Mısır ve Rusya’dan kadın hikâyeleri Kundura Sinema’da

KÜLTÜR SANAT 11.05.2021, 11:09 11.05.2021, 15:12
Mısır ve Rusya’dan kadın hikâyeleri Kundura Sinema’da

Kundura Sinema’nın çevrimiçi izleme platformu Kundurama'da bu hafta, Mısır ve Rusya’da muhafazakârlığın dayattıkları ile değişim ve özgürlük arzusu arasında sıkışıp kalmış kadınların hayatlarını konu alan iki belgesel film gösterime giriyor.

İsviçreli yönetmen Julia Bünter imzalı “Fiancées / Nişanlılar”, sosyal geçmişleri ve dini mezhepleri farklı Mısırlı üç kadını evliliğe giden uzun ve karmaşık yolda yakın çekim takip ederken; Rusyalı yönetmen Alina Rudnitskaya’nın ülkesinden üç kadını yedi yıl boyunca izlediği “School Of Seduction / Baştan Çıkarma Dersleri”, ‘tercihen zengin adamlar’ı baştan çıkarmanın yollarının öğretildiği bir kursa giden üç kadının yaşadıklarını anlatıyor.

14 Mayıs Cuma günü sınırlı kontenjanla gösterime girecek olan filmler, Türkiye’de ilk kez Kundurama'da seyirciyle buluşacak ve 30 Mayıs’a dek İngilizce ve Türkçe altyazı seçenekleriyle, ücretsiz izlenebilecek.

Kundura Sinema’nın çevrim içi izleme platformu Kundurama'nın güncellenen programında bu hafta, muhafazakârlığın dayattıkları ile değişim ve özgür yaşam arzusu arasında sıkışıp kalmış Mısırlı ve Rusyalı kadınların hikâyelerini anlatan iki belgesel film gösterime giriyor.

İsviçreli yönetmen Julia Bünter’in “Fiancées / Nişanlılar” ve Rus yönetmen Alina Rudnitskaya’nın “School Of Seduction / Baştan Çıkarma Dersleri” adlı filmleri, 14-30 Mayıs tarihleri arasında Kundurama'da sınırlı kontenjanla gösterilecek. Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak filmler, İngilizce ve Türkçe altyazılı seçenekleriyle, ücretsiz izlenebilecek.

‘Arap Baharı’nın gençleri

Dünya prömiyerini 2019’da Visions Du Réel’in Ulusal Yarışma’sında yapan ve Tirana Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü, Mumbai Film Festivali’nden de En İyi Kurgu Ödülü’nü kazanan “Nişanlılar”, sosyal geçmişleri ve dini mezhepleri farklı Mısırlı üç kadının evliliğe giden uzun ve karmaşık yolda yaşadıklarını anlatıyor.

Bu üç kadının düğün hazırlıklarını kaydedebilmek için 2015’te Cenevre’den Kahire'ye taşınan Julia Bünter, 2011’de ‘Arap Baharı’nın simgesine dönüşen Tahrir Meydanı isyanı ve 2013’teki askeri darbe başta olmak üzere çok sayıda siyasi, kültürel ve ekonomik çalkantı yaşayan günümüz Mısır toplumunu, nüfusun yüzde 60’ını oluşturan gençlerin sorgulamaları eşliğinde keşfe çıkarıyor. Gençlerin değişim ve özgürlük arzuları ile muhafazakâr toplumun onlardan bekledikleri arasında sıkışıp kalmış hayatlarını yargıya dönüştürmeden anlatmayı seçen Bünter, kahramanlarını olabildiğince yakın çekim izleyerek, devrimin Mısır orta sınıfı içinde yol açtığı değişimi incelikle ve samimiyetle anlatmayı başarıyor.

‘Zengin koca bulma’ dersleri

Rus yönetmen Alina Rudnitskaya’nın ülkesinden üç kadını yedi yıl boyunca izlediği belgeseli “Baştan Çıkarma Dersleri” ise, ‘tercihen zengin’ erkekleri baştan çıkarmanın yollarının öğretildiği bir kursa giden 30’larındaki üç kadına odaklanıyor. Başarılı olmanın zengin bir kocaya sahip olmakla eşdeğer tutulduğu Rusya’da yaşayan Lida, Vika ve Diana adlı kadınlar, “güven, para ve sonsuz mutluluk”un üçüne birden ulaşmak için gittikleri bu kursta, asıl istedikleri şeyin ne olduğunu da sorgulamaya başlıyorlar.

Zürih, DOC NYC, Sidney, CPH: DOX festivallerinde gösterilen film, ülkedeki arkaik cinsiyet rollerinin trajikomik portresini çizerken, bir yandan da Putin Rusyasında kadın özgürlüğünün önündeki engelleri rahatsız edici gerçeklerle gözler önüne seriyor.

“Nişanlılar” ve “Baştan Çıkarma Dersleri”, 14 Mayıs-30 Mayıs tarihleri arasında Kundurama’da orijinal dilinde, İngilizce ve Türkçe altyazı seçeneğiyle yayında olacak ve sınırlı kontenjanla ücretsiz izlenebilecek.

Kundurama’da ayrıca

Kundurama'da ayrıca; Kundura Sinema ve Kinoscope ortaklığında hazırlanan “Rüyanın Öte Yakası” seçkisi de devam ediyor. İngiliz sanatçı ve yönetmen ikili Daniel & Clara’nın 2019 yapımı belgeselleri “Notes From A Journey / Bir Yolculuktan Notlar” ve Hindistanlı genç yönetmen Payal Kapadia’nın rüyalardan ve efsanelerden beslenen ödüllü kısaları “Afternoon Clouds / Öğleden Sonra Bulutlar” (2017) ve “And What Is The Summer Saying / Ve Yaz Ne Söyler ki…”den (2018) oluşan seçkiyi, 19 Temmuz’a dek Kundurama’da izleyebilirsiniz.

Yorumlar (0)