Kundura Sahne’de android var!

KÜLTÜR SANAT 15.01.2021, 16:36
Kundura Sahne’de android var!

Beykoz Kundura’nın performans ve tiyatro sahnesi Kundura Sahne’nin çevrimiçi programında, bir androidin tek kişilik performansı “Uncanny Valley / Tekinsiz Vadi” gösteriliyor. Avrupa’nın en önemli sanat kolektiflerinden ​Rimini Protokoll yapımcılığında Stefan Kaegi’nin yönettiği oyun, Alman yazar Thomas Melle’den referans alınarak kopyalanmış ve üretilmiş bir androidin bir saatlik gösterisini sahneye taşıyor. Tiyatroda yapay zeka kullanımını yeni bir dönüme taşıyan “Tekinsiz Vadi”, 15 Şubat’a dek kultur.beykozkundura.com'da Türkçe altyazılı ve ücretsiz izlenebilir.

Beykoz Kundura’nın dans ve performans sahnesi Kundura Sahne’nin çevrimiçi programında, tiyatroda yapay zeka kullanımını yeni bir eşiğe taşıyan android (insansı robotlu) performansı “Uncanny Valley / Tekinsiz Vadi” gösteriliyor.

Avrupa tiyatrosunun en önemli sanat kolektiflerinden Rimini Protokoll​‘un yapımcılığında ve Stefan Kaegi’nin yönetmenliğinde yaratılan oyun, ilk kez 1970’lerde Japon robotist Masahiro Mori tarafından kullanılan ve insanların androidlerle karşılaştıklarında yaşadıkları tekinsiz ve varoluşsal belirsizlik alanını tarif eden ‘Tekinsiz Vadi’ kavramından yola çıkıyor.

Alman edebiyatının sıradışı yazarı Thomas Melle’den referans alınarak kopyalanmış ve üretilmiş bir androidi sahnede tek başına izleyeceğimiz “Tekinsiz Vadi”, yazarın edebiyat yolculuğunu ve manik depresif tecrübelerini de anlatıyor. Gerçekliğin algısını ve yapısal bütünlüğünü sorgulayan ve ilk sahnelendiği 2018’de tiyatro dünyasında heyecanla karşılanan oyun, ‘insan nedir’ ve ‘makine nedir’ sorularının birbirine karıştığı ‘tekinsiz alan’da rahatsız edici olduğu kadar merak uyandırıcı bir izleme deneyimi sunuyor.

kultur.beykozkundura.com'da çevrimiçi yayınlanan oyun, 15 Şubat’a dek Türkçe altyazılı ve ücretsiz izlenebilecek.

‘Remote X’ yazın İstanbul’da

Kundura Sahne’nin Stefan Kaegi ve Rimini Protokoll ile işbirliği 2021 yazında da devam edecek. Kaegi’nin Moskova'dan Taipei’ye, gelişmekte olan şehirlere özel tasarladığı “Remote X” serisinin İstanbul uyarlaması olan “Remote İstanbul”, 2021 yazında İstanbullularla yeniden buluşacak. Geçen yıl Eylül ve Ekim aylarında Kundura Sahne’nin İstanbul’a kazandırdığı, ancak pandemi koşullarında ertelenen oyun, seyirciyi oyuncuya dönüştüren kurgusuyla şehirle kurduğumuz ilişkiyi sorgulamaya ve yapay zeka eşliğinde davranışlarımızı gözlemlemeye davet edecek.

Yorumlar (0)