Emre Kınay'ın yeni oyunu “Irgat”ın prömiyeri gerçekleşti

KÜLTÜR SANAT 28.10.2021, 10:13
Emre Kınay'ın yeni oyunu “Irgat”ın prömiyeri gerçekleşti

Duru Tiyatro’nun, Türkiye’de geçen ve Shakespeare’in bile yazdığından haberi olmayan yepyeni oyunu “Irgat”ın prömiyeri, 25 Ekim Pazartesi akşamı Duru Tiyatro Watergarden Performans Merkezi’nde gerçekleşti! Irmak Bahçeci’nin, Shakespeare’in günümüze kalan tüm oyunları tarayarak, sadece onun cümleleriyle yazdığı “Irgat”ın yönetmenliğini Emrah Eren üstlenirken, Irgat’ı ise Emre Kınay canlandırıyor. İKSV’nin düzenlediği 25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında ilk kez seyirciyle buluşan sıradışı Shakespeare kolajı, izleyenlerden büyük övgü aldı.

Irmak Bahçeci’nin Shakespeare’in tüm oyunlarını tarayıp önce Türkçe’ye ardından da ‘ırgatça’ya çevirerek yazdığı “Irgat”, tamamen Shakespeare’in cümlelerinden oluşuyor ama onun hiç yazmadığı bir karakterin yepyeni hikâyesini anlatıyor. Türkiye’de geçen müzikli oyunda, büyükşehre gidip kendini koskoca bir inşaatın, betonlaşmanın ve vahşi kapitalizmin içinde bulan “ırgat”ı Emre Kınay, “beyzade”yi ise Sertaç Nicholas Güder canlandırıyor. “Irgat”ın yönetmen koltuğunda ise Emrah Eren oturuyor.

Memleketindeki çatışma ortamında doğup büyümüş olan Irgat, bir çatışma sırasında öksüz kalmış bir çocuğu sahiplenir ve çocuğu da alarak metropole gelir. Tek derdi, başını sokacak bir yer ve karnını doyurmak olan Irgat, şans eseri bir inşaat firmasının sahibiyle tanışır. Adam, Irgat’a inşaatlarından birinde hem kalacak yer hem de iş verir. Çocuk da zaman içinde büyür ve o da inşaatta Irgat’la yan yana çalışmaya başlar. Bitmek bilmeyen bir kavganın sürdüğü topraklardan, ideolojik çatışmanın kasıp kavurduğu üniversiteden, taşranın işsizliğinden, metropolün ağır işçiliğinden kurtulmayı becermiş bir işçi olan Irgat’ı trajedi, nereden kaçarsa kaçsın kendi vicdanında yakalayacaktır.

Duru Tiyatro’nun yeni oyunu “Irgat”ın müzikleri Cenk Erdoğan’ın, dekoru Cihan Aşar’ın, ışık tasarımı Yakup Çartık’ın, şarkı sözleri ise Faruk Üstün’ün imzasını taşıyor.

25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 25 Ekim 2021 Pazartesi ve 26 Ekim 2021 Salı akşamları ilk kez sahnelenen “Irgat”, kasım ayında Duru Tiyatro Watergarden Performans Merkezi’nde seyirciyle buluşmaya devam edecek.

Yorumlar (0)