Haldun Dormen'in penceresinden hayat

KÜLTÜR SANAT 19.11.2020, 12:20
Haldun Dormen'in penceresinden hayat

Sanat dünyamızın en renkli yüzlerinden Haldun Dormen, tiyatro, Yeşilçam, Hollywood, ünlü sanatçı dostları ve aşklarına dair anılarını bu kitapta topladı: Yaşlanmaya Vaktim Yok. 2 Ağustos 2020 tarihinde vefat eden kız kardeşi Güler Dormen Yiğit’e ithaf ettiği kitabında, tiyatrocu olmak için babasını ikna etmek üzere yazdığı mektuplara yer veren ve “Bir mum yakmak, tüm dünyayı aydınlatmak demektir. Siz de bildiklerinizi çevrenizle paylaşıp hemen bir mum yakın ve dünyayı aydınlatın,” diyerek yola çıkan Dormen, Yaşlanmaya Vaktim Yok kitabında sanata ve hayata dair tüm deneyimlerini içtenlikle paylaşıyor.

Küçük Sahne’de sergilenen Cinayet Var adlı oyundaki dedektif rolüyle ilk kez seyirci karşısına çıkan Haldun Dormen, o günden beri yüz binlerce kişinin kalbine dokundu; kâh güldürdü kâh ağlattı. Hâlâ ilk günkü gibi coşku ile devam eden sanat yaşamında sergilenecek oyunları, turneleri, TV programları ve yetiştirdiği öğrencileri olunca yaşlanmaya vakit bulamıyor. Bu kadar işi bir arada yürüttüğü için kendisine “Yahu yorulmuyor musun?” diyenlere de “Benim yorulma yeteneğim yok galiba,” diye yanıt veriyor.

Onun Erol Günaydın, Altan Erbulak, İsmet Ay, Yıldız Kenter, Semiramis Pekkan, Mustafa Alabora, Göksel Kortay, Nevra Serezli gibi sanatçılarla olan anılarını; İngiltere’de İngilizce oynanan ilk Türk oyunu Nalınlar serüvenini; ilk zamanlarda oğlunun da kendisi gibi sanayici olmasını isteyen babasının “Ne yaparsan yap en iyisini yap oğlum,” sözünü kendisine ilke edinmesini; “Hayatımda üç kadın sevdim,” dediği üç büyük aşkı ile yaşadıklarını bir solukta okuyacaksınız.

2006 yılında tiyatro öğrencileri için kaleme aldığı Olmak ya da Olmak adlı eser de önemli bir kaynak olması ve eski baskısının piyasada bulunmaması nedeni ile bu kitaba eklendi.

Yorumlar (0)