Bir Yaz Gecesi Festivali devam ediyor

KÜLTÜR SANAT 23.07.2021, 15:32 24.07.2021, 10:46
Bir Yaz Gecesi Festivali devam ediyor

Kundura Sinema ve Sahne’nin yazı İstanbul’da karşılayanlara hediyesi Bir Yaz Gecesi Festivali devam ediyor. Boğaz’ın kıyısında açık havada film ve müzik keyfine davet eden festivalde yarın akşam; Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Meryl Streep’in başrolünde olduğu ve kadınların oy hakkını savunan süfrajet hareketine odaklanan sarsıcı drama “Suffragette / Diren!” (2015) gösterilecek. Pazar akşamı ise, içeriğiyle olduğu kadar kurgusuyla da heyecan uyandıran iki belgesel film birden seyirciyle buluşacak: Resnais, Duras, Truffaut, Akerman, Buñuel gibi yönetmenlerin ikonik oyuncusu Delphine Seyrig ile öncü video sanatçısı Carole Roussopoulos’un 70’lerde kaydettikleri videoları ilk kez bir araya getiren hınzır belgesel “Delphine et Carole Insoumuses / Delphine ve Carole” (2018) ve İngiliz müzisyen ve sinemacı Elizabeth Sankey’nin 100’lerce romantik komedi filminden sahneleri renkli ve eğlenceli bir kurguyla bir araya getirdiği yaratıcı ve eğlenceli filmi “Romantic Comedy / Romantik Komedi” (2019) art arda gösterilecek ve Pazar akşamını keyifli geçirmek isteyenler için ideal seçim olacaklar. 12 Eylül’e dek devam edecek Bir Yaz Gecesi Festivali’ne ulaşım ve detaylar beykozkundura.com​’da!

Yazı İstanbul’da karşılayacak sanatseverleri Boğaz’ın kıyısında açık havada film ve müzik keyfine davet eden Bir Yaz Gecesi Festivali devam ediyor. Geçen hafta kaçıranlar ve yeniden izlemek isteyenler için Sarah Gavron’un kadınların oy hakkını savunan süfrajet hareketine odaklandığı sarsıcı draması “Suffragette / Diren!” (2015), 24 Temmuz Cumartesi akşamı gösterilecek. Gerçek olaylara dayanan ve kadın hakları mücadelesinde tarihi bir dönemi canlandıran film, Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Meryl Streep’in ışıldayan oyunculuklarından da büyük güç alıyor.

70’ler kadın hareketine ışınlanmaya hazır olun

25 Temmuz Pazar akşamı ise, içeriğiyle olduğu kadar kurgusuyla da heyecan uyandıran iki belgesel birden seyirciyle buluşacak. Callisto Mcnulty’nin kahramanları kadar yaratıcı ve hınzır belgeseli “Delphine et Carole Insoumuses / Delphine ve Carole” (2018), seyirciyi 1970'lerin feminizminin kalbine ışınlayacak.

Alain Resnais, Marguerite Duras, François Truffaut, Chantal Akerman, Luis Buñuel gibi yönetmenlerin ikonik oyuncusu Delphine Seyrig ile belgesel sinemacı ve öncü video sanatçısı Carole Roussopoulos’un 70’ler kadın hareketini belgeledikleri onlarca videodan ilhamla yaratılan film; yasal kürtaj hakkı, ücretsiz doğum kontrol olanakları, cinsel azınlık hakları gibi dönemin feminist gündemini belirleyen başlıklarını trajikomik bir dille anlatıyor. Agnès Varda, Maria Schneider, Jane Fonda, Ellen Burstyn, Juliet Berto gibi dönemin ayrıksı kadın sinemacılarıyla yapılmış röportajları da izlediğimiz film, Delphine Seyrig’in yayınlanmamış fotoğraflarına ve kamera arkası görüntülerine de yer vererek filmin tamamlandığını göremeyen efsanevi oyuncuya saygı duruşunda da bulunuyor.

Bir suçlu zevk olarak ‘Romantik Komedi’

İngiliz müzisyen ve sinemacı Elizabeth Sankey’nin romantik komedi türünün geçmişine, şimdisine ve geleceğine eğlenceli bakış getiren belgeseli “Romantic Comedy / Romantik Komedi” (2019) ise, 30’lardan başlayarak günümüze uzanan rengârenk bir sinema yolculuğuna çıkarıyor. Aralarında “The Holiday”, “When Harry Met Sally”, “Four Weddings and a Funeral”, “Kissing Jessica Stein”, “The Broken Hearts Club”, “The Big Sick”in de olduğu 100’lerce klasik filmden sahneyi kurgulayarak kendi romantik komedisini yaratan Sankey, özellikle 90’lar ve 2000’leri odağına alarak türün ve kadın karakterlerinin uğradığı değişimin gerçekliğini de sorguluyor. Marilyn Monroe, Doris Day, Katherine Hepburn, Julia Roberts, Goldie Hawn, Meg Ryan gibi türün yıldız kadın oyuncularının bu değişimdeki rollerini de kurcalayan film, birçoğumuza ait bu ‘suçlu zevk’in kaynağını anlamaya çalışırken, bir yandan da kahramanları beyaz, heteroseksüel ve erkek olan, kadınları da geleneksel rollerin içine sıkıştırmış bu filmlere çuvaldızını batırmayı da ihmal etmiyor.

Yorumlar (0)