“Humanitarian Film Festival” kazananları belli oldu

KÜLTÜR SANAT 28.05.2022, 11:29
“Humanitarian Film Festival” kazananları belli oldu

TRT tarafından hayata geçirilen TRT World Citizen “Humanitarian Film Festival” (İnsani Film Festivali) projesinin 2020 ve 2021 yılı kazananları belli oldu. Festivalde ödülleri veren TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “Türkiye’nin kamu yayıncısı olarak bizler de insanı merkeze alan yayınlarımız, yapımlarımız ve etkinliklerimizle yok sayılanların, görmezden gelinenlerin dünyadaki sesi soluğu olmak için çaba sarf ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Merkezine insanı ve insana ait değerler bütününü alan anlayışla ilerleyen TRT, “Humanitarian Film Festival” (İnsani Film Festivali) projesini hayata geçirdi. 26-27 Mayıs tarihlerinde Grand Pera Emek Sahnesi’nde düzenlenen festivalde, mültecilik, açlık ve savaş gibi konular ele alındı.

“Türkiye’nin kamu yayıncısı olarak yok sayılanların, görmezden gelinenlerin dünyadaki sesi soluğu olmak için çaba sarf ediyoruz”

Türkiye, İran, Fransa, Kanada, İtalya, İspanya, Amerika ve Senegal gibi dünyanın farklı coğrafyalarından toplam 16 filme ev sahipliği yapan TRT World Citizen “Humanitarian Film Festival”inde, 2020 ve 2021 senelerinin kazananlarına ödülleri takdim edildi.

2021 senesi birincisi “Mawbe” filminin yönetmeni Mame Selemane Dieye’ye ödülünü veren TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, etkinlikte katılım gösteren tüm yapımcı ve yönetmenlere teşekkürlerini iletirken, “Yeni küresel düzen tartışmalarının yoğunlaştığı bugün, insanlık adına daha adil küresel bir sistem için güçlü mücadelemizi, Türkiye olarak tüm kulvarda sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ kitabında şu ifadeyi kullanıyor: ‘Merhametini yitirmiş bir çağda bizlere adaletin temsilcisi, vicdanların sesi olma sorumluluğu düşüyor’ Türkiye’nin kamu yayıncısı olarak bizler de insanı merkeze alan yayınlarımız, yapımlarımız ve etkinliklerimizle yok sayılanların, görmezden gelinenlerin dünyadaki sesi soluğu olmak için çaba sarf ediyoruz. ‘Misaller, meselelerin çözümünde anahtardır’ düşüncesiyle her tür anlatımızda derinliği ve anlamı önceliyoruz. Çünkü biliyoruz ki değişim öncelikle insanların zihninde, kalbinde ve idrakinde gerçekleşebilir. İdrak seviyesi ise ancak derinlik ve anlamla söz konusu olabilir,” ifadelerini kullandı.

Festivalde yer alan filmlerin önemini vurgulayan Sobacı, “Festivalimiz kapsamındaki tüm etkinliklerin idrak kapılarını aralamasını; yeni fikirlere ve yapımlara vesile olmasını temenni ediyorum. Etkinliğimizde gösterimi yapılan her bir yapımın, gerçekleştirilen her bir atölye ve söyleşinin, sergilediği insani bakış açısından dolaylı özel ve önemli olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Sobacı’nın yanı sıra ödül veren isimler arasında TRT Genel Müdür Yardımcısı Fethi Fahri Kaya, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, oyuncu Hülya Koçyiğit, yapımcı Birol Güven ile yönetmen Atalay Taşdiken yer aldı.

Atölyeler ve söyleşiler ile insani problemlere vurgu yapıldı

Festivalde, film gösteriminin yanı sıra yarı finalist filmlerin yönetmenlerinin yer aldığı söyleşiler ve Ensar Altay, Suat Köçer, Mehmet Bahadır Er gibi isimlerle gerçekleştirilen atölyelere de yer verildi. “Ronaldo” filminin yönetmeni Raşit Algül, filmi ve yapım süreci hakkında “Bu hikayeleri sadece haberlerden ve gazetelerden takip edebiliyoruz. Ama bu olaylar çok kısa zaman önce Avrupa’da, Srebrenitsa’da yaşandı. Filmler, bizim sıkıntıları dile getirmemizin tek yolu,” açıklamasında bulundu.

“Hava Gösterisi” filminin yönetmeni Maya Bastian ise festival için TRT’ye teşekkür ederek, “Harika bir festival. Çünkü dünyada insan haklarına adanmış çok az böyle festival var ve film yapımcıları, yönetmenler, oyuncular hepsi burada filmleriyle insan haklarına yatırım yapmış oluyor. İnsan hakları konusunun bu filmlerle daha iyi anlaşılması çok önemli bir nokta,” ifadelerini kullandı.

TRT World Citizen “Humanitarian Film Festival”i Dereceye Giren Eserler:

2020 Ödülleri

“Yüzleşme”, Guillaume Darius Khodavesi (Fransa)

“Kasket”, Osama Khaled (Yemen)

“Öteki”, Ahmet Serdar Karaca (Türkiye)

2021 Ödülleri

“Mawbe”, Mame Selemane Dieye (Senegal)

“Merhaba Afrika”, Hasan Serin (Türkiye)

“Sarı”, Sahar Mahmoudi (İran)

Yorumlar (0)