14. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri başladı

KÜLTÜR SANAT 15.12.2023, 11:15 15.12.2023, 12:48
14. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri başladı

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen “TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri” İstanbul Fişekhane’de gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek, belgesel türünün gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilen TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nin 14’ncüsü başladı. Fişekhane’de gerçekleşen açılışa sinema ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Cumhuriyetin 100. yılından ilhamla “Köklü izler, güçlü hikayeler” mottosuyla gerçekleşen etkinliğin açılış filmi olarak “Gazze’de Erasmus” belgesel filmi gösterildi. Yönetmenliğini Chiera Avesani’nin yaptığı “Gazze’de Erasmus” filmi, İtalyan tıp öğrencisi Riccardo’nun okulunun son yılında Erasmus programı kapsamında savaşın devam ettiği Gazze’ye gitmesini ve İsrail’in utanç verici saldırıları altında savaş cerrahı olma yolunda verdiği mücadeleyi konu alıyor.

“Belgesellerin öz benliğimizi korumakta büyük etkisi olduğuna inanıyoruz”

Gecede açılış konuşmasını yapan TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol, TRT’nin gelenekselleşen TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri”ni yeniden düzenliyor olmanın heyecanını yaşadığını ifade ederek ulusal ve uluslararası kategorilerden finalist filmlerin ve özel seçkide yer alan belgesellerden oluşan gösterim programlarının yanı sıra belgesel dünyasına yön veren isimlerle ustalık sınıfları ve söyleşilerle dolu festivalin 4 gün boyunca devam edeceğini aktardı.

TRT Belgesel’in sevilen yüzleriyle yapılacak ekran buluşmalarının da televizyon belgeselciliğinin renkli dünyasına bir kapı açılmasını sağlayacağını söyleyen Varol, “Teknolojideki hızlı gelişim ve dijitalleşmenin şekillendirdiği çağımızda öz benliğimizi korumak ve buna uygun içerikler üretmek temel amacımız olmalı. Belgeselin ve belgeselciliğin de bu yolda büyük bir etkisi olduğuna inanıyoruz. Yılların birikimiyle gelenekselleşen TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri, 4 günlük festival takvimiyle belgesel dünyasında heyecan verici bir yolculuk vadediyor,” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)