Beykoz Kundura’dan yeni platform: KunduraLab

KÜLTÜR SANAT 25.01.2021, 10:31
Beykoz Kundura’dan yeni platform: KunduraLab

Beykoz Kundura’nın performanstan belgesel sinemaya, felsefeden antropolojiye, farklı disiplinlerin izinde tartışma ve üretim olanakları yaratmayı amaçlayan yeni platformu KunduraLab başlıyor. İstanbul’un önemli kültür ve sanat kurumlarından Beykoz Kundura’yı sanat odaklı bir düşünce ve üretim merkezine dönüştürmeyi amaçlayan programın ilki ise FelsefeLab olacak. Beykoz Kundura’nın kürasyonlarından yola çıkarak felsefi yöntemlerin izinde kavramları anlamaya ve okumaya davet eden FelsefeLab, 28 Ocak’ta akademisyen Dr. Umut Eldem’in “İnsan bir yapay zeka mıdır?” başlıklı konuşması ile başlayacak ve 2021 yılı boyunca yapay zekadan bilimkurgu sinemasına, merak uyandırıcı konular etrafında şekillenecek programıyla tartışma ve keşif fırsatları sunacak.

İstanbul’un önde gelen kültür ve sanat kurumlarından Beykoz Kundura’yı sanat odaklı bir düşünce ve sanat merkezine de dönüştürmeyi amaçlayan KunduraLab başlıyor. Performanstan belgesel sinemaya, felsefeden antropolojiye, farklı disiplinlerin izinde yeni tartışma ve üretim olanakları sunacak platformun ilki ise FelsefeLab olacak.

Yapay zekanın felsefesi

Kundura Sinema & Sahne’nin kürasyonlarından yola çıkarak felsefi yöntemlerin izinde kavramları anlamaya ve okumaya davet eden FelsefeLab, 2021 yılı boyunca yapay zekadan bilimkurgu sinemasına, merak uyandırıcı konular etrafında konuşma ve film programları gerçekleştirecek. FelsefeLab’in ilk etkinliği ise akademisyen Dr. Umut Eldem’in “İnsan bir yapay zeka mıdır?” başlıklı konuşması olacak. 28 Ocak Perşembe günü gerçekleşecek konuşma, Kundura Blog’da çevrimiçi gösterimi süren ​“Uncanny Valley / Tekinsiz Vadi” adlı oyundan yola çıkacak ve Hubert Dreyfus, Jacques Derrida, Benjamin Libet gibi düşünürlerin izinden giderek teknoloji felsefesi, davranışçılık, özgür irade, felsefi antropoloji gibi kavramları tartışmaya açacak.

FelsefeLab’in Dr. Umut Eldem ile konuşma serisi 4 Şubat’ta “Yapay Zeka Hakları”, 18 Şubat’ta da “Geleceğin Sentetik Dünyası” başlıklı konuşmalarla devam edecek.

‘Tekinsiz Vadi’ devam ediyor

Konuşmanın odağında yer alan Rimini Protokoll​ oyunu “Uncanny Valley / Tekinsiz Vadi”nin çevrimiçi gösterimi ise kultur.beykozkundura.com'da devam ediyor. Stefan Kaegi’nin yönettiği ve Alman yazar Thomas Melle’den referans alınarak kopyalanmış ve üretilmiş bir insansı robotun başrolünde olduğu oyun, tiyatroda yapay zeka kullanımını da yeni bir eşiğe taşıyor.

Umut Eldem’in “İnsan bir yapay zeka mıdır?” başlıklı çevrimiçi konuşması 28 Ocak Perşembe akşamı saat 21:00’den itibaren beykozkundura.com’da yayınlanacak Zoom linkinden ücretsiz izlenebilecek.

Yorumlar (0)