Bilge Olgaç Başarı Ödülü farklı alanlardan 3 kadın sinemacının!

KÜLTÜR SANAT 12.04.2023, 12:51 12.04.2023, 15:15
Bilge Olgaç Başarı Ödülü farklı alanlardan 3 kadın sinemacının!

Çeyrek asrı geride bırakan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin her yıl sinemadaki kadın emeğinin altını çizmek ve görünür kılmak, yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödüller belli oldu.

Türkiye sinemasının farklı alanlarında emek veren kadınların başarılarını kutlamak amacıyla, erkek egemen sinemamızın ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen Bilge Olgaç Başarı Ödülleri bu yıl üç isme verilecek. 2008 yılında ilk filmi Fırtına ile adım attığı sinemada ikinci filmi Hayatın Tuzu’nda hayat verdiği Meryem karakteri ile Adana Altın Koza Film Festivali Umut Veren En İyi Genç Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülen, Press filmindeki Songül karakteri ile 44. Sinema Yazarları Derneği En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan, Toz Bezi filminde canlandırdığı Nesrin ile 35. İstanbul Film Festivali, 21. Nürnberg Türkiye Almanya Film Festivali ve 27. Ankara Film Festivali'nden En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazanan, Dirlik Düzenlik filminde hayat verdiği Hicran ile İstanbul Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Antalya Altın Portakal Film Festivali Cahide Sonku Ödülü’ne layık görülen, son filmi Yüzleşme şu anda İstanbul Film Festivali’nde yarışan, her filminde güçlü ve farklı kadın karakterlere hayat veren oyuncu Asiye Dinçsoy’a takdim edilecek.

Sinemaya ilk adımlarını “Bilge Abla”sı Bilge Olgaç’ın asistanı olarak atan, ondan öğrendiklerini kendi sinemasında her daim yansıtan, ilk deneysel kısa filmi Uyku Hali’nden son filmi Ayna Ayna’ya kadar geçen yaklaşık 25 yıllık sürece Bıyık, ZAP!, Dalgalar, Pencereler, Hayatımın Fotoğrafı, 34 Taksi, Bugün İstanbul Ne Kadar Güzel ve Şimdiki Zaman adlı kısa, belgesel ve uzun metraj filmleri sığdıran ve her filminde odağına aldığı konuya gerçekçi bir bakış açısıyla yaklaşan, kurmaca filmlerinde izleyiciyi farklı ve güçlü kadınlarla tanıştıran, ulusal ve uluslararası festivallerde ödüllere layık görülen filmlerin yönetmeni ve senaristi Belmin Söylemez, festivalden bu yıl Bilge Olgaç Ödülü alacak diğer bir isim. 

Üniversite yıllarında Gezici Festival, Nisi Masa (Avrupa Genç Sinemacılar Ağı) gibi kültür sanat kurumlarında görsel üretim ve organizasyon ile başladığı kariyerine 2009 yılında kurduğu Punctum Creative Productions ile film, animasyon ve reklam projelerinde yönetmen, yapımcı ve kurgucu olarak devam eden, 70. Berlin Film Festivali kapsamında Berlinale Talents’e seçilen, 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Cahide Sonku Ödülü’nü, 40. İstanbul Film Festivali’nde Zuhal filmiyle En İyi Kurgu Ödülü’nü, 29. Adana Film Festivali’nde Ela ile Hilmi ve Ali filmi ile Ayhan Ergürsel adına verilen En İyi Kurgu Ödülü’nü alan, bu filmler dışında Siyah Beyaz, Taş, Körfez, Küçük Şeyler, Ankebût, Bana Karanlığını Anlat, Çilingir Sofrası gibi uzun ve kısa metrajlı pek çok filmin kurgusunda imzası olan kurgucu Selda Taşkın bu yıl Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alacak. 

Yorumlar (0)