‘Hayaletler’e Moskova’dan FIPRESCI ödülü!

KÜLTÜR SANAT 20.10.2020, 09:44 20.10.2020, 15:08
‘Hayaletler’e Moskova’dan FIPRESCI ödülü!

Azra Deniz Okyay’ın yazıp yönettiği, yapımcılığını Dilek Aydın’ın üstlendiği “Hayaletler”e bir ödül de, önceki gün sona eren 36. Varşova Film Festivali’nden geldi. Festivalin Keşifler bölümünde gösterilen “Hayaletler”, Bulgaristan, Polonya ve Romanyalı sinema yazarlarından oluşan Genç FIPRESCI Jürisi tarafından En İyi Film seçildi.

Dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde de eleştirmenlerin ödülünü alan film, 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Film Yarışması’nda En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil olmak üzere 5 ödül birden kazanmıştı.

Azra Deniz Okyay’ın yazıp yönettiği, yapımcılığını Dilek Aydın’ın üstlendiği “Hayaletler”, önceki gün (18 Ekim) sona eren 36. Varşova Film Festivali'nden Uluslararası Eleştirmenler Birliği (FIPRESCI) Ödülü’nü kazandı. Bulgaristan’dan Mladen Plechevski, Polanya’dan Maria Dybcio ve Mateusz Tarwacki, Romanya’dan Elena Diana Smeu ve Georgiana Musat’tan oluşan Genç FIPRESCI Jürisi tarafından En İyi Film seçildi.

“Hayaletler” ayrıca dün, Belçika’nın en önemli festivallerinden 47. Gent Film Festivali’nde seyirciyle buluştu. Pedro Costa, Chloé Zhao, Maïwenn, Ágnes Kocsis gibi yönetmenlerin son filmleriyle ana yarışmada yer alan “Hayaletler”, en iyi film dalında Büyük Ödül ile müzik ve ses tasarımı dalında verilen Georges Delerue Ödülü için yarışıyor.

“Sinemamız için benzer çalışmalara ilhâm olacak güçte”

Dünya prömiyerini bu ay başında 77. Venedik Film Festivali’nin önemli paralel ve bağımsız bölümlerinden Venedik Uluslararası Eleştirmenler Haftası'nda (Venice International Film Critics’ Week) yapan ve burada en iyi film seçilerek Büyük Ödül’ün (Grand Prize Venice International Film Critics’ Week) sahibi olan “Hayaletler”, geçtiğimiz hafta Türkiye prömiyerini yaptığı 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden 5 ödül birden kazandı. Festivalin Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yarışan ve jüri tarafından “Zamanın ruhunu soğukkanlılıkla kavramış ve içinde yaşadığımız karanlığı cesaretle anlatan, alışılagelmiş kalıpları kıran, bizi şaşırtan ve sarsan, sinemamız için benzer çalışmalara ilhâm olacak güçte bir film” gerekçesiyle En İyi Film seçilen “Hayaletler”, Azra Deniz Okyay’a En İyi Yönetmen, Ayris Alptekin’e En İyi Kurgu, Nalan Kuruçim’e En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve Emrah Özdemir’e En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında ödüller getirdi.

Tüm Türkiye’de saatlerce süren elektrik kesintisinin olduğu tek bir günde geçen ve o gün İstanbul’un Sucular mahallesinde yaşananları dört farklı karakterin birbirine geçen hikâyeleri üzerinden anlatan filmin başrollerini Nalan Kuruçim, Dilayda Güneş, Beril Kayar ve Emrah Özdemir’in paylaşıyor. Görüntü yönetmenliğini Barış Özbiçer, kurgusunu Ayris Alptekin ve sanat yönetmenliğini Erdinç Aktürk’ün üstlendiği filmin çok konuşulan müziklerini de bağımsız müzisyen Ekin Fil yaptı.

Yorumlar (0)