Cinsel saldırıyla suçlanan Hollywood'un eski yapımcısı Weinstein'e 16 yıl ilave hapis cezası

DÜNYA 25.02.2023, 13:04
Cinsel saldırıyla suçlanan Hollywood'un eski yapımcısı Weinstein'e 16 yıl ilave hapis cezası

Amerika Birleşik Devletleri'nde(ABD) Los Angeles mahkemesi, 2013'te bir kadın oyuncuya tecavüz ve cinsel saldırıyla suçlanan Hollywood'un önde gelen yapım şirketlerinden Miramax'ın kurucusu Harvey Weinstein'e, 16 yıl ek hapis cezası verdi.

Mahkeme, 19 Aralık’ta mahkeme jürisi tarafından kimliği gizlenen ve "Jane Doe 1" takma adı verilen bir kadın oyuncuya "tecavüz" ve "cinsel saldırıdan" suçlu bulunan Weinstein'e ilişkin kararını açıkladı. Karar kapsamında, 70 yaşındaki Weinstein'e Şubat 2020’de New York’ta verilen 23 yıl hapis cezasına ek olarak 16 yıl daha ceza verildi. "Jane Doe 1" takma adlı kadın oyuncu mahkemede, "Sanık bana acımasızca saldırdıktan sonra her şey değişti. Verilen zararı telafi edecek kadar uzun bir hapis cezası yok" dedi.

Kadın oyuncuyu tanımadığını söyleyen Weinstein ise suçlamaları reddetti. Karardan önce, "Lütfen beni ömür boyu hapis cezasına çarptırmayın. Bunu hak etmiyorum" diyen Weinstein, masum olduğunu savundu ve "tuzağın" kurbanı olduğunu öne sürdü.

Çok sayıda kadına "tecavüz" etmekle suçlanıyordu

Weinstein, "Jane Doe 1" takma adı verilen kadın oyuncuya Şubat 2013’te şehirdeki bir film festivali sırasında otel odasında saldırmakla suçlanmıştı. Ayrıca, aynı davada başka bir davacının cinsel taciz suçlamasından beraat eden Weinstein, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'un eşi Jennifer Siebel Newsom'un da dahil olduğu diğer üç cinsel saldırı suçlamasında ise jürinin karara varamaması sonucu ceza almadı.

Weinstein, Şubat 2020'de New York'taki mahkemede çok sayıda kadına tecavüz ve cinsel taciz suçlarından 23 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Weinstein hakkındaki iddiaların ortaya çıkması ardından kadınların, uğradıkları cinsel tacizleri sosyal medyada #MeeToo etiketiyle gündeme getirmesi, dünyada kampanyaya dönüşmüştü. #MeToo kampanyasıyla birlikte Weinstein, aralarında ünlü oyuncuların da bulunduğu çok sayıda kişi tarafından tacizle suçlanmıştı. Weinstein, New York Times gazetesinin haberiyle gündeme gelen taciz iddialarının ardından, ortağı olduğu yapım şirketinin yönetim kurulunca görevden alınmıştı.(AA)

Yorumlar (0)