“Bir Rüyanın İnşası" sergisini gezmek için son günler

KÜLTÜR SANAT 16.11.2020, 15:50
“Bir Rüyanın İnşası" sergisini gezmek için son günler

Pera Müzesi, “Bir Rüyanın İnşasısergisi ile toplumcu gerçekçilik akımının Arnavutluk sanatında ve kültürel yaşamındaki yansımalarını izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor. Sosyalizmin kuruluş ilkelerini yaymayı amaçlayan siyasi tavrın hâkim olduğu diktatörlük yılları görsel üretimlerini bir araya getiren sergi, 22 Kasım’a kadar müzenin üçüncü katında izlenebilir.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, sanatçıların ve yaratıcılığın devlet tarafından yönlendirildiği “toplumcu gerçekçilik” anlayışında seyreden dönemin yansımalarını “Bir Rüyanın İnşası: Arnavutluk Sanatında Toplumcu Gerçekçilik” başlıklı sergiyle gözler önüne seriyor.

Toplumcu gerçekçilik ile şekillenen 40 yılın temsili

Küratör Artan Shabani, Arnavutluk sanatının 40 yılına damgasını vuran “toplumcu gerçekçilik” anlayışının, sanat ve edebiyat başta olmak üzere kültürel hayatın hemen her alanına hakim olduğuna dikkat çekiyor. Sergideki eserler, dönemin gündelik hayatını, işçi sınıfı, lider portreleri, rejim temsilleri ve gelecek kuşaklara duyulan umut gibi çeşitli konuları ele alırken aynı zamanda, uzun süre dünyanın geri kalanından yalıtılan Arnavutluk halkının kültürel kimliğini de daha yakından tanıma fırsatı sağlıyor.

Serginin sanatçıları arasında, Arnavutluk Güzel Sanatlar Akademisi’nin kurucularından, toplumcu gerçekçilik döneminde sanatçılara verilen en yüksek unvan olan “Halk Ressamı” unvanına sahip Guri Madhi; dönemin propagandasına hizmet eden posterleriyle Arnavutluk görsel sanatının en önemli grafik sanatçılarından olan Safo Marko, Pandi Mele ve Pëllumb Bylyku; asker ve sporcu tablolarıyla Robert Përmeti; “yeni insan”ların yeni bir Arnavutluk inşa etme coşkusunu betimleyen çalışmalarıyla Agim Faja, Zef Shoshi, Dhimitër Theodhori, Skënder Kamberi, Ramazan Memishi; etkileyici karakalem portreleriyle Kristofor Naslazi ve Lumturi Blloshmi; kent ve kır manzaralarıyla Sami Roçi, Lec Shkreli, Guri Madhi, Ilija Rota; film afişleriyle Myrteza Fushekati, Shyqyri Sako, Namik Prizreni, Aziz Karalliu, Bujar Zajmi, Kleo Nini, Astrit Tota gibi isimler yer alıyor.

“Bir Rüyanın İnşası: Arnavutluk Sanatında Toplumcu Gerçekçilik” sergisi, 22 Kasım 2020 tarihine kadar Pera Müzesi’nin 3. kat sergi salonunda izlenebilir.

Yorumlar (0)