerin sayısında dikkat çeken yükseliş

VisitBritain CEO'su Patricia Yates "Gösteri sayesinde Bath'a daha genç bir kitlenin geldiğini görüyoruz" diyor ve ekliyor: "Tarihimizin ve mirasımızın hem Y hem de Z kuşağı gezginlerince daha fazla ilgi görmesi gerçekten harika."

Castle Howard gibi çekim yerleri, dizinin ilk gösteriminden bu yana genç ziyaretçilerde bir artış gördü. Hendley, American Express'in seyahat işinin geçen yılın dördüncü çeyreğinin sonunda salgın öncesi seviyelere ulaştığını söylüyor.

Peki şimdi sırada ne var? The White Lotus'un bir sonraki sezonu için çekim yeri henüz netleşmese de Hawaii ve Sicilya'dan sonra üçüncü sezonun Asya'da geçeceği düşünülüyor.

Yorumlar (0)