Hagop Ayvaz'ın tiyatro arşivi ziyarete açılıyor

KÜLTÜR SANAT 05.12.2020, 12:26 05.12.2020, 14:20
Hagop Ayvaz'ın tiyatro arşivi ziyarete açılıyor

Hrant Dink Vakfı öncülüğünde, Türkiye Tiyatro Vakfı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanan sergi 21 Şubat 2021’e kadar görülebilecek.

1911-2006 yılları arasında yaşamış tiyatro sanatçısı ve yayıncı Hagop Ayvaz’ın gençliğinden itibaren topladığı kitaplar, dergiler, belgeler, afişler ve fotoğraflardan oluşan, sanatçının “cennetim” diye nitelediği arşivinden yola çıkarak, toplumsal bellek, kimlik ve mekân bağlamında Türkiye’nin tiyatro tarihini mercek altına alan sergiyle toplumların bir arada yaşama kültürlerindeki yeri ve önemi vurgulanıyor.

Ayrıca Yapı Kredi Yayınları tarafından aynı adla İngilizce-Türkçe kataloğu da hazırlanan sergi, Ayvaz’ın "kulis"ine davet niteliği taşıyor.

"Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz" sergisi üç ana bölümden oluşuyor. Serginin ilk kısmında Hagop Ayvaz’ın figüranlıktan yönetmenliğe, köşe yazarlığından yayıncılığa uzanan yaşamı paralelinde, İstanbul’da Ermenice tiyatro üretimi ve etkinlikleri inceleniyor.

İkinci kısımda Ayvaz’ın 1946-1996 arasında kesintisiz olarak yayımladığı Kulis dergisinin Türkiye sınırlarını aşan etkileri, dönemin sanat ve siyaset gündemi ekseninde, bir zaman çizelgesi eşliğinde ele alınıyor.

Üçüncü kısımda ise Osmanlı ve Türkiye tiyatro tarihinde mihenk taşı olmuş sanatçılar, topluluklar, oyunlar ve mekânlara odaklanılarak izleyicinin Türkiye’nin tiyatro geçmişine yeniden bakmasına olanak sağlanıyor.

Yorumlar (0)