Türkiye’den Disney Plus'a Atatürk tepkisi: Geldikleri gibi giderler!

GÜNDEM 03.08.2023, 10:46 04.08.2023, 13:58
Türkiye’den Disney Plus'a Atatürk tepkisi: Geldikleri gibi giderler!

ABD merkezli Disney Plus’ın Aras Bulut İynemli’nin başrolünü oynadığı “Atatürk” dizisini yayınlamama kararı ve bir Ermeni sitesinin bunu sevinçle duyurması Türkiye’de büyük tepki gördü. Binlerce kişi Disney’i boykot etme çağrısı yaptı.

Türkiye’de geçen yıl yayına başlayan ve abone sistemiyle kazanç sağlayan dijital platform Disney Plus, oyuncu Aras Bulut İynemli’nin başrolünü üstlendiği Atatürk dizisini duyurmasının ardından yerli içeriklerini platformdan kaldırma kararı aldı. “Atatürk” dizisini yayınlamama anlamına gelen bu karara çığ gibi tepki geldi. Konuyla ilgili #BoykotDisneyPlus, #Disneyiptalet ve #Disneyboykot gibi hashtag üzerinden karara tepki gösteren tweet sayısı 20 binin üzerine çıkarken Twitter gündeminde trendlerde birinci sırayı koruyor. Disney’in Atatürk dizisinin yayınının iptaline ilişkin karar konuşulurken bir Ermeni haber sayfasının “Disney’in Atatürk dizisini iptal etme kararı aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz” paylaşımı da tartışmalara neden oldu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, Disney Plus hakkında inceleme başlatılacağını duyurdu.

 180 DERECE BİRDEN DÖNDÜLER

Disney Plus Türkiye, geçen ay 6 bölümlük “Atatürk” dizisinin, Cumhuriyet’in 100. yılında dünyada yayınlanacağını açıklamıştı. Ama Amerika Ulusal Ermeni Komitesi’nin Atatürk’ü karalama kampanyası yeniden alevlenince, dizinin sadece Türkiye’de izlenmesi gündeme getirildi. The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner de dün “Değişiklik sonucunda 2 film olarak planladığımız ‘Atatürk’ün ilk TV özel versiyonunun FOX kanalımızda yayınlanmasının ardından, iki film sinemalarda ve sonrasında FOX ekranlarında olacak” dedi. Disney’den edinilen bilgiye göre ise “Atatürk” dizisinin FOX'ta yayınlanmasının Ermeni lobisiyle alakası yok!

DÜŞMAN LOBİLER İŞ BAŞINDA

Milliyet'in haberine göre; Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Atatürk dizisinin Disney Plus’ta yayınlanmaması için yürüttükleri kampanyaya destek verenlere teşekkür ederken, bunu bir zafer olarak niteledi. ABD’deki Rum, Yahudi, Kürt ve diğer cemaat örgütlerinden de destek alan ANCA, Türk siyasetçi Mehmet Öz’ün ABD Senatosu’na seçilmesini önlediğini de öne sürmüştü. 2015’te de ABD’de Carson City belediyesinin Atatürk anıtı yapılmasıyla ilgili önerisi, Ermeni lobisi ve Yunanlıların girişimleriyle reddedilmişti. Yunanistan’ın yanı sıra Kıbrıs Rum Kesimi de, “sözde soykırım” iddialarıyla Atatürk karşıtı propagandalar yapıyor.

Yorumlar (0)