“Kar ve Ayı” Yılın En İyi Yerli Filmi seçildi!

KÜLTÜR SANAT 29.10.2022, 09:07 29.10.2022, 12:32
“Kar ve Ayı” Yılın En İyi Yerli Filmi seçildi!

21-28 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşan 10. Boğaziçi Film Festivali’nin, 28 Ekim akşamı gerçekleştirilen ödül töreninde “Altın Yunus” ödülünü alan isimler belli oldu. Başkanlığını yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun yaptığı ve Cannes Film Festivali’nin Film Departmanı Direktörü ve Festival Direktör Yardımcısı Christian Jeune, yapımcı Zeynep Atakan, yönetmen Biket İlhan, yazar ve antropolog Irmak Zileli’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi, Selcen Ergun’un yönettiği “Kar ve Ayı”yı yılın en iyi yerli filmi seçti. Semih Kaplanoğlu, jürinin gerekçesi olarak, “Eserlere; bir yönetmenin ilk filmi ya da tecrübeli bir yönetmenin filmi anlamında değil; söz konusu eserin; bir senaryoyu, bir hikayeyi nasıl anlattığı yönünde baktık.

Sinemanın ham maddesi zamanın nasıl kullanıldığına, oyuncuların karakterleri vasıtasıyla insan ruhunun labirentlerinde nasıl yürüdüklerine, senaryonun kurgu marifeti ile gönüllerin ardını nasıl inşa ettiğine dikkat kesildik. Gördük ki; bir filmdeki yoğun ve benzersiz sinematografik an, o filmin taşıdığı bütün kusurları örtecek kadar etkileyici olabiliyor. Ya da birey gibiymiş gibi görünen vicdani bir hesaplaşma ucuz sloganlara ve nefrete başvurmadan, sanatımızın tüm incelikleriyle anlatıldığında, sadece o bireye değil hepimize ve fahri travmalarımıza açıklık getiriyor.” ifadelerine yer verdi.

Ödülünü Jüri Başkanı Semih Kaplanoğlu’ndan teslim alan Selcen Ergun, “Film yapmak çok güç bir şey. İlk film yapmak daha da güç bir şey. Bir kadın olarak ilk filmi yapmak çok daha güç bir şey. Bunu bütün bu süreçte anladım. Ama şunu da anladım, böyle en zor zamanlarımızda mutlaka böyle birileri omzunuzdan tutuyor, yanınızda duruyor. O yüzden daha çok insanın emeği, çabası var bu filmde.” diye konuştu. 

Yorumlar (0)