Çoşkun Aral Malatya’da öğrencilerle buluştu

KÜLTÜR SANAT 14.12.2021, 11:30 14.12.2021, 15:57
Çoşkun Aral Malatya’da öğrencilerle buluştu

10. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin belgesel filmler jüri başkanı olan Çoşkun Aral İnönü Üniversitesi’nde gençlerle buluştu. Yaptığı belgesel ve röportajlarla haklı bir üne sahip dünyaca ünlü gazetecilerimizden Çoşkun Aral, İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi konferans salonunda gençlere mesleki tecrübelerini anlattı.



Konuşmasına doğduğu topraklar olan Siirt Botan Vadisi’nin tarihsel süzgecini anlatarak başlayan usta gazeteci Aral, lisede başladığı gazetecilik serüveninde kendisi en çok etkileyenin savaş muhabirliği yaptığı dönem olduğunu belirtti, ‘’1977’deki Kanlı 1 Mayıs olaylarında çektiğim fotoğraflar sonrasında Ara Güler ve SİPA haber ajansının sahibi Gökşin Sipahioğlu ile tanıştım. Sonrasında Lübnan, Irak-İran Savaşı, Kamboçya, Kuzey Irak’ta baş gösteren Barzani-Talabani çatışmaları ve Afrika’nın çeşitli ülkelerinde çıkan, çıkartılan savaşlarda muhabirlik yaptım. Dış güçler denilen şeyin kendi askerlerine bile ihtiyaç duymadan din, mezhep veya etnisiteyi kullanarak kardeşi kardeşe nasıl kıydırdığına şahit oldum. Özellikle Lübnan Savaşı’nda coğrafyanın ne kadar acı bir kader olduğuna o günlerde şahit oldum’’ diye konuşmasını sürdürdü.

Çok çalışmanın ve öğrenmenin yanı sıra kardeşçe yaşamanın önemine vurgu yapan Aral, ‘’Dünyada en çok korktuğum şey kendi topraklarımda göreceğim bir savaş... Ne olursa olsun bu konularda özellikle siz gençler her konuda duyarlı olmalı ve ayrımı, ayrımcılığı hiç duymadan, kimseye alet olmadan barış dolu olmalısınız’’ diye sözlerini tamamladı.
 

Yorumlar (0)