Lise öğrencileri Japon ve Türk kültürünü sanatla bir araya getirdi!
İTÜ GVO Özel Ekrem Elginkan Lisesi 10 ve 11. sınıf IB öğrencileri, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılında, Yukio Mişima’nın ‘Dalgaların Sesi’ romanından ve Sabahattin Ali’nin ‘Hasanboğuldu’ öyküsünden esinlenerek disiplinler arası bir çalışma ortaya koydu. Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu KASAHARA Kenichi’nin onur konuğu olarak katıldığı etkinlikte, “Dalgaların Sesi - Lise Öğrencilerinin Gözünden Yansımalar Sergisi”nde sergilenen resimler hakkında bilgi verildi, Japon-Türk kültürü arasındaki benzerliklerin anlatıldığı sunumun yanı sıra Türkçe, Japonca ve İngilizce şarkılar söylendi ve piyano dinletisi gerçekleştirildi.
İTÜ GVO Özel Ekrem Elginkan Lisesi IB öğrencileri, farklı kültürleri bir araya getirdi. Öğrenciler, Yukio Mishima’nın masalsı romanı ‘Dalgaların Sesi’nden ve Sabahattin Ali’nin ‘Hasanboğuldu’ öyküsünden aldıkları ilhamla Ana dil ve Edebiyat, Görsel Sanatlar ve Müzik derslerini içeren disiplinler arası bir çalışma ortaya koydu.
Japonya İstanbul Başkonsolosu KASAHARA Kenichi’nin onur konuğu olarak katıldığı etkinlikte resimler sergilendi, hazırlanan podcastler ve sunumlar ile kitap hakkında değerlendirmeler paylaşıldı. Öğrencilerin seslendirdiği Türkçe, Japonca ve İngilizce şarkılar ve dinletiler ile bir mini konser gerçekleştirildi. Dalgaların Sesi romanını incelerken Japon kültürünü keşfeden ve sanat anlayışı, yemek kültürü, din, günlük yaşam ve geleneklerle ilgili pek çok bilgi edinen öğrenciler, hazırladıkları sunumlarla kitaba konu olan hikâyenin kahramanlarıyla ilgili bilgi verirken, Türk ve Japon kültürlerinin benzer yönlerini de paylaştı.
"Coğrafya olarak birbirimize çok uzak olsak da düşünce biçimi olarak birbirine çok yakın iki ülkeyiz."
2024 yılının Türkiye’de ve Japonya’da diplomatik ilişkilerin oluşturulmasının 100. yıl dönümü olarak kutlanmasından duydukları mutluluğu dile getiren Japonya İstanbul Başkonsolosu KASAHARA Kenichi “Sizin yaşlarınızdaki lise öğrencilerinin uluslararası kültürlerin edebiyatlarına ilgi duyması, bununla ilgili araştırma ve çalışma yapmasını çok değerli buluyorum. Sergiyi gezerken yazara karşı neler hissettiğinizi, romanı ne kadar derinden okuduğunuzu ve etkilendiğinizi çok iyi anladım.
Bildiğiniz gibi Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılını kutluyoruz ama Türkiye ve Japonya’nın dostluk ilişkileri 100 yılı aşmaktadır. Coğrafya olarak birbirimize çok uzak olsak da düşünce biçimi olarak birbirine çok yakın iki ülkeyiz. Bunun da iki ülke arasında çok uzun yıllara dayanan dostluktan kaynaklandığına inanıyorum.” dedi.
‘’1890 yılında yaşanan üzücü bir deniz kazası sonrasında Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkiler başlamış oldu’’
Japonya İstanbul Başkonsolosu KASAHARA Kenichi, sözlerine şu şekilde devam etti; ‘’1890 yılında yaşanan üzücü bir deniz kazası sonrasında Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkiler başlamış oldu. Deniz kazası sonrasında oldukça üzücü bir olayla karşılaşan Türk deniz askerlerinin, Japonya’da yaşayan köylüler tarafından kurtarılmasıyla ilgili bir hikaye vardır. Birbirini tanımayan insanların birbirine yardım etmesi, o dönem için bir ilkti. O olaydan 95 yıl sonra, 1985 yılında Türk vatandaşların da Japonları kurtardığı bir olay yaşandı. Ayrıca 2011 yılında Japonya’da büyük bir deprem oldu, akabinde Türkiye’de de depremler yaşandı. İki ülke her zaman birbirine yardımda bulundu. Herhangi bir karşılık beklemeden yardım eden iki ülke, pek karşılaşılan bir örnek değildir. Çalışmalarınız sırasında Japon kültürünü tanıyorsunuz, bu şekilde devam ederek iki ülke arasındaki dostluğun sürmesine katkıda bulunacağınıza inanıyorum.’’
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Hakkında
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, 250 yıllık köklü geçmişi ile dünyanın en eski teknik üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi ailesinin bir parçası olarak, 2000 yılında İTÜ 1996-2004 dönemi Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, tarafından İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde kurulmuştur. Bugün, İstanbul’da Maslak ve “Erken Müzik Eğitimi” sertifikası sunan Mini Konservatuvarın yer aldığı Beylerbeyi Kampüsünün yanında, franchising sözleşmesiyle de İzmir’de; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde toplam 2395 öğrenciye eğitim verilmektedir.
Okullar; bireysel farklılıklara saygılı ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda zenginleştirilmiş akademik programı ile; Türkiye’nin ve dünyanın geleceğine aktif katkıda bulunmaya hazır, özgürlüklere ve insan haklarına saygılı, meraklı, hoşgörülü, genç aydınlar yetiştirmek için çalışmaktadır. Okulun mezunları Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde eğitimlerine devam ederken; bilimden, sanata, girişimcilikten spora pek çok alanda önemli başarılara da imza atmaktadır. 9 branşta faaliyet gösteren İTÜ GVO Spor Kulübü bedenen ve zihnen sağlıklı bireyler yetiştirmenin yanı sıra etik değerleri yüksek, örnek insanî becerilere sahip sporcular yetiştirmeyi hedeflemektedir.
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Mini Konservatuvar Hakkında
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, öğrencilere müziği yaşatmak ve doğru öğretmek amacıyla 2015-2016 eğitim öğretim yılında Beylerbeyi Yerleşkesi’nde Erken Müzik Eğitimi Sertifikası sunan mini bir konservatuvar kurmuştur. Konservatuvarda, küçük yaşta müziğe ilgisi olan öğrenciler için piyano, keman, gitar, yan flüt, bateri eğitimi verilmektedir. 28 hafta süren konservatuvar eğitiminden, İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda eğitim gören anaokulu hazırlık grubu, ilkokul 1, 2, 3, 4 ile ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf düzeyindeki öğrenciler yararlanabilmektedir.