Ayvalık Uluslararası Film Festivali sona erdi

KÜLTÜR SANAT 21.09.2023, 11:59
Ayvalık Uluslararası Film Festivali sona erdi

Ayvalık Uluslararası Film Festivali 14 Eylül akşamı Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve festival direktörü Azize Tan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Ayvalıklı izleyicilerinin büyük ilgi gösterdiği Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da düzenlenen açılış töreninde Mey|Diageo’nun katkılarıyla geçtiğimiz yıldan bu yana festival kapsamında verilen “Yeni Bir …” Ödülü’nün sahibi açıklandı. Seçici kurulu oluşturan Tayfun PirselimoğluDilde MahalliEytan İpekerNil Kural ve Selen Uçer’in de katıldığı törende bu yıl “Yeni Bir Senarist” Ödülü verildi. Sanki Her Şey Biraz Felaket filmiyle ödüle layık görülen Umut Subaşı, açılış töreninde ödülünü Mey|Diageo Kültür Sanat Danışmanı Banu Zeytinoğlu’ndan aldı. Açılış gecesi, Todd Haynes’in yönettiği Bir Skandalın Peşinde / May December filminin gösterimiyle sona erdi.

Festivalden Kimler Geçti?

14-19 Eylül tarihleri arasında Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur SahnesiSanat Fabrikası TiyatrosuAyvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro, ASKEV Sera ve Eski Köylü Pazarı’nda yapılan gösterimlere seyircilerin katılımı oldukça yoğundu. Festivalin son iki akşamı Amfitiyatro’da gerçekleşecek gösterimler Ayvalık’ın meşhur rüzgârı nedeniyle İsmet İnönü Kültür Merkezi’ne taşındı.

Ayı Yok / No Bears filminin idari yapımcısı Nader Saeivar, kurgucusu Amir Etminan, yürütücü yapımcısı Sinan Yusufoğlu; Ayna Ayna filminin yönetmeni Belmin Söylemez, yapımcısı Haşmet Topaloğlu, oyuncuları Şenay Aydın, Manolya Maya, Cengiz OrhonluBirlikte, Yalnız filminin yönetmeni Kasım Ördek; Boşlukta belgeselinin yönetmeni Somnur Vardar, kurgucusu Eytan İpekerBu Ben Değilim belgeselinin yönetmenleri Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak ile filmin ana karakteri Mustafa; Burası Size Göre Değil filminin yönetmeni Ceyda Aşar; Cam Perde filminin yönetmeni Fikret Reyhan, yürütücü yapımcısı Seda Turan ile oyuncuları Selen KurtaranUğur KarabulutAlper ÇankayaElif ÇakmanEmrah Özdemir, Murat Düz ve koordinatör Erkan Tahhuşoğlu; Düet belgeselinin yönetmenleri Ekin İlkbağ ve İdil Akkuş ile belgeselin karakterlerinden Mısra GündeşEflatun filminin yönetmeni Nur Akalın; Hatice belgeselinin yönetmeni Murat Erün ile belgesele konu olan Hatice Özkan ile anne ve babasıKar ve Ayı filminin yönetmeni Selcen Ergun, oyuncuları Asiye Dinçsoy ve Saygın Soysal, görüntü yönetmeni Florent Herry, kurgucusu Çiçek KahramanKadıköy’ün En İyi Falcısı filminin yönetmeni Emine YıldırımKaranlık Gece filminin yönetmeni Özcan Alper, oyuncusu Berkay Ateş, yapımcısı Soner Alper, görüntü yönetmeni Roy İmerKavur belgeselinin yönetmeni Fırat Özeler, yapımcısı Emir Melek; Kim Mihri belgeselinin yönetmeni Berna Gençalp, yapımcısı ve animasyon yönetmeni Berat İlk, yapımcısı Yonca Ertürk ve oyuncusu Feride Çetin; Koyun filminin yönetmeni Benhür Bolhava; Kör Noktada filminin yönetmeni Ayşe Polat, oyuncuları Çağla YurgaAhmet Varlı ve Nihan Okutucu; Maffy’s Jazz belgeselinin yönetmeni Deniz Yüksel Abalıoğlu, kurgucusu Eytan İpeker; Oregon filminin  yönetmeni Kerem Ayan, oyuncuları Aslı İnandıkSelen Uçer ve Ferit Aktuğ; Sanki Her Şey Biraz Felaket filminin yönetmeni Umut Subaşı, yapımcısı Cemre Erül, oyuncusu Melisa Bostancıoğu; Sıla Hasreti filminin yönetmeni Gülsel Özkan; Suriyeli Kozmonot filminin yönetmeni Charles Emir RichardsSuyu Bulandıran Kız filminin yönetmeni Deniz Telek;  Tinebe filminin yönetmeni Mehmet Çağlar OdabaşVurgun Yemek / Narcosis  filminin yönetmeni Martijn de Jong; Yeryüzündekiler belgeselinin yönetmeni Harun Yel, yapımcısı Esra Güzel filmlerin gösterimlerinde izleyicilerle buluştular.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında Mücadele Çağı ve Hafıza adlı söyleşide Ayvalık Tabiat Platformu ve Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi gibi platformlarda etkin mücadele süreçleri yürütmüş Nebahat Dinler, akademisyen Esra Başak ve küratör, eğitmen, yazar Vasıf Kortun doğa talanı, biyoçeşitlilik kaybı, ortak alanların gaspına karşı uzun yıllardır mücadele veren Ayvalık’ta sivil mücadelenin dönemeçleri konuşuldu. Şeflerin Aşkı / The Taste of Things filminin gösteriminin ardından düzenlenen Ocaktan Sofraya adlı konuşmada İstanbul'u sebze, el yapımı ekmek, baharatlarla tanıştıran Zencefil'in mucidi sosyolog Ferda Erdinç yemek, tutku, lezzet ve haz üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Maffy’s Jazz’ın gösteriminin ardından Türkiye’nin önde gelen caz vokalistlerinden doğaçlama ustası  Sibel Köse ve caz piyanisti Kürşad Deniz “Maffy”nin anısına bir konser verdi. Geçen yıl kaybettiğimiz, sinemanın çehresini değiştiren yönetmen Jean-Luc Godard’ın anısına gösterilen Nefret / Contempt filminin gösteriminin ardından, yazınbilimci, sanat kuramcısı ve öğretim üyesi Zeynep SayınNefret’in Düşündürdükleri: Nonkonformizm başlıklı bir konuşma yaptı. Bu konuşma, ekim ayında Sinematek’te gerçekleşecek “60’larda Godard” toplu gösterimi sırasında Sinematek’te de tekrarlanacak.  Festivalde ayrıca, yakın zamanda kaybettiğimiz çok yönlü sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan anısına, Bilardocu / The Hustler filmi gösterildi ve Çiğdem Öztürk ile Yeşim Burul’un katılımıyla Erguvani İstimbot adlı bir konuşma yapıldı.

“Sinemanın Malzemesi” konuşma dizisinde Çiçek Kahraman ile Fatih Özgüven, "Kurgucu ve Malzeme"Tilbe Saran ve Fatih Özgüven “Oyuncu ve Malzeme”; Yunus Roy İmer ile Florent Herry, Çiçek Kahraman moderatörlüğünde Görüntü Yönetmeni ve Malzeme” başlıklarında söyleşiler gerçekleştirdi.

26 Farklı Üniversiteden Öğrenci Ayvalık’ta Buluştu

Gençlerle yapılan projelere özel önem veren Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında başta sinema bölümünde okuyan ya da üniversitelerin sinema kulüplerine üye olan öğrenciler olmak üzere, sinema alanında kendisini geliştirmek isteyen tüm öğrenciler için Ay Yapım sponsorluğunda Genç Sinema programı düzenlendi. Başvuran adaylar arasından seçilen 30 öğrenci festival boyunca hem sektör profesyonellerinden eğitim aldı hem defestival ekibiyle çalışarak deneyim kazandı. Bu yıl 11 ilden, 26 farklı üniversiteden, Ayvalık’ta yaşayanlar dahil toplam 44 öğrenci festival boyunca Ayvalık’ta yapımcılık, yazarlık, yönetmenlik, kurgu gibi farklı alanlarda profesyonel isimlerin verdiği atölye çalışmalarına katıldı, aynı zamanda festival organizasyonunun farklı alanlarında görev alarak festivalin önemli bir parçası oldular. Bu yıl, 6 Şubat depreminden etkilenen illerden gelen öğrencilerin başvurularına öncelik verildi.

Seyir Çocuk Günü

Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında Sabancı Üniversitesi Küçükköy Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde Seyir Çocuk Günü düzenlendi. Her yaştan izleyiciyi sinemayla buluşturmayı hedefleyen Ayvalık Uluslararası Film Festivali, çocukları da unutmadı ve QNB Finansbank – Minik Eller Büyük Hayaller kurumsal sosyal sorumluluk platformu sponsorluğunda ve Hollanda Konsolosluğu’nun katkılarıyla tüm güne yayılan farklı etkinliklerle dolu Seyir Çocuk Günü’nü düzenledi. Arkeolog Ufuk Kırca çocukları bir kazı simülasyonu ile tanıştırdı. Ayşe Nur Arık TatakizomeSimge Albeyoğlu Yaprak BaskıMehtap Sun SeramikBerat İlk Canlandırma; Hazal Kaya Yazıyorum, Çiziyorum, Boyuyorum ve Mana Uygur çocuklarla birlikte izlenen bir film sonrasında yaratıcı drama teknikleriyle farkındalık atölyesi düzenledi.

Seyir Çocuk Günü’nde müzisyen Serdar Ateşer ile çocuk şarkıları bestecisi ve söz yazarı Gizem Dalgıç açık hava sahnesinde mini bir konser verdiler. Müzisyen Ahmet Ali Arslan Nazik Korsan Piyu ile beden perküsyonu yardımıyla çocuklara farklı bir masal dinletisi sunarken Aslıhan Hazar ise dünyanın öbür tarafına geçilecek bir masal dinletisinde çocuklarla buluştu. Seyir Çocuk Günü'nde Klinik Psikolog ve Pedagog İnci Vural ve Prof. Dr. Yankı Yazgan, ebeveynlere yönelik Sosyal Çevre ve Akran İlişkilerinin Ruh Sağlığına Etkisi başlıklı bir konuşma yaptılar. 

Tüm bu atölyelerin ve etkinliklerin yanı sıra Finansbank tarafından alana getirilen 22 metrekarelik Ames Odası ve Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi tarafından kurulan VR gözlük deneyimleme alanı da çocuklar tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Seyir Çocuk Günü’nün sonunda Hollanda’dan Koca Adam / Big Man ve Karga / Corvine filmleri gösterildi

Ayvalık Uluslararası Film Festivali; başta Ayvalık Belediyesi olmak üzere, CultureCivicBilginer-Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı, Kürşat AyvalıkParibu CineverseO3 Medya, OGM PicturesGold FilmKendine Has, Boyner, MUBI, Manzara Ayvalık, Çamlık Gazinosu Aile Çay Bahçesi, Esra Başak-Ela Başak Atakan, Eren-Alptekin Coşkun, Fatma-Mustafa Kürşat, İnci Vural, Nil House, Ayvalıkzadeçöp(m)adam ve Ayvalık Ticaret Odası’nın değerli katkılarıyla gerçekleşti. 

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin basın sponsorları ise AjandakolikAltyazı, Ayvalık Magazin, Bant Mag, Bianet, Birgün, Dadanizm, Dizidoktoru, Gazete Duvar, KRT, Kutsal

Motor, Lavarla, Radyo ODTÜ, T24, TELE 1 ve Üretim Kaydı idi.

Yorumlar (0)