Ferzan Özpetek'in son filmi İtalya'nın Oscar adayı listesinde

KÜLTÜR SANAT 20.11.2020, 13:35
Ferzan Özpetek'in son filmi İtalya'nın Oscar adayı listesinde

İtalya’da yaşayan Türk yönetmen Ferzan Özpetek’in son filmi La Dea Fortuna (Şans Tanrıçası) İtalya’yı Oscar ödüllerinde temsil edecek aday adayı filmler listesine girdi.

Şans Tanrıçası daha önce de İtalya’nın en köklü film ödüllerinden olan Nastro d’Argento’da 8 dalda aday gösterilmiş, en iyi kadın oyuncu, en iyi film müziği ve en iyi orjinal müzik dallarında ödül almıştı.

Ntv'nin haberine göre Şans Tanrıçası’nın da aralarında olduğu İtalya’yı Oscar’da temsil edecek 25 film içinden hangisinin seçildiği 24 Kasım tarihinde belli olacak. Aynı film İtalya’nın en popüler sinema dergisi olan CİAK’ın okuyucuları tarafından en iyi film seçildi. Özpetek bu yıl 77. Uluslararası Venedik Film Festivali bünyesinde düzenlenen İtalyan Yazar ve Yayıncılar Derneği SİAE tarafından verilen onur ödülünü de aldı.

Ayrıca İtalyan sinema eleştirmenleri ve yazarların oluşturduğu İtalya Sanat ve Deneme Sinemaları Federasyonu FICE’nin Şans Tanrıçası filmi başta olmak üzere kariyeri boyunca gösterdiği başarılar, senaryo yazma ve sahneleme yeteneği, oyuncuların performansını yönlendirme becerisi ile izleyicilerin büyük beğenisini kazanması neden gösterilerek ülkenin en prestijli ödüllerinden birine daha layık görüldü.

Özpetek’in İtalya’da yayınlanan üçüncü kitabı olan ve Türkiye’de Bir Nefes Gibi ismiyle yayınlanan ‘Come un respiro’ romanı İtalya’da 2020 yılında en çok satanlar listesinde yerini aldı. İtalya’da sağlık çalişanlarına ithafen ilk Covid-19 virüs teşhisinin konulduğu 20 Şubat’ın ‘Beyaz Önlüklüler Günü’ ilan edilmesi fikrini ortaya atan Özpetek’in bu önerisi İtalyan Senato’su Anayasa Komisyonu’nda oylanarak yasalaştı.

Nisan ayında İtalyan Yazarlar ve Editörler Derneği tarafından online olarak imzaya açılan öneri Giorgio Armani, Andrea Bocelli, Renato Zero gibi isimlerin de aralarında bulunduğu pek çok ünlüden destek görmüştü. 20 Şubat 2021’den itibaren Beyaz Önlüklüler Günü artık her yıl aynı tarihte fedakarca çalışan sağlık çalışanlarına ithaf edilecek.

Yorumlar (0)