Biz de Varız! 30 Aralık’ta sona eriyor

KÜLTÜR SANAT 28.12.2020, 12:55
Biz de Varız! 30 Aralık’ta sona eriyor

İstanbul Modern Sinema’nın Türkiye sinemasından en yeni filmleri bir araya getirdiği Biz de Varız! programı 30 Aralık’ta sona eriyor. Seçkide  bu hafta Kumbara, Maddenin Halleri ve Mimaroğlu izleyiciyle buluşuyor. 

İstanbul Modern Sinema Film Küratörü Müge Turan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiler müzenin İstanbul Modern’in YouTube kanalında canlı olarak yayınlanıyor. 

Çevrimiçi söyleşilere bu hafta Maddenin Halleri’nin yönetmeni Deniz Tortum, yapımcılar Anna Maria Arslanoğlu ve Öykü Canlı ile filmin kurgusunu üstlenen Sercan Sezgin katılıyor.  Mimaroğlu belgeselinin yönetmeni Serdar Kökçeoğlu ve yapımcısı Dilek Aydın, Kumbara’nın yönetmeni Ferit Karol, yapımcısı Nefes Polat ve oyuncular Murat Kılıç ile Gülçin Kültür Şahin katılıyor.  

MADDENİN HALLERİ

29 Aralık 2020

Yönetmen: Deniz Tortum

Söyleşi : Yönetmen Deniz Tortum, yapımcılar Anna Maria Arslanoğlu ve Öykü Canlı ile filmin kurgusunu üstlenen Sercan Sezgin  - 29 Aralık, 20.00

Deniz Tortum, babasının otuz yıl hekimlik yaptığı, çocukluk ve gençliğinin geçtiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yıkılma haberi karşısında bir film yapmaya karar verir. Maddenin Halleri, ameliyat görüntülerinden hastasına şiir okuyan doktora, morg imamından yemek molası veren hemşirelere hastanenin gündelik hayatına girerken, insan bedeni dışındaki diğer maddi unsurlara, örneğin tıp araç gereçlerine, modellere merakla bakıyor, izleyeni hastanenin soğuk koridorlarında hipnotik bir seansa çağırıyor. Bu, ölüm kalım arasında, bazen şiirsel, bazen ürkütücü ve sadece sinemanın mümkün kılabildiği bir tanıklık. Film 39. İstanbul Film Festivali ve 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü kazandı. 

MİMAROĞLU

29 Aralık 2020

Yönetmen: Serdar Kökçeoğlu

Söyleşi:Yönetmen Serdar Kökçeoğlu ve yapımcı Dilek Aydın; 29 Aralık, 21.00

2012 yılında kaybettiğimiz elektronik müzik tarihinin öncü isimlerinden İlhan Mimaroğlu üzerine yapılan bu ilk belgeselin çok katmanlı bir yapısı var. Mimaroğlu, Federico Fellini, Freddie Hubbard ve Charles Mingus gibi pek çok sanatçıyla çalışmış, avangart ve politik bir tavırla müzik üretmiş, 1970’li yıllardan itibaren Atlantic Plakçılık altında efsanevi albümlerin yapımcılığını üstlenmiş, aynı zamanda eleştiri yazmış, fotoğraf çekmiş, film çekmiş bir sanatçı. Belgesel deneysel anlatımıyla hem Mimaroğlu’nun kişisel arşivinden görüntüler ve müzikleri kurguluyor hem de tüm bu hikâyenin diğer başrolündeki, İlhan’ın 1960’lı yıllarda New York’a göç ettiği hayat arkadaşı Güngör Mimaroğlu üzerinden bir dram anlatıyor. Mimaroğlu, dünya prömiyerini 2020 Visions du Réel Film Festivali’nde yaptı.

KUMBARA

28-30 Aralık 2020

Yönetmen: Ferit Karol

Oyuncular: Murat Kılıç, Gülçin Kültür Şahin, Emre Ateş

Söyleşi: Yönetmen Ferit Karol, yapımcı Nefes Polat, oyuncular Murat Kılıç ile Gülçin Kültür Şahin 30 Aralık, 21.00

Orta halli bir muhasebeci ve aile babası olan Orhan kefil olduğu arkadaşı tarafından yüz üstü bırakılınca ağır bir borç altında kalır. Bir süredir komada yaşayan annesinin de her an ölme ihtimali vardır. Orhan düştüğü bu zorlu durumdan çıkmaya çalışırken ailesinden, sevdiklerinden gittikçe uzaklaşır ve yabancılaşır. Kumbara, merkezindeki karakteri üzerinden minimal ve gerçekçi bir aile dramı inşa ederken, mizahı ve sağlam oyunculuklarıyla sıradan bir adamın erkeklik rollerini de yeniden gözden geçiriyor. Yönetmenin kendi hayatından esinlenerek yazdığını belirttiği bu ilk uzun metrajı bu yılki Altın Portakal Film Festivali’nde “Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü”nü kazandı.

Yorumlar (0)