“Aniden” önce Vancouver ardından da Altın Portakal'da olacak

KÜLTÜR SANAT 11.09.2023, 17:10
“Aniden” önce Vancouver ardından da Altın Portakal'da olacak

İlk kez Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde gösterilen Melisa Önel’in yeni filmi “Aniden” Türkiye prömiyerini 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj yarışması kapsamında gerçekleştirecek.

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin merakla beklenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alacak ve Türkiye’de ilk kez Antalya’da izleyiciyle buluşacak 10 filmden biri de Aniden olacak. Aniden, Antalya’nın hemen öncesinde Kuzey Amerika’nın en saygın film festivallerinden Vancouver Uluslararası Film Festivali’nde izleyici ile buluşacak.

VIFF web sitesinde “40'lı yaşlarında bir kadın olan Reyhan, çok büyük bir şey kaybetmiştir. Koku alma duyusu aniden tamamen kaybolmuştur. Tedavi aramak yerine, kendine yeni bir hayat bulmak için kaybolmaya karar verir. Başkalarına göre o kayıptır. Ama Reyhan kendi başına keşfedeceği yeni bir özgürlük arar. Reyhan rolündeki Defne Kayalar, insan ırkının üyeleri olarak karşılaştığımız sınırlamaları aşmayı amaçlayan bir kadın olarak ustaca incelikli bir performans sergiliyor. Reyhan hiçbir mal mülk, hiçbir yükümlülük, hiçbir kariyer arzusu ve hiçbir ilişki istemiyor. Kendini bedeninin sınırlarından uzaklaştırmaya çalışırken, arzuları ve mutluluğun gerçekte nerede yattığı konusunda daha büyük bir alan olduğunu keşfeder” sözleriyle anlatılıyor.

Aniden yarattığı görüntü ve ses dünyasıyla Tokyo’da kendinden söz ettirmiş ve beğeniyle karşılanmıştı. Tokyo gösterimi paralelinde uluslararası sinema televizyon kültür yayınlarından Variety’de yayınlanan röportajda, editör Patrick Frater filmi “İnsan kendini Aniden bulduğunda” başlığıyla duyurmuştu. Uluslararası Rotterdam Film Festivali sitesinde film eleştirmeni Adrian Martin ise, Agnès Varda'nın “5’ten 7’ye Cleo” filmini anarak “Aniden” için şunları söylemişti: “Melisa Önel'in filmi Reyhan’ın hassas, büyük ölçüde sözsüz öznelliğinden süzülen ruh halleri ve duyumlarıyla yarattığı kaleydoskopla Krzysztof Kieślowski'nin Mavi’sini (1993) çağrıştırıyor. Kentsel varoluşun dokuları ve malzemeleri arasına karışan, ve bir görünüp bir kaybolan hayalete benziyor Reyhan. Defne Kayalar'ın performansı Reyhan karakterinin hem sağlamlığını hem de gelip geçiciliğini yakalıyor.”

Başrollerinde Defne Kayalar, Öner Erkan, Şerif Erol, Ayşenil Şamlıoğlu’nun izlediğimiz kadroda Dilan Çiçek Deniz konuk oyuncu olarak yer alıyor. Aysel Yıldırım, Mehmet Bilge Aslan, Esra Kızıldoğan’ın rol aldığı filmde dizilerden tanınan çocuk oyuncu Su Çeper de bulunuyor.

Aniden Film ve Vigo Film’in yapımcısı olduğu “Aniden” T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden yapım desteği almış bir Türkiye - Almanya- Sırbistan ortak yapımıdır. Melisa Önel’in ikinci filmi olan “Aniden” in yönetici yapımcılarının arasında Sinan Eczacıbaşı ve Fırat İşbecer bulunuyor.

Yorumlar (0)